Mine Berlin-favoritter

Berlin, Reise

Historie, mat, kultur og shopping

Delvis sponset pressetur i regi av Germany Tourism og Visit Berlin

Det siste året har jeg besøkt utrolig mange nye steder, men få har gjort så inntrykk på meg som Berlin. Byen er historisk sett utrolig interessant, i tillegg er det veldig mange gode spisesteder og hyggelige strøk. I Berlin er det noe for alle!

I tillegg til stedene anbefalt i denne guiden, var vi selvsagt innom klassiske turistattraksjoner som Checkpoint Charlie, Minnesmerket over Europas myrdete jøder og Brandenburger Tor, for å nevne noen.

Berlin er stort, og vi rakk ikke se halvparten av byen engang men valgte oss to bydeler å utforske: Mitte og Kreuzberg. I og med at Berlin er flatt og sykkelvennlig, syklet vi faktisk hele turen. Dette gikk veldig bra. Kollektivtransport er også et fint alternativ om du ikke ønsker å gå/sykle.

Min tur til Berlin var fra lørdag til mandag. Flere restauranter har stengt på søndag og mandager, så om det er noe spesielt du ønsker å få med deg bør du reise tirsdag-lørdag. På listen over restauranter jeg gjerne ønsker å besøke i Berlin neste gang, står Cookies and Cream (vegetar-restaurant med Michelin-stjerne), Ernst, Wagner Cocktail Bistro og 893 Ryōtei. Av hoteller skulle jeg gjerne ha testet Soho House Berlin, 25 Hours Hotel og Michelberger Hotel. Dette får bli neste gang, håper det ikke blir lenge til!

five-elephant

Five Elephant

Ostekaken til Five Elephant er kjent i hele Berlin. Selv har jeg hatt lyst til å smake kaken i flere år, så det var en fryd å endelig få gjort det. Five Elephant har to filialer i byen – en i Kreuzberg og en i Mitte. Sistnevnt serverer en moderne versjon av ostakaken, i Kreuzberg får du originalen. Vi var innom Five Elephant i Kreuzberg en formiddag. Det var ganske fullt, men vi klarte å skaffe oss et bord ganske raskt. Da vi var innom var det to varianter ostekake til salgs, original og en med gresskar. Det fristet selvsagt å smake på gresskarvarianten, men etter litt rådgivning fra de ansatte falt valget på original. Den var utrolig god, visstnok bedre enn den moderne varianten ifølge lokale.

Vi hadde hatt en del kaffepauser før turen innom Five Elephant, så jeg drakk en fersk mynte-te til kaken. Denne var også veldig god og kostet bare 20 kroner (!). Neste gang er jeg klar for å teste Mitte-filialen.

Adresse: Reichenberger Str. 101 og Alte Schönhauser Str. 14

Berlin 11
arabica

% Arabica

Superhip kaffebar i Kreuzberg som åpnet for bare noen måneder siden. Her får du servert kaffekunst på høyt nivå. I helgen serveres også brunsj, i tillegg til ostesmørbrød og eggeretter finnes det gode vegetarretter på menyen. De ansatte var superhyggelige, og stemningen behagelig til tross for høy hipsterfaktor. Kjøkkenet ledes av en tidligere Noma-ansatt – bare dette i seg selv er grunn til å stikke innom.

Adresse: Reichenberger Str. 36

The Barn

Søker du på Berlin og god kaffe, kan du være bombesikker på at The Barn dukker opp i søket. Kaffen fra The Barn er å få tak i på velrennomerte steder i hele Europa, Vi måtte selvfølgelig teste kaffen brygget med Chemex-metode, vegansk sjokolademuffins og kjeks med peanøttsmør og syltetøy. Alt var godt, så dette er et must når du er i Berlin.

Adresse: Flere filialer, se oversikt her.

The Barn Berlin
berlin 23
berlin 12

Hallesches Haus

Kombinert kafe og butikk i et gammelt konsertlokale. Her får du veldig god mat til en rimelig penge. Vi testet lunsjtallerken med hummus, kikerter, avocado og mye mer, samt gulrotkake og kaffe. Alt var utrolig godt. Lokalet er moderne og innbydende, jeg falt spesielt for de fine blomsterbukettene som sto plassert rundt på bordene. I butikken er det alt fra vin og godis til kjøkkenutstyr fra Hay. Hallesches Haus er et must å dra innom når du er i Berlin!

Adresse: Tempelhofer Ufer 1

Hallesches Haus
Hallesches Haus 2
berlin 11
standard 2

Standard Pizza

Superkoselig pizzarestaurant og naturvinbar. Restauranten ligger i et hyggelig og rolig nabolag like ved Mitte. Helt perfekt for alle som ønsker en liten pause fra travle gater med masse folk. Jeg må være ærlig å si at pizzaen bare er helt ok selvom den ble kåret til en av de beste i Berlin i 2018. Stemning og vin, derimot, leverte. Dra hit for en causual lunsj i sola, eller et glass vin mens du observerer kule den lokalbefolkningen.

Adresse: Templiner Str. 7

standard 4
standard 1
berlin 4

Martin Gropius Bau

Martin Gropius Bau er en av de viktigste kunstarenaene i Europa. Den pene fasaden i ekte renessanse-stil står i sterk kontrast til den minimalistiske utformingen på innsiden. På Martin Gropius Bau kan du forvente å finne historiske og moderne utstillinger som skifter ofte. Vi var innom for å se utstillingen «Crash» av den koreanske samtidskunstneren Lee Bul.

Adresse: Niederkirchner Straße 7

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lulu Guldsmeden

Mange kjenner kanskje til Gullsmeden fra København, Oslo, Århus, Reykjavik eller Bali. Den danske hotellkjeden har sakte, men sikkert, utvidet territoriet og tidligere i år åpnet Lulu Gullsmeden i Berlin. I tråd med kjeden for øvrig er Lulu et økologisk hotell med fokus på bærekraft.

Vi hadde et superior-rom i andre etasje mot bakgården. Her var det stille og rolig, og veldig gode senger. Det er mulig å leie sykkel på hotellet, dette koster 15 euro per dag.

Frokosten var veldig god den første dagen – da var det rikelig bær, chiapudding, egg, ferskt brød og så videre i frokostbuffeten. Dag nummer to var det dessverre veldig utplukket.

Alt i alt er Lulu Guldsmeden et godt value-for-money hotell til rundt 1000 kroner per natt (uten frokost).

Adresse: Potsdamer Straße 67

berlin 13
coda 1

Coda

Konseptet på Coda er helt spesielt – her serveres nemlig kun dessertretter. Dette betyr ikke at alle rettene er søte, men at de er laget etter teknikker som normalt er forbeholdt desserter. Her kan du for eksempel få kikertmousse og tomatis med lakris, eller croquette med blåmuggost og vannmelonreduksjon. I restaurant-delen må man bestille 6- eller 7-retters meny. Den klassiske vinmenyen er byttet ut med drinker med lavt alkoholinnhold. Vi måtte selvsagt smake på alt og gikk for en helaften med 6 retter.  Alle rettene var bittelitt søte, men ofte bare av konsentrert fruktsaft. Flere av rettene inneholdt sorbet, det er interessant hvordan presentasjonen gjør at man kanskje tenker på retten som mer dessertaktig enn om de samme råvarene hadde blitt presentert på en mer tradisjonell måte. Coda er et must for deg som ønsker en helt unik og annerledes spiseopplevelse.

Adresse: Friedelstraße 47

berlin 9
coda 2
soda 2

Soda

Kul magasin- og bokbutikk som ligger i Mitte. Her finner du masse internasjonale magasiner innenfor ulike sjangre. Som magasinfan ble jeg nesten litt overveldet og endte bare opp med å plukke med meg Monocle, skulle gjerne klart å velge noen matmagasiner også men det får bli neste gang. I samme gate som Soda ligger Daluma og Superfood & Organic Liquids, som begge har masse sunn og god mat.

Adresse: Weinbergsweg 1

soda
berlin 2
berlin 24

Chipperfield Kantine

Peggy i Visit Berlin har delt mange gode innsidetips, kantinen til arkitektfirmaet David Chipperfield er et av dem. Her kan man få lunsj for mellom 5 og 8 euro. All mat er hjemmelaget på et superfint, minimalistisk designkjøkken. Kantine ligger i en rolig bakgård i Mitte, og er det perfekte stedet å stikke innom om du trenger en liten pause fra travle gater. NB: Kantine holder stengt lørdager og søndager.

Adresse: Joachimstraße 11

berlin 20
Mine Berlin

Mine

En av de bedre italienske restaurantene i byen. Vi var innom søndag kveld for middag, da hadde kjøkkenet nettopp fått inn hvit trøffel fra Italia. Som trøffelfan måtte jeg selvsagt teste pastaen med burrata, smørsaus og hvit trøffel. Det smakte godt, men er fortsatt ikke den beste trøffelpastaen jeg har smakt, så prislappen på 35 euro føltes derfor litt drøy. Når det er sagt fikk vi en god, lun gresskarsalat til forrett, og kelneren vår var superhyggelig. På Mine er det også fokus på biodynamisk vin.

Adresse: Meinekestraße 10

berlin 10

Kindl

Tidligere bryggeri som har blitt galleri. Utstillingene endres ofte, men er alltid av typen moderne kunst. Kindl har en kafé der man kan kjøpe enkel lunsj eller noe å drikke. Kafeen ligger i selve hjertet av det som tidligere var et bryggeri, og er verdt turen alene.

Adresse: Am Sudhaus 3

Arabica 2

Turen til Berlin ble delvis sponset av Germany Tourism og Visit Berlin, men alle spisesteder og attraksjoner er valgt av meg. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet.

(Visited 2 067 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar