Guide til Gotland

Gotland, Reise, Sverige

Øya for gode mat- og naturopplevelser

I juli var jeg noen deilige dager på Gotland sammen med Helles Kitchen, Hedda Over Heels, Anders Husa og Sekk og Sandaler. I løpet av fire dager rakk vi å se og spise oss gjennom Gotland.

Gotland, som ligger i Østersjøen omtrent 90 kilometer fra fastlandet, er Sveriges største øy. Øya har rundt 445 soltimer i året, hvilket gjør den til et av de mest solrike stedene i Skandinavia. Av stedene på Gotland, skal Visby visstnok være det sikreste valget om du er opptatt av sol. Og a propos sol – Gotland har de mest fantastiske solnedgangene. De er nesten verdt turen alene.

Visby (og omegn)

Visby er hovedstaden på Gotland. Om du ønsker småbyferie, eller ikke har lappen, går det fint an å bli i Visby, men jeg anbefaler virkelig å leie bil om du har anledning, for det er på nord- og sør-siden av øya du finner de virkelig spesielle opplevelsene.

Visby er en middelalderby med flere synlige tegn fra byens storhetstid som var på 1200-tallet, blant annet Visby ringmur som er 3,4 kilimoeter lang. Rundt om på Gotland er det 92 kirker, samtlige er fra 1100- og 1200-tallet. Visby har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1995.

SPIS

Lilla Bjers


Lilla Bjers er en gårdsbutikk og restaurant som ligger omtrent 15-20 minutter utenfor Visby. Vi tok taxi ut, det var ikke altfor dyrt. På Lilla Bjers lages så å si all mat med frukt og grønt fra gården, kjøtt og annet er hentet fra nærliggende gårder på Gotland. Det er virkelig noe helt spesielt å sitte i et drivhus (ja, restauranten er inne i et drivhus!), se på solnedgangen, og spise mat basert på råvarer som er plantet og høstet i området rundt der du sitter. En tre-retters meny er valuta for pengene, for 550 kroner får du forrett, hovedrett og dessert, samt en rekke mellomretter og nydelig stenovsbakt brød med pisket smør.

Hadde helt klart mitt beste måltid på Gotland på denne restauranten.

Adresse: Lilla Bjers 410, 621 99 Visby

Gotland 54
Gotland 33
Gotland 31

SPIS

Själso Bageri


Kjør 20 minutter nord for Visby, og du kommer til Själsö, et stenovnsbakeri med sinnsykt gode rundstykker og boller. Synd vi bare rakk innom en gang, for skulle gjerne smakt meg gjennom mer av bollesortimentet. Her kan du nyte frokost i rolige omgivelser i bakgården til bakeriet. Det er liksom noe eget ved å spise samtidig som man ser utover havet. Skikkelig avslappende. På kvelden serveres også stenovnsbakt pizza – et must å teste neste gang jeg er på Gotland.

Adresse: Själsövägen 10, 62276, Visby

Gotland 26

SPIS

Leva


Økologisk kafe, restaurant og bakeri rett utenfor Visby. Her har de supergod lunsjbuffet med masse grønt, noe kjøtt, og gode bakevarer. Sconesene med smør og hjemmerørt syltetøy var helt magiske.

Adresse: Toftavägen 20, 622 59 Visby

Opplev

Högklimt


Om du ønsker å se og oppleve Gotland fra høyden, anbefales det å booke klatring ved Högklimt, som ligger sør for Visby. Vi testet både klatring og rapellering i regi av Gotland Active. Selskapet arrangerer også ringmursvandring, mountainbike-sykling, kajakkturer og Pippivandring.

Flere av scenene i Pippi er spilt inn på Gotland. Hjemmet hennes, Villa Villekulla, ligger faktisk på Gotland, nærmere bestemt i Kneippbyn Sommarland.

Klatre 2

Fårö

Fårö en en liten øy nordøst for Gotland. For å komme til øya må du ta ferge, men det tar knappe ti minutter. I sommermånedene er øya godt besøkt av turister. Den faste befolkningen er ganske liten, men inkluderte en gang kjente og kjære Ingmar Bergman.

Gotland 10

Spis

Rute Stenugnsbakeri


På Rute har de masse gode boller og kaker, vi smakte på ganske mye av sortimentet. Favorittene var bollene med kardemomme, den saftige kladdkakan og gulrotkaken. Dette bakeriet er faktisk et must å stikke innom om du er glad i søtt.

Bakeriet blir pizzeria på kvelden, her er det mulig å spise i restauranten, eller kjøpe med take-away.

NB: Dette bakeriet er bare åpent om sommeren (17/06-13/08). 

Adresse: Rute Risungs 217, 62458 Lärbro

Se

Langhammars raukområde


På Fårö ligger Langhammars raukeområde. Du lurer kanskje på hva det er? Rauker er rett og slett steinformasjoner, disse ser ganske spesielle og unike ut. Det er erosjon og havet som har formet hver enkelt rauk. Det er flere raukeområder på Gotland, her finner du en oversikt over områdene. På Langhammars er det omtrent 50 rauker, noen av dem er over åtte meter høye.

blue-lagoon-andershusa-2017-4

BAd

Blå Lagunen


På veien fra Fårö til Visby anbefales det å stikke innom Blå Lagunen for et bad, eller bare for å nyte synet av turkisfarget hav.

Er du glad i strandliv, anbefales også Sundersand Strand. Her er det myk og deilig sand så langt øyet kan se. I sommermånedene er det også mulig å delta på yoga pop-up på stranden.

Disse bildene er tatt av Anders Husa, som også har skrevet en Gotland-guide, sjekk den ut her.

SPIS

Crêperie Tati


Her har man virkelig muligheten til å smake et lite stykke Frankrike i Sverige. Galetter og crêpes som serveres lages nemlig av crêpiers fra Bretagne, og smaker supergodt. Morsomme navn har maten også. Vi testet en salt variant (Elvis Deluxe) med skinke, egg, forskjellig ost og salat, og en søt (Sommarnattens Leende) med syltetøy og safran-is.

Crêperie Tati er et av flere herlige steder startet opp av Thomas Lindholm. Lindholm har, sammen med sin datter, egentlig laget en liten landsby med unike steder ved siden av hverandre på Fårö. Du kan lese mer om alle stedene her.

Adresse: FÅRÖ BROSKOGS 1156, 624 66 FÅRÖ

Creperie tati 2

Bungenäs

På 1920-tallet var Bungenäs et kalkbrudd med over 200 ansatte. I kjølevannet av den kalde krigen ble området området overtatt av det svenske forsvaret for å kunne forsvare øya mot et eventuelt angrep fra Sovjet. I 50 år var Bungenäs strengt bevoktet, og utilgjengelig for svensker flest., men i 2007 ble området solgt til eiendomsutvikleren Joachim Kuylenstierna.

Kuylenstierna etablerte i 2008 arkitektkontoret Skälsö, som satte i gang planer for området. I dag er det bygd ut hytter på omtrent 30 tomter, det er strenge regler for hvordan disse skal se ut.

Bungenäs er et spennende område, her er det rolig, ingen bilder ferdes blant tomtene, og arkitekturen er unik. Et must å besøke om du reiser til Gotland.

Furillen 2

BO


Det finnes flere spennende overnattingssteder på Bungenäs. Vi bodde på Föresunds Festning – et hotell som ligger i en gammel festning. Eget innlegg kommer om dette senere.

Ved neste besøk til Gotland, kunne jeg gjerne tenke meg å bo minst en natt på Furillen. Hotellet har bare 18 rom (så husk å booke tidlig!), og er eid av motefotografen Johan Hellström.

Restauranten på hotellet, Fabriken Furillen, er drevet av Prima Gård i sommermånedene. Prima Gård lager mat med kortreiste og sesongbaserte råvarer. Om du ikke spiser eller sover på Furillen, kan Prima Gårds produkter kjøpes på gårdsbutikken deres. Her får du også kjøpt håndlaget keramikk.

Gotland 39

SPIS og drikk

Calles Vinbar 


Nordmannen Calle Feght besøkte Bungenäs for første gang for seks år siden. Siden dette besøket har han bygget hytte, startet restaurant og vinbar, samt kjøpt en bunkers og fylt den opp med vin på stedet. Calles Vinbar åpnet i fjor, og ligger i en renovert, gammel forvaltervilla (Förvaltervillaen) midt i skogen. Her må du parkere bilen på parkeringsplassen og gå den siste biten til restauranten. Villaen er så hjemmekoselig at du virkelig føler du er hjemme hos noen, og ikke på restaurant. Selve baren har kun fire barstoler, så hit kommer man gjerne for en helaften. Vi spiste middag på verandaen, og fikk servert både mat og vin gjennom flere timer. Calle er vindesigner, og serverer både egne kreasjoner og annet godt fra Champagne, Piemonte og Burgund. Helle har gjengitt kvelden vi hadde på en fantastisk måte, les gjerne her.

Adresse: Förvaltarvägen 1

SPIS

Nyströms


Like nedenfor Calles Vinbar ligger Nyströms, kolonialbutikk der du får tak i franske oster, frokost og lunsj. Det selges også masse hjemmebakst, dette lages av kona til Calle, Anna. Hun står opp hver natt for å bake fristelser som kanelboller, brød og baguetter.

Calle 1
Fly

Praktisk info


  • Til Gotland kan man reise med ferge (fra Oskarshamn og Nynäshamn), som tar omtrent tre timer, og fly. SAS flyr fra Oslo til Visby i sommermånedene, turen tar 45 minutter.
  • Flere av de unike hotellene og restaurantene på Gotland har relativt få plasser, så book gjerne bord for å sikre deg plass. Gotland er en populær destinasjon også for svenskene, og svært mange besøker øya hver sommer.
  • Lei bil! For å oppleve hele øya må du kjøre. Om du har lyst på en skikkelig roadtrip går det an å kjøre fra Norge, men det er flere bilutleieselskaper på Gotland om du ønsker å fly.

NB: Gjør oppmerksom på at turen ble sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet. 

(Visited 3 732 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar