En lunsj på Maaemo

Mat & drikke, Oslo

Mitt livs måltid

Et besøk på Maaemo har stått på den kulinariske ønskelisten min veldig lenge. Maaemo er den eneste norske restauranten som har tre stjerner i Michelin-guiden, som om det ikke var nok er restauranten også ranket som den 35.beste i verden.

Et besøk på Maaemo koster, like mye som en helgetur til en europeisk storby eller en helg på spahotell, for å være helt konkret. Det er altså kostbart, men noe de fleste har råd til å unne seg om man ønsker å prioritere det. Maaemo er et stykke norsk, moderne mathistorie, slik liker hvertfall jeg å tenke på det.

Maaemo ligger i Bjørvika, og fra restauranten ser man ut over Barcodes «skyline». Interiøret er enkelt, nordisk og klassisk. Restauranten har to etasjer, i første etasje er det rundt syv store, runde  bord. I andre etasje er kjøkkenet, som er overraskende lite, og flere sitteplasser.

Servicenivået på Maaemo er høyt (servietten din brettes når du går på toalettet, og smuler fjernes fra bordet med jevne mellomrom), noe som selvfølgelig forventes på en stjernerestaurant. Når det er sagt er de ansatte blide og avslappede, og slår gjerne av en spøk. Man trenger altså ikke være redd for at det er stivt. Når det gjelder dresscode går folk i alt mulig, så pynt deg om du føler for det eller om det er en spesiell anledning, men ikke føl det er feil å ikke gjøre det.

Selv besøkte jeg Maaemo til lunsj en lørdag i februar. Bordet ble bestilt et par uker i forveien. Ønsker du bord på ettermiddagen er ventelisten ganske lang, så det er lurt å være tidlig ute. Menyen som serveres er den samme til lunsj og middag,

Måltidet startet med flere apetizers, den aller første var varm potetlompe med sjøkrepsklo dampet med lyst øl – en av restaurantens signaturretter. De to munnfullene med lompe var helt nydelige, og satt virkelig forventningene for resten av måltidet.

Etter å ha blitt servert rakfisk med pepperrot og akevitt, fritert surdeig med andelever, emulsjon av østers fra Bømlo og kamskjell fra Steigen, fikk vi vin i glassene. Alheit Fire by Night, en Chenin Blanc fra Sør-Afrika, for å være nøyaktig. Det er ikke uvanlig at man får servert ett glass vin per rett på bedre restauranter. På Maaemo har de gått bort fra å servere ett glass per rett fordi det blir for mye mas og informasjon for gjestene, forteller sommelieren. Full vinmeny på Maaemo består derfor nå av fem glass vin som går til de omlag 15 rettene på menyen. Vinen serveres i det som etter min mening er verdens beste glass, nemlig Zalto-glass. Valg av glass, bestikk og nydelig porselen til servering av maten er med på å løfte opplevelsen enda noen hakk.

Etter apetizerne fulgte deilige retter som grillet ål med eggekrem, brød med karamellisert bjørkesevje, rømmegrøt med reinsdyrhjerte, and med kastanjer og tyttebær og fritert blåmuggost fra Stavanger Ysteri servert med syltet sort trompetsopp. Til dessert fikk vi servert is med epleblomst, gran, blåbær og italiensk marengs, og is laget på og med brunet smør. I glasset var en italiensk dessertvin med smak av pasjonsfrukt, mango og tropisk frukt.

For å runde av det hele ble vi servert en rekke «petit fours»; grankongler lagret i honning, brunost-terte, kanelbolle med brunost og oksefett, flytende vafler og vafler stekt i oksefett servert med to typer syltetøy, rømme og brunostkrem. Sistnevnte var utrolig godt, og er også en av Maaemos signaturretter.

Maaemo balanserer mellom å være innovative men samtidig ivareta norsk og nordisk kokkekunst og tradisjoner helt perfekt.

Absolutt alt vi fikk servert var godt, og måltidet på Maaemo er det beste jeg har spist noensinne. Selvom det koster er jeg ikke i tvil om at jeg kommer til å dra dit igjen, håper du som leser unner deg det samme, dette er virkelig en opplevelse.

Maaemo
maaemo 4
maaemo 9
maaemo 2
maaemo 3
maaemo 12
maaemo 6
maaemo 15
maaemo 11
maaemo 10
maaemo 15
(Visited 4 079 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar