Århus-tips: Restaurant Substans

Århus, Danmark, Danmark, Europa, Reise

SONY DSC

Øverst i Frederiksgade i Århus sentrum ligger restauranten Substans, som åpnet dørene i 2005. Restauranten drives av kjæresteparet Louise Mammen og René Tang Jensen, som sammen også driver restauranten Pondus. Substans ble tildelt en stjerne i Michelin-guiden i 2015, og ble med det en av tre Michelin-restauranter i Danmarks nest største by.

Filosofien til Substans er at det er det avslappede gourmetmåltidet som skal dyrkes. Her finner du ikke hvite duker på bordene, interiøret er snarere rent og delikat i typisk nordisk stil, noe som passer veldig fint når man stikker innom for å spise lunsj i sneakers.

SONY DSC
Interiøret på Substans er enkelt, men stilfullt. Foto: Camilla Hellum

De store vinduene i lokalet slippet inn mye dagslys, og gjør at restauranten føles stor, lys og luftig. Murveggene gir en koselig atmosfære, og man får med skinnstolene og trebordene følelsen av å være i en stor hipsterleilighet.

På bordet er det lite dekorasjon, men små detaljer som en vase med enkle blomster og en liten saltskål med blåskjell som skje tilfører det lille ekstra.

Hjemmelaget, dansk brød. Foto: Camilla Hellum
Hjemmelaget, dansk brød. Foto: Camilla Hellum

Kokkene på Substans bruker helst økologiske, kortreiste produkter i matlagingen. Det første vi får servert er dansk surdeigsbrød og pisket smør. Brødet er ikke skåret i symmetriske skiver, men snarere revet i store biter, og lever med presentasjonen opp til det litt ujålete og rustikke uttrykket. Brød og smør – det er bare så utrolig godt, nesten det beste ved måltidet iblant. Heldigvis ble tallerkenen med brød stående gjennom hele måltidet.

Sammen med brødet ble det servert to apetizere: Cherrytomater i en juice med sitrus og lavendel, og bakt løk på en seng av havsalt.

Bakt løk på en seng av havsalt. Foto: Camilla Hellum
Bakt løk på en seng av havsalt. Foto: Camilla Hellum

Når skålene til apetizerne er ryddet vekk, får vi servert en nydelig anrettet, liten pai laget på malt, fylt med syltede grønnsaker, blåskjell og røg. Kombinasjonen er spennende, og røgen (dansk ferskost) står fint til den litt syrlige smaken av syltede grønnsaker.

SONY DSC
En fryd for både øyet og ganen. Foto: Camilla Hellum

Forretten blir servert på gråmelert, danskprodusert keramikk, som jeg får lyst til å ta med meg hjem (noe som dessverre ikke er mulig siden det ikke selges i Århus, finner jeg ut etter å ha spurt de ansatte).

SONY DSC

Til hovedrett blir det servert pork belly med saltet rabarbra og bakt jordskokk. En liten fest i munnen! Dette er faktisk første gang jeg spiser pork belly, men definitivt ikke den siste.

Heldigvis er den siste av de tre rettene vi får servert dessert – god dessert er alltid et høydepunkt for folk (som meg) som har en søt tann.

SONY DSC
Namnam. Foto: Camilla Hellum

Desserten består av rosmarin-is med plomme, karamellsaus og «knas» (en slags krokan-crunch). Denne retten er supergod.

For dessertserveringen kommer hele kokketeamet ut i restauranten og gjor siste finish på verket, det vil si helle karamell over isen, foran oss. Det er egentlig veldig ålreit å se og snakke litt med de som akkurat har levert en super matopplevelse til gjestene.

Alt vi fikk servert står på høstmenyen til Substans.

NB: Gjør oppmerksom på at turen til Århus ble sponset av Visti Denmark.

(Visited 1 430 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar