På denne kaffebaren behandles kaffe som vin

Århus, Danmark, Danmark, Europa, Reise

SONY DSC
Foto: Camilla Hellum

I Århus bugner det over av hyggelige kafeer og bakerier hvor man kan stoppe for å ta en kopp kaffe med noe digg til. Om du ønsker å prøve noe litt annerledes, anbefales kaffebaren Great Coffee som ligger hyggelig til i en bakgård ved Klostergate i Latinerkvarteret.

På Great Coffee tar de oppgaven med å servere folket god kaffe alvorlig, og innehaver og barista i verdensklasse, Søren Stiller, forteller at han er med på alt fra å plukke ut bønner til å faktisk lage kaffen til kundene. Baristaen er opptatt av at kaffebønnene er av god kvalitet, og reiser selv rundt i verden for å inngå samarbeid med kaffebønder. På Great Coffee har de også et risteri hvor Stiller rister kaffebønner hver morgen. Stiller forteller at kaffebønnene blir ristet individuelt basert på sin risteprofil, slik at den rette smakskarakteristikken fremheves.

Capucccino på Great Coffee. Foto: Camilla Hellum
Capucccino på Great Coffee. Foto: Camilla Hellum

På Great Coffee kan du bestille alt fra capuccino til en kopp sort kaffe, men det anbefales å prøve deres vakuumbryggede kaffe, eller siphon som det også kalles.

Når man trakter kaffe på siphon-måten, brukes overtrykk og undertrykk til å brygge kaffen. Kaffebryggeren består av to glassbeholdere, en nedre og en øvre, og mellom disse er det et kaffefilter av metall. Ved brygging tilsettes kaffepulver i den øvre beholderen og vann i den nedre. Når vannet koker bygges det opp et trykk i den undre beholderen og vannet presses opp til den øvre der den blandes med den malte kaffen. Når bryggeren skilles fra varmekilden, kjøles beholderen ned og et undertrykk oppstår. Kaffen suges da gjennom filteret tilbake til den nedre glassbeholderen. Hele prosessen tar totalt tre minutter.

SONY DSC
Vakuumbrygget kaffe. Foto: Camilla Hellum

Stiller forteller at de som ønsker sukker og melk i kaffen, må gå et annet sted. På Great Coffee skal man virkelig smake og oppleve kaffe på en ny måte, mener han. Baristaen eksperimenterer mye med oppbevaring og brygging, og vi får smake på hans nyeste kreasjon som består av hjemmelaget kaffesirup og lagret espresso.

Her helles kaffesirup i glassene. Foto: Camilla Hellum
Her helles kaffesirup i glassene. Foto: Camilla Hellum

Stiller forteller at espressoen er lagret på samme måte som man lagrer vin vin, og den vi får servert er lagret i åtte dager. Maksimum lagringstid er på 45 dager.

Her tilsettes lagret espresso i kaffesirupen. Foto: Camilla Hellum
Her tilsettes lagret espresso i kaffesirupen. Foto: Camilla Hellum

Kaffen serveres i en drink-glass, og smaken er svært forskjellig fra brygget kaffe. Den litt søte sirupen går perfekt mot den mørke, bite espressoen. Tilsatt litt is kunne dette nesten gått som en alkoholfri espresso martini.

Urbania opplyser om at turen til Århus er sponset av Visit Denmark.

(Visited 760 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar