Mat og bærekraft i Halland, Sverige

Halland, Reise, Sverige

Sommertur til Sverige

Reise sponset av Visit Sweden 

I juni tilbrakte jeg noen dager i Halland sammen med Helle, Julie og Louise fra Visit Sweden. Fokuset for turen var mat, bærekraft og avslapning. Vi var ute nesten hele tiden, og spiste på mange gode steder med fokus på bærekraft og kortreist mat. Vi var bare i Halland tre dager, men regionen har mye mer å by på, så om du skal på en lenger reise til området – sjekk ut alle disse gode anbefalingene i White Guide.

Lyst til å lese mer om Sverige? Sjekk ut disse, da vel!

The Winery Hotel – Urbant vinhotell utenfor Stockholm
Favorittsteder i Stockholm
Glamping i Sverige 
PM och Vänner – et unikt mat- og designunivers i Småland
24 timer i Gøteborg

Halland 2
Halland 3

Skrea Matbruk

Låve-restaurant like utenfor Falkenberg sentrum. Skrea serverer italiensk mat i rustikke, hyggelige omgivelser. Vi fikk smake på forretter, hovedretter og dessert, og spiste blant annet burrata med asparges, tomatsalat med svenske tomater, focaccia og flere pastaretter.

Pastarettene hadde morsomme vrier, vi fikk blant annet servert en lasagne med kjøttboller og svartkål. Superdigg! Skrea Matbruk jobber med lokale produsenter, men importerer også godsaker fra Italia.

Adresse: Skrea Bondagård 206

Halland 5
Halland 7

The Edible Country

Siden konseptet The Edible Country ble lansert av våre svenske naboer i fjor har jeg hatt lyst til å teste det. The Edible Country er et konsept som går ut på at man lager mat sammen med kokker i naturen. Konseptet er utviklet av flere svenske Michelin-kokker. Som en del av opplevelsen er man med på å plukke noe av maten før den tilberedes. Sammen med Mikael Jidenholm fra Ugglarps Grönt, som blant annet leverer spirer, frukt og grønt til Nobel-middager og det svenske slottet, samlet vi inn noen spiselige vekster fra stranden til middagen.

Selve maten ble laget av Johan Blidberg fra Lis Mejeri. Johan disket opp med en fem-retters meny bestående av blant annet strandkål og fiskekaker, saltbakt torsk, poteter med hjemmelaget «pringles» (sinnsykt god potetrett!) og semulekake med rabarbra og krem.

The Edible Table er tilgjengelig flere steder i Sverige, les mer og se oversikt over alle stedene her.

Halland 8
Halland 16
Halland 4
Falkenberg hotellrom

Falkenberg Strandbad

Falkenberg Strandbad er et superhyggelig badehotell ved stranden. I lobbyen er det veldig hyggelig med peis (selv om sommeren) og stemningsfull musikk. Rommene er fine og romslige, de fleste har også balkong. Småting som sjokolade på puta, samt tøfler og morgenkåpe til låns, gjør at man føler seg ekstra velkommen.

Hotellet har flere restauranter og en stor spa-avdeling med fasiliteter både utendørs og innendørs.

Adresse: 2A, Havsbadsallén, 311 42 Falkenberg

Falkenberg 7
Halland 10

Ocean Hotell

På turen bodde vi på trivelige og moderne Ocean Hotell som ligger på stranden. Hadde det ikke vært for en kald morgen hadde det lett blitt et morgenbad – her er stranda nemlig rett utenfor døra.

Frokostbuffeten er enkel men har det man trenger for en god start på dagen.

Adresse: Klittervägen 51

Tiraholms Fisk

Dag to startet med at vi fikk bli med biolog Juha Rankinen på tur i skogen for å smake på spiselige vekster. Juha har faktisk skrevet en bok om matlaging i villmarken, og serverte oss noen personlige favoritter – te laget på urter og fisk med hjemmelaget pesto.

Etter rundturen spiste vi lunsj på Tiraholms Fisk – pannestekt fisk med nypoteter. SÅ godt!

Det er mulig å booke villmarkstur med Juha via Tiraholms Fisk.

Adresse: Tiraholm, 310 83 Unnaryd

Halland 11
Halland 15
Halland 14
En av ti fantastisk fine glasshytter.

Stedsans in the woods

Dette stedet er verdt hele turen til Halland i seg selv. Stedsans in the Woods ligger ved Bohult, og er kort fortalt et økologi- og bærekraftssamfunn med økohytter du kan overnatte i, restaurant, gård og mye mer.

Grunnleggerne av Stedsans, Mette Helbæk og Flemming Hansen, har flere års erfaring med restaurantdrift i København. Et ønske om å være enda nærmere naturen førte for noen år siden ekteparet til Hyltebruk hvor de kjøpte en liten gård og syv hektar skog. Området består i dag av ti energieffektive glasshytter, to telt, en restaurant og permakultur-gård. Sistnevnte vil si jordbruk der man jobber med, og ikke mot, naturen.

Les mer her: Stedsans in the Woods, Hyltebruk

Salat med ville vekster fra skogen, frøknekk, konfitert fett og fioler.
Halland 4

Solhaga Stenugnsbageri

På vei hjem til Oslo stakk vi innom Solhaga Stenugnsbageri og kjøpte med oss brød, boller og knekkebrød. Bakeriet ligger veldig hyggelig til i et boligstrøk, og er omringet av en superfin hage der man kan ta en fikapause. I tillegg til søte bakverk serverer kafeen varme og kalde smørbrød med pålegg fra omkringliggende gårder.

Solhaga Stenugnsbakeri er anbefalt i White Guide, og et must å stikke innom om du er i Halland.

Adresse: Ågatan 2

Solhaga
(Visited 586 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar