Guide til Los Angeles

Los Angeles, Reise, USA

La La Land

Los Angeles er et fyrverkeri av en by. Stedet kan først virke litt uoversiktlig og skremmende, men om man tar seg tid til å bli kjent med de ulike områdene kan jeg nesten garantere en fin og spennende tur. Selv har jeg besøkt byen to ganger. Første besøk var i 2014. Den gangen var forventningene lave, og som turister flest var jeg nysgjerrig på Hollywood og Venice Beach, men hadde også fått med meg at Silverlake var ganske kult. Heldigvis bodde venninnen min Silje i byen og viste reisefølget og meg rundt. Vi drakk kaffe på Intelligentsia, shoppet litt på kule Mohawk Bend, kjøpte makroner på Bottega Louie, spiste burger på The Fix og så huset der musikkvideoen til Thriller ble spilt inn, for å nevne noe.

Silje har tidligere skrevet en guide til Los Angeles, sjekk den gjerne ut her, den er fortsatt høyst relevant – vi besøkte flere av stedene på turen i mai!

Los Angeles er en enorm by, og det er lurt å bo i nærheten av det man aller helst vil besøke slik at man slipper å kjøre i timesvis hver dag. Vi bodde i både Koreatown og Marina Del Rey i løpet av turen. Koreatown ligger nære områder som Silverlake, Echo Park og Los Feliz. Griffith Observatory og Runyon Canyon ligger også relativt nærme (ca. 20 minutter med bil). Fra Marina Del Rey kan man sykle til områder som Venice Beach og Santa Monica. Det er heller ikke så langt fra

Mine favorittstrøk i Los Angeles er definitivt Silverlake, Arts DIstrict og Abbot Kinney (Venice). Felles for alle disse områdene er at de er relativt rolige, og at det er enkelt å finne frem. I alle tre strøkene ligger gode spisesteder og unike butikker på rekke og rad. Dette er ikke tilfellet for flere av de andre strøkene som enten er fulle av turistfeller, eller har enorme avstander mellom butikker og restauranter.

Nabolag

Her er en oversikt over nabolagene som er verdt å besøke:

Larchmont

Rett nord for enrome mansions i Hancock Park (som absolutt er verdt en kikk) og mellom søte bungalower finner man Larchmont Boulevard. Selv om Larchmont på ingen måte er et avantgarde nabolag, kan man oppleve en unik og rolig atmosfære mens man vandrer mellom hyggelige butikker og kafeer.

Los Feliz

Rett øst for Hollywood med nordlig grense til Griffith Park, finner du et nabolag spekket med sjarme. Både på Vermont Avenue og Hillhurst Avenue kan du vandre mellom kafeer, vintagebutikker og søte restauranter. Når du først er i verdens filmby, vil du kanskje ha en unik kinoopplevelse. Dette får du på Los Feliz Theater eller Vista Theater i Los Feliz. Begge er lokalisert i restaurerte art deco kinobygninger og byr på ekte vintage filmopplevelser, men med nyslipte filmer.

East Hollywood

At det i det hele tatt eksisterer et East Hollywood, er kanskje ikke kjent for så mange. Mens Hollywood og West Hollywood tiltrekker seg millioner av turister hvert år, har nok de færreste satt sin fot i dette nabolaget. Området har lenge vært ansett som røft, senest da Leonardo DiCaprio uttalte at han som barn måtte bytte skole på grunn av dårlig miljø med dop og gjengaktivitet da han vokste opp ved Hollywood/Western. Mellom områder som Little Armenia og Thai Town, finnes flere godbiter som er verdt et besøk om man er litt eventyrlysten.

Silverlake

Silverlake har vært på manges radar i flere år, og har i senere tid også blitt kåret til beste nabolag å bo i i USA av CNNMoney og ”America’s Best Hipster Neighborhood” i Forbes. Prisene har for lengst jaget de hardeste hipsterne lenger sør og øst, men du skal likevel lete lenge etter en kjedebutikk i dette området.

Echo Park

Er man først på Sunset Boulevard har man ingen grunn til ikke å fortsette turen til Echo Park. Nabolaget er blant annet kjent fra filmer som ”Training Day” og Michael Conneleys bok med nettopp tittelen ”Echo Park”. Bydelen har heldigvis blitt betraktelig tryggere de siste årene og tiltrekker seg stadig hipstere ettersom boligprisene enda er billigere enn mange andre steder i byen.

DTLA

Downtown Los Angeles har i senere tid gjennomgått en totalforvandling. DTLA har gått fra å bare romme kontor i høybygg, grossistområder som LA Flower Market og the Fashion District, i tillegg LAs aller fattigste hjemmehørende i downtown’s Skid Row, til nå å tiltrekke seg unge, rike i de nyoppussede loftsbyggene og følgelig også hoteller, restauranter og butikker. Vandrer man rundt i DTLA ser man at det fremdeles er mye som gjenstår, men med dette innser man også potensialet i de mange grandiose bygningene, samtidig som det er spennende å følge med på forandringene som skjer omtrent fra uke til uke.

Arts District

The Arts District er et industrielt område i LAs Downtown med butikker, kafeer og restauranter. Det er ikke uvanlig å komme over en filmshoot når man vandrer mellom fantastisk street art og artsy mennesker i alle aldre. Selv om mange godbiter i Arts District er spredd over et større område, finner du ved East 2nd Street/Traction Avenue mye samlet på ett sted.

Highland Park

Er man av den veldig eventyrlystne typen er Highland Park virkelig verdt ett besøk. Dette området er enda ikke oppdaget av den gjengse turist. Selv for alle angelenos er ikke nabolaget hvor Barack Obama tilbrakte sitt første år på college (Occidental College) et opplagt oppdagelsesmål. Er man på jakt etter fantastiske vintagefunn, er Highland Park imidlertid stedet å dra. Steder som Honeywood og Avalon er absolutt verdt en kikk for både vintageklær og andre vintagegodbiter.

Venice Beach 

Venice Beach er både helt herlig og helt crazy. Her finner man alt fra gatekunstnere og musikanter til hjemløse og hippie-skikkelser. Skateparken er et must å se om man lar seg fascinere av skating. Selvom det er masse liv og røre på selve boulevarden, er strande langt roligere. Her kan man sole seg og bade i fred. Fra Venice til Santa Monica er det superfine sykkelveier, anbefaler absolutt å syke hele strekningen og bare nyte. Koselige Abbot Kinney er et must å besøke om man er på Venice Beach, her er det flere gode restauranter og hyggelig butikker.

Marina Del Rey 

Nabo-området til Venice Beach. Bo her om du ønsker å bo ved stranden men syns Venice blir litt for mye. Vi bodde i Marina Del Rey deler av oppholdet i Los Angeles og var veldig fornøyd. Her er det gode muligheter for vannaktiviteter og soling.

hotel normandie 4
Hotel Normandie 1

Hotel Normandie

Hotel Normandie har flere kvaliteter jeg setter pris på; myke senger, badekar og rom uten mye støy. Det siste er noe som verdsettes spesielt høyt, god søvn er viktig for en fin ferie. Hotellet ligger i Koreatown, kun ti minutter unna urbane områder som Silver Lake og Los Feliz med bil.

Inkludert i prisen er kontinental frokost og «wine hour» – gratis vin mellom 16:30-17:30.

Velger gjerne dette hotellet neste gang jeg skal til LA også.

Adresse:  605 Normandie Ave

Los angeles 30
Commissary

The Commissary

Restaurant som ligger i andre etasje på det trendy hotellet The Line, to minutters gange fra Hotel Normandie.

Commissary ligner på et drivhus med alle sine planter og gjennomsiktig tak. Restauranten har en spennende meny med mange gode grønnsaksretter, vi testet blant annet spesialiteten BBGun 2.0 (spicy rosenkålsalat) og spaghetti med skalldyr. God service, god mat, og ikke minst superfint servise og nydelige servietter man får lyst til å ta med hjem.

Adresse: The Line, 2nd Floor Greenhouse 3515 Wilshire Blvd.

Los Angeles 6

Intelligentsia Coffee & Tea

Er du i Silverlake er et stopp innom Intelligentsia Coffee & tea et must for noe varmt eller kaldt å drikke. Her får du alt fra flat white til kaldbrygget kaffe og flere varianter med matcha-te. Det er masse sitteplasser både inne og ute, så hit kan du dra uansett vær.

Intelligentsia har på grunn av de fine flisene det mest instagrammede gulvet i LA. Kafeen har gratis wi-fi for kunder, så her er det bare å kaste seg på trenden med å ta bilde av kaffen og flisene.

Adresse: 3922 West Sunset Blvd eller en av de andre filialene

Processed with VSCO with f2 preset
los angeles 20

Pine & Crane

Superhyggelig restaurant i Silverlake. Fasaden er kanskje ikke den mest innbydende, men gå inn likevel, du kommer ikke til å angre. Chill atmosfære og bra musikk setter stemningen for en hyggelig lunsj eller middag.

Menyen på Pine & Crane er spennende, og betjeningen tipser gjerne om hva man bør velge. Jeg gikk for Dan Dan Noodles (nudler med peanøttsaus, chili og agurk), venninnen min testet Three Cup Jidori Chicken, begge deler smakte veldig godt. Servitøren, som faktisk snakket norsk, kom også bort til oss med litt smaksprøver på diverse syltede grønnsaker mens vi spiste. Utrolig hyggelig gest.

Lunsjen på Pine & Crane var definitivt en av turens beste, det skader selvsagt heller ikke at maten kun koster 8-13 dollar per porsjon.

Adresse: 1521 Griffith Park Blvd

los angeles 31

Griffith Observatory

Helt siden filmen La La Land kom ut for omtrent to år siden har jeg drømt om å besøke Griffith Park. Selvom filmscenen i La La Land fremstiller stedet som ekstra romantisk (og ikke minst folketomt), er det rimelig fint en helt vanlig dag også. Vi så faktisk et frieri i løpet av timen vi tilbrakte på observatoriet, så det ble litt romantikk på oss også.

Griffith Observatory er en populær turistattraksjon. Inne i selve observatoriet er det planetarium og vitenskapsutstillinger, men de aller fleste besøker nok stedet for utsikten og anleggets art deco-stil.

Adresse: 2800 E Observatory Rd

los angeles 34 2
Sqirl 1

Sqirl

Superhipt frokost/lunsj-sted, så forvent kø. Anbefaler absolutt å  gå for spesialitetene. Vi safet med avocadotoast, grøt og brioche med ricotta og syltetøy, men angret raskt da vi så de superdigge salatene som ble båret ut fra kjøkkenet.

Sqirl er perfekt om du ønsker et litt sunnere måltid. Her er det mye lokale folk, hvilket er et stort pluss om du ønsker å se noe annet enn de typiske turistplassene.

Adresse: 720 N Virgil Ave #4

Chateau Marmont 10

Reformation

Butikken Reformation ligger i Melrose Avenue. Konseptet til butikken er at de designer klær av resirkulerte stoffer. Stikk innom for superfine blomsterkjoler eller unike t-skjorter i god kvalitet. Prisnivået er ganske ok, ikke lavt men heller ikke avskrekkende sammenlignet med andre butikker i området.

Adresse: 8000 Melrose Ave

reformation
blue bottled coffee

Blue Bottle Coffee

En god kopp kaffe er viktig for å holde jet-laggen i sjakk.

På stilfulle og koselige Blue Bottled Coffee har de god kaffe, fristende kaker og enkle lunsjretter. Vi var innom filialen på Beverly Boulevard etter lunsj på fantastiske Backyard Bowls som ligger vegg i vegg.

Adresse: Flere filialer, se oversikt her

night market

Night + Market song

Deilig hipstersted i Silver Lake. Ble selv overbevist om å dra på Night + Market Song da jeg så den i programmet Ugly Delicious på Netflix. For de som ikke har sett det, er det et program der kokken David Chang sammen med kjendiser besøker de beste stedene for streetfood i Los Angeles. Ganske kult.

På Night + Market Song det kun drop-in, så om det ikke er ledig bord når man kommer skriver man opp navnet sitt på en venteliste og venter på en bar i området eller i «baren» ved inngangspartiet. Vi stakk innom fredag i 20-tiden og måtte vente omtrent en halvtime på bord.

På Night Market + Song er spesialitetene thaimat og naturvin. Vi var en gruppe på fire som delte flere retter, det holdt med en til hver. Om du er glad i spicy mat er hot-poten et must.

Adresse: 3322 Sunset Blvd

los angeles 12

Compartés Chocolatiers

Sjokolade fra Compartés Chocolatiers er å få kjøpt i flere butikker sentralt i Los Angeles, men om du er på jakt etter de helt spesielle smakene må en av flagskip-butikkene besøkes.

Compartés leker seg virkelig med smaker – her får du sjokolade med både potetgull, pretzels, karamellisert popcorn, frokostblanding og cookie dough. Mørk sjokolade med browniebiter og melkesjokolade med kjeks var mine favoritter. Syns generelt den mørke sjokoladen var bedre enn melkesjokoladen, så ville gått for flere varianter av den neste gang.

Adresse: Flere, se oversikt her

compartes chocolatier 3
catch

Catch

På den trendy takterassen Catch handler det om å se og bli sett. Svært få gjester (oss selv inkludert) går inn før bilde i det nydelige inngangspartiet er tatt.

Maten her er utrolig god. Vi smakte blant annet på sashimi med trøffel, søtpotetgnocchi, spaghetti med sopp og ceviche. Til dessert måtte selvsagt sjokoladekaken «hit me» testes. Som navnet tilsier slår man lokket på toppen slik at varm sjokolade renner ned over iskaken. Sinnsykt godt.

På Catch er det litt mørkt og høy musikk. Om man liker å spise på restaurant som går over til utested midt i måltidet er det midt i blinken.

Adresse: 8715 Melrose Ave

Runyon Canyon

Runyon Canyon ligger ved Hollywood Hills, og er en av de mest populære turløypene i byen. Her trener alt fra kjendiser til hundepassere.

Runyon Canyon har flere veier/stier man kan velge å følge, så her er det mulig å gå ganske bratte bakker for å trene, eller slake bakker for sightseeing.

runyon canyon 3
mohawk bend 2

Mohawk Bend

En liten perle av en butikk som ligger i Silver Lake.

Dra hit for å finne edgy designerklær og smykker, fine accessoarer, hudpleie og små interiørting. Sjokolade fra Compartes Chocolatier finner du også her.

Butikkinnredningen og varene er en fryd for øyet, men ikke for lommeboken.

Adresse:  2141 Sunset Blvd

in and out

In-N-Out

Legendarisk burgersted som bør besøkes. Rakk ikke teste dette da jeg var i LA for fire år siden, men det har stått på listen min siden.

Den offisielle menyen på In-n-out består bare av et par burgervarianter og vanlig fries, men er i realiteten mye større. Sjekk for eksempel ut denne nettsiden for å se den «hemmelige» menyen med alle varianter det går an å bestille. Vi gikk for animal burger og well-done fries.

Adresse: Svært mange filialer i LA, sjekk oversikt her

Universal 5

Universal Studios

Sponsede billetter

For film- og serieinteresserte anbefales et besøk Universal Studios. Det er tross alt her flere Hollywood-filmer og kjente tv-serier skapes. For Harry Potter-fans er det selvsagt også stas å besøke den delen av parken som er dedikert til bare Harry Potter-universet. Her kan du sende uglepost, kjøpe tryllestav hos Olivander, ta flere karuseller gjennom Harry Potter-universet og smake på smørterøl. Universal passer for alle som ikke er så glad i karuseller ettersom flere av attraksjonene er simulatorer. Jeg tør ikke å ta karuseller, men fikk testet flere simulatorer og selvsagt guidet omvisning i parkens filmsett med buss.

Om du vil spare tid kan det være lurt å kjøpe billetter på forhånd. Vi fikk sponset billetter av 365Tickets, og kunne da gå mer eller mindre rett inn i parken.

Adresse: 100 Universal City Plaza

Universal 1
Chateau marmont 1
Chateau marmont 2

Chateau Marmont

Er du i Los Angeles, glad i kjendiser og god mat, bør du sette av en formiddag til å henge på Chateau Marmont. Chateau Marmont er et hotell som ligger på fasjonable Sunset Boulevard. Prisene for overnatting er relativt stive (mellom 8-10 000 kroner), men heldigvis er prisene for lunsj og middag godt innenfor de fleste feriebudsjetter. Chateau Marmont er kjent for å være foretrukket av kjendiser, det er også grunnen til at vi ønsket å besøke stedet på turen vår.

Vi testet noen retter fra brunsjmenyen, blant annet frokostburrito med bacon, poteter, cheddar og avocado, samt pannekaker med lønnesirup. Begge deler smakte godt, og porsjonene var ganske store. En lunsjrett og et glass ferskpresset juice kom på omtrent 35 dollar.

Selvom maten alltid er veldig viktig, var kjendisspottingen faktisk hakket viktigere akkurat denne gangen.

Vi så dessverre bare én kjendis (Hundehviskeren), men spenningen var stor hver gang det kom noen nye gjester inn døren, og dette var nesten verdt besøket i seg selv.

På Tripadvisor står det at det er umulig å ikke se en kjendis når man besøker Chateau Marmont. Dette stemmer nok ikke helt, men det er en grunn til at det er bildeforbud, og man vet med sikkerhet at kjendiser som Elizabeth Taylor, Mick Jagger og Robert de Niro digger hotellet.

Gjennom litt research og samtaler med taxisjåfører i Los Angeles fant vi ut at det er størst sannsynlighet for å se kjendiser på flyplassen. To i reisefølget så Christopher Walkin på Venice Beach, en annen så Felicity Hoffmann (som spiller Lynette Scavo i Frustrerte Fruer) på yogatime. Sjansen for å se kjendiser er med andre ord kanskje størst på steder der turister flest ikke ferdes, men lunsj og en spennende formiddag på Chateau Marmont anbefales uansett.

Adresse: 8221 Sunset blvd.

Chateau marmont
arts district 3

Arts District

Kanskje det kuleste nabolaget i Los Angeles. Dra hit for å nyte kul gatekunst, se pop-up-utstillinger og spise pai på The Pie Hole

blue star donuts

Blue star donuts

Ingen tur til USA uten å spise donuts!

Blue Star Donuts ligger i den superkoselige gaten Abbot Kinney i Venice, og det er nesten umulig å gå forbi det blåmalte, innbydende inngangspartiet.

Hva med en donut med smak av blåbær og bourbon, eller piña colada-donut laget med ekte rom? På Blue Star Donuts er det noe for enhver smak. Ta med, eller nyt på de blå benkene utenfor.

Adresse: 1142 Abbot Kinney Blvd

Great White

Great White er en koselig nabolagskafe med flere bord ute og inne. Om du kaprer et bord ute sitter du perfekt plassert i solveggen. Blir det for varmt er det bare å gå et par kvartaler ned til Venice Beach for å bade.

Utvalget på menyen til Great White er bredt, her finner du avocadotoast, salte bowls, flere salater og frokostburritoer. Selv gikk jeg for blå smoothiebowl. Basen er laget av blant annet banan og pasjonsfrukt, chia og ananas. For å få den blå nyansen er fargestoff laget av alger tilsatt. Med granola og friske bær som topping er bowlen en fryd for både øyet og ganen.

Rett ovenfor Great White ligger legendariske Eggslut. Rakk dessverre ikke teste denne på turen, men det MÅ jeg virkelig gjøre neste gang det er mulig.

ADRESSE: 1604 PACIFIC AVE, VENICE

great white 4
jamaica bay inn 2
jamaica bay inn

Jamaica Bay Inn

Sponset måltid 

Jamaica Bay Inn Hotel inn ligger i Marina Del Rey, naboområdet til Venice Beach.

Ved Jamaica Bay Inn er det mulig å leie både kajakk og SUP-brett. Vi gjorde sistnevnte før mimosabrunsj, som hør og bør på en lørdag. Anbefaler virkelig å teste drinken med bjørnebær, den var helt nydelig. Test gjerne arme riddere med fritert kylling og kanelsmør om du er i humør for en skikkelig amerikansk bombe, eller safe med omelett og fruktskål om du liker å starte dagen litt lettere.

Vi besøkte Jamaica Bay Inn på en lørdag formiddag, men det var ikke kø, og behagelig antall gjester. Et godt valg om man vil spise ved sjøen men syns Venice blir for slitsomt.

Adresse: 4175 Admiralty Way

Marina Del rey hotel

Sponset opphold

Vi bodde på Marina Del Rey Hotel de to siste dagene av turen. Hotellet ligger som navnet indikerer i Marina Del Rey, som er nabostrøket til Venice. Beliggenheten er helt super om man ønsker å bo ved havet, men syns Venice Beach blir litt for masete. Selv er jeg veldig fan av Venice, særlig Abbot Kinney, men er veldig glad vi kunne trekke oss tilbake til rolige Marina Del Rey om kvelden. 

Rommene er behagelige, har parkeringsplass, balkong og myke senger. Et annet pluss er Molton Brown-produktene på badet. 

Alle gjester har tilgang til bassengområdet som ligger i første etasje. Her er det solsenger i luksuriøs stil med madrasser og rene bomullshåndklær man bruke som underlag. Det er også mulig å leie sykkel. Vi leide sykler alle dager og syklet fra hotellet til Venice, det tok omtrent 20 minutter. Om bading, soling og vannaktiviteter er fokus går det fint an å bare holde seg i Marina Del Rey også.

Marina Del Rey Hotel har en egen restaurant og bar som heter Salt. Her serveres frokost, lunsj og middag. Vi testet frokosten siste dag. Som alltid er det vanskelig å velge når det er mye godt på menyen, men pannekaker er aldri feil. Stort pluss for at de hadde gratis påfyll av kaffe og ferskpresset appelsinjuice.  Prisen per natt  for dobbeltrom ligger på rundt 2200 kroner. Her får du god standard til en ok pris (Los Angeles-prisnivå tatt i betraktning). 

Oppholdet på Marina Del Rey Hotel ble sponset av Visit Marina Del Rey. 

Sjekk også ut

Bestia for italiensk mat, Outdoor Voices for superfresht treningstøy, Backyard Bowls for byens beste søte og salte bowls, Wholefoods for spennende og sunn mat og MTN i Venice for superdigg japansk mat.

Hvordan komme seg rundt i LA uten bil?

Los Angeles er en autosentrert by, så det er liten tvil om at man kommer seg enklest rundt med en bil og en GPS. Skulle man kvie seg for å sette seg bak rattet i denne byen, er det likevel mulig å komme seg rundt med kollektivtransport – selv om dette ikke er stuerent blant alle ennå. Uansett hva ryktene skal ha det til er offentlig transport like trygt som noe annet, så lenge man tar forhåndsregler og kanskje ikke setter seg på en buss etter mørket har falt. Med Google Maps og litt planlegging, samt god tid, kommer man seg relativt enkelt rundt med LA Metro og buss. Det hjelper imidlertid å ha en viss oversikt over hvilken bydel som ligger hvor før man legger ut på tur. Mellom Hollywood og Downtown er for eksempel metroen et mye raskere alternativ enn bil under rushtrafikken, og bussene går ofte i rak linje i alle de lange, store gatene fra nord til sør, eller øst til vest. Uansett om man velger bil eller kollektivtransport kan det bli nødvendig med andre transportmidler enn bil og buss når kvelden senker seg – enten pga. alkoholinntak eller trygghet. Lyft og Über er applikasjoner som er verdt en kikk og som er betraktelig billigere enn vanlige drosjetjenester. Disse appene blir brukt av alle typer angelenos i alle aldre og samfunnslag.

LOs ANgeles 5
(Visited 859 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar