Syv digge sommerviner

Drikke, Mat og drikke, Vintips

Smaken av sommer

Om sommeren er det deilig med lette, freshe viner som kan nytes kalde i solen. Her er tips til syv gode viner til gode priser:

Casa Belfi Colfòndo Raboso 2016 (199 kroner) Biodynamisk, rød, perlende vin fra Venezie i Italia. Fruktig og frisk, passer til nesten alt; fisk, lyst kjøtt, lam og sau, småvilt og svin. Den er også god å drikke alene.

COS Rami 2017 (235 kroner) Økologisk lys oransjevin fra Italia. Passer til fisk, sjømat, skalldyr og grønnsaker. Økologisk og laget etter biodynamiske prinsipper.

Meinklang Foam rot PetNat 2017 (255 kroner) Biodynamisk, perlende vin fra østerrikske Meinklang. God å drikke alene om man liker vin med litt mer struktur, passer også til alt av kjøtt og grillet, hvit fisk.

Riffault Sancerre Auksinis 2015 (349 kroner) En helt fantastisk, økologisk vin av produsenten Sebastien Riffault fra Loire i Frankrike. Fruktig og intens med smak av blant annet brioche og aprikos. Passer til alt fra fisk og grønnsaker til chevre.

Valli Unite Barbera Gaitù 2017 (190 kroner) Økologisk barbera fra Piemonte. Lyst på den litt mer fyldig rødvin i stedet for lett og perlende? Gå for denne. Smaker av kirsebær og skogsbær. God alene, passer også til fisk og fugl.

Barouillet Splash! 2017 (199 kroner) Perlende vin fra Frankrike. Smaker friske epler og moden sitrus. Deilig å drikke alene, men passer også til fisk og skalldyr.

Alheit Fire by Night 2017 (480 kroner) Litt dyrere, men verdt hver krone. Chenin blanc fra Swartland i Sør-Afrika. Mineralsk med smak av lett, hvit frukt. Drakk denne for første gang på Maaemo til skalldyr og snacks. Har planer om å gjøre det samme hjemme i sommer.

Flere av vinene anbefalt i denne saken, er enten økologiske, biodynamiske eller laget etter biodynamiske prinsipper.

Hva er det egentlig? Carl Otto Lund i vinimportørselskapet Non Dos, som kun fører «naken» vin, hjelper oss å rydde i begrepene:

Økologisk vin er laget på druer fra økologisk sertifiserte vinmarker. Det betyr ikke at vinen er fri for tilsetninger under vinproduksjonen, det betyr bare at selve vinmarken drevet økologisk og at druene før pressing er økologiske. Det er fullt mulig å tilsette ting under vinproduksjonen og likevel få økologisk stempel på etiketten. Som oftest tilsatt gjærsopp og sulfitt/svovel i tillegg til andre ting.

Biodynamisk vin er fra gårder som driver jordbruk i pakt med naturen, har gjerne flere ben å stå på med både husdyrhold og andre jordbruksprodukter enn druer. All bruk av kjemikalier både i vinmark og under produksjon er forbudt. Viner gjæres med naturlig gjærsopp. Man følger også gjerne kalendere ift hva som skal gjøres og når det skal gjøres både i jordbruket og kjellerarbeidet. Kan inneholde sulfitt/svovel, men ofte mye lavere verdier enn for økologiske viner. Vinene er som oftest mindre fatpreget og smaker mer av drue og jordsmonn enn industriell og økologisk vin.

Naken vin er kanskje det enkleste å forklare. Vinen er gjæret naturlig, uten fatpreg og kjemikalier og blir ikke tilsatt sulfitt/svovel.

Ser du noen vintrender i sommer? 

– I år ser jeg mer en videreføring og utvidelse av fjorårets vintrender. Det blir mye rimelige bobler med bruskork i både hvit(ish), rosa og rød form. Rødviner som er lette, lyse og gjerne drikkes nedkjølt, samt hvitviner med skallkontakt som gir viner med mer oransje farge og tanniner.

Din topp-fem liste med sommerviner? 

– I vilkårlig rekkefølge: Pirouettes Cremant Zero DosageTerada Honke Daigo No Shizuku (sake), Casa Belfi NaturalmentefrizzanteMeinklang Naken Rød (rett fra kjøleskapet og i et kjøkkenglass) og Cinque Campi Cinquecampi Rosso.

Ut å drikke vin i Oslo i sommer? Sjekk ut disse stedene: Easaias Vinbar, Andre til Høyre, Dr Kneipps Vinbar og Territoriet.

(Visited 2 172 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar