PM Och Vänner – et unikt mat- og designunivers i Småland

Reise, Småland, Sverige

Historien og Hotellet

Opphold sponset på pressetur med Visit Sweden

Eventyret PM och Vänner startet i 1992 da venneparet Per Bengtsson og Monica Carlsson (derav navnet PM) hoppet av skolen og startet en enkel kro i Växjö i Småland. Det gikk så det suste og i dag, over ti år senere, inkluderer universet til Per og Monica mye mer: PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel og PM Bar.

Hotellet åpnet i 2014, og er Sveriges eneste gastrohotell. Beskrivende for hotellet, og hele PM-universet for øvrig, er at det er gjennomført. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, og det gjenspeiles i absolutt alt. I lobbyen er det kalksten fra Öland, og flere av møblene er lokalt produsert på Källermo. PM Hotel vil ikke kalle seg et designhotell, men det er tydelig at alle detaljer er nøye gjennomtenkt. Med hvite, rene og minimalistiske linjer er hotellets design tidløst og delikat.

Da jeg gjestet PM hotel i oktober var jeg så heldig å få bo i en juniorsuite. Rommet er stort og romslig, her er det meget god plass til både en og to. Innredet med stor seng, bokhylle, sittegruppe med bord og stoler, samt en pult har man alt man trenger for en natt eller et lenger opphold. Minibaren består av et lite, men godt, utvalg. Her er det én type chips, lakris fra Johan Bülow, samt nøttemiks og konfekt fra hotellets eget bakeri Bröd & Sovel.

Shampo, balsam, dusjsåpe og bodylotion er fra Malin+Goetz, et av mine absolutte favorittmerker innen hudpleie. Badet er superstort og har både badekar og dusj. Badekar er kanskje noe av det jeg savner mest å ha om vinteren, så hotellrom med badekar er ren luksus. Dette er et hotellrom av typen du bare vil bli på.

pm 8
PM & Vänner, Lindvall A & D
pm 7

Mat og drikke

Hotellets to restauranter, PM Restaurant og PM Bistro, ligger i første etasje på hotellet. Bistroen serverer tradisjonell mat med en vri til en rimelig penge. Restauranten har en stjerne i Michelin-guiden, og er hakket mer formell. Det er også mulig å spise i hotellets bar, som serverer retter som steam buns, hamburger, supper og oster/skinker. Vi startet kvelden i baren med champagne og østers. I baren er stemningen kul og avslappet, hvilket setter et bra utgangspunkt for kvelden.

PMs gastronomiske filosofi er basert på grunnstenene skog, eng og sjø. Restauranten velger så lokale varer som mulig, og ønsker gjennom sin filosofi å vise hva Småland har å by på både når det gjelder råvarer og tradisjoner innen matlaging. Før måltidet startet fikk alle utdelt en varm stein som vi skulle holde på for å få varmen i kroppen. Et morsomt og kreativt alternativ til varm klut. Kuvertbrød og knekkebrød fra hotellets bakeri var første servering etter småsnacks. Knekkebrødet var utrolig godt, og gruppen klarte å tømme to porsjoner i løpet av måltidet.

Vi fikk videre servert en fem-retters meny med blant annet trøffel, kantareller, elg, sjøkreps og pære med valnøtter. Restaurantens spanske sommelier disket opp med spennende vinvalg, som for eksempel en biodynamisk rioja. Etter maten fikk vi en omvisning i vinkjelleren, et tidligere bankhvelv som huser over 16 000 flasker.

Etter en god natts søvn våknet jeg og gledet meg skikkelig til frokostbuffeten. Frokost er tross alt mitt yndlingsmåltid. Brød, knekkebrød, kardemommeboller og pain au chocolat leveres av hotellets bakeri Bröd og Sovel. Ferskpresset juice, syltetøy og yoghurt (og yoghurtdessert!) lages på hotellet. Absolutt alt smakte supergodt, digger når ting er hjemmelaget helt fra scratch.

PM Hotel går rett opp på min topp-fem liste over beste hoteller jeg har bodd på, håper jeg får muligheten til å besøke det igjen ved en senere anledning!

PM 12
PM 11
(Visited 991 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar