72 timer i Berlin

Berlin, Reise, Tyskland

Pressetur i regi av Germany Tourism og Visit Berlin

Det siste året har jeg vært flere ganger i Berlin, en av Europas aller kuleste byer. Berlin er en utrolig stor by med flere bydeler, det er derfor lurt å planlegge litt om du ønsker å se mer enn bare Mitte. Her er en guide til hvordan du kan tilbringe 72 timer i byen og få med deg litt av alt.

Les mer her: Mine Berlin-favoritter

 

ONSDAG FORMIDDAG

12:00 Innsjekk på Hotel The Yard – superfresht boutiquehotell som ligger på grensen mellom to av mine favorittområder i Berlin, nemlig Mitte og Kreuzberg. Rommene er moderne og innredet med naturlige materialer, og bak hotellet er det en stor, grønn hage hvor man kan spise frokost eller slappe av på ettermiddagen. Frokostenbuffeten er ikke så stor, men her finner man alt man trenger for en god start på dagen. Yoghurt, müsli, masse fersk frukt, tomat- og mozzarellasalat, bakevarer, egg og så videre. Det er til og med mulig å blande seg en mimosa om man skulle ønske det. 

13:00 Lunsj på Roamers, en skjult perle som ligger i Pannierstraße i Neukölln. Roamers har i en årrekke vært et supertrendy brunsjsted i Berlin, og vi var derfor forberedt på lang kø, men fikk heldigvis sitteplass med en gang. Vi bestilte ferskpresset juice, “fisherman’s dream” (salat med rødbetsmarinert laks, posjerte egg og stekte kapers) og huevos rancheros. Godt og delikat, men så-som-så service. 

15:15 Guidet sykkeltur. Berlin-guide Lauren fra Berlin on bike, som vi leide sykler av på turen, guidet oss gjennom Wedding-området. Gjennom Berlin on bike kan man booke privat guidet tur eller bli med på en gruppetur. Berlin er en stor by med mye historie, så om du liker å se og lære mer om et nytt sted på denne måten er guidet sykkeltur perfekt. 

Sykkel er mitt favorittfremkomstmiddel på reise, vi syklet faktisk til så å si alt med noen unntak (ved bytte av hotell, for eksempel). Berlin er en fin sykkelby,  bilistene er vant til syklister, det er flatt og sykkelfelt mange steder. 

20:30 Middag på Jaja, naturvinbar og restaurant i Neukölln. Vi bestilte en flaske juicy vin og flere småretter, blant annet oliven (supergode), bao med krabbe og aioli, pasta med ragu og smørstekte kantareller. Jaja er det perfekte stedet for par eller vennegjengen. Stedet er litt varmt og høylytt om sommeren, men det gir bare en kul vibe. 

TORSDAG 

10:00 Dagens første kaffe-fiks på Bonanza Coffee, kaffebar som ligger i en grønn oase i en bakgård i Kreuzberg. Kaffen er SÅ god og stedet urbant og hyggelig.

12:00 Lunsj på Frea – Berlins, og kanskje verdens, første zero-waste veganrestaurant. Her er mye av interiøret kjøpt på loppemarked, og alle matrester gjester legger igjen, gjøres om til kompost. Frea samarbeider kun med produsenter som leverer varer uten emballasje, eller med så absolutt lite som nødvendig. Vi testet dagens forrett (potet- og agurksalat) og hovedrett (ris-salat med grønnsaker), samt husets hjemmelagde kombucha. Baristaen på Frea lager supergod hasselnøtt-latte på hjemmelaget hasselnøtt-melk, et must å teste. Ikke langt fra Frea ligger kjente Five Elephant, som har Berlins beste ostekake. Five Elephant har to filialer i byen, en i Kreuzberg og en i Mitte. 

14:00 Sightseeing i Bernauer Strasse. I år er det 30 år siden Berlinmuren falt. Det er fortsatt spor etter muren flere steder i byen, for eksempel i gaten Bernauer Strasse, hvor det faktisk er flere meter inngjerdet og uberørt mur som kun kan ses fra høyden. I Bernauer Strasse ligger også museet Berlin Wall Memorial som er verdt et besøk om historien trenger å friskes opp.

15:00 Sneakers-shopping på Sneakersnstuff og kaffe + kake på The Barn. På Sneakersnstuff er det et skikkelig godt utvalg av de nyeste sneakersmodellene, også flere som kan være vanskelig å få tak i hjemme. For sneakers-elskere er det vanskelig å gå ut uten et nytt par! Skobutikken ligger vegg-i-vegg med kaffebaren The Barn, som har Berlins kanskje beste kaffe (det er faktisk umulig å velge mellom Bonanza og The Barn, så sjekk ut begge). 

16.00 Sightseeing, Reichstag Building. Et av Tysklands mest ikoniske landemerker. Bygningen ble oppført av arkitekten Paul Wallot fra 1884 til 1894, men ble sterkt skadet under riksdagsbrannen i 1933 og senere under andre verdenskrig. På 90-tallet ble bygget fullstendig renovert, og ble i 1999 dette sete for Forbundsdagen (Tysklands folkevalgte nasjonalforsamling). Det er mulig og gratis å gå inn i bygget om man skulle ønske det (det er til og med mulig å få en guidet audio-tur). Reichstag Building ligger også ved siden av en av Berlins mest kjente turistattraksjoner, nemlig Brandenburger Tor.

19:00 Drinker og snacks på Pauly Saal. Det som tidligere var en gymsal for jødiske skolejenter, er i dag Pauly Saal – en moderne, fransk restaurant i Mitte. I tillegg til en svært forlokkende meny, er interiøret (som umiddelbart gir assosiasjoner til Wes Anderson) nesten verdt turen i seg selv. Vi testet drinker og snacks i baren. Bartenderne Justin og Andrea, som har jobbet i baren i en årrekke, disket opp med masse gode drinker til oss. Duoen har utviklet alle drinkene på menyen, og har stor stolthet i å servere kreasjonene sine. Vi var innom en torsdag, og da var det også live-musikk. Veldig hyggelig og stemningsfullt. Neste gang spiser vi gjerne også i restauranten, som har en Michelin-stjerne

21:00 Middag på Shishi. Rett og slett en vakker restaurant som ligger bortgjemt i Ritterstraße i Kreuzberg. Shishi er lillesøsteren til den populære restauranten Yafo, som ligger i Mitte. Begge restaurantene serverer israelsk mat. Vi spiste aubergine med granateple, tomatsalat med søte og gode tomater, en lammerett og det beste brødet vi spiste på turen. Til maten drakk vi veldig god, rød naturvin etter anbefaling fra kelneren. 

FREDAG 

10:00 Markthalle Neun – Ikonisk mathall i Kreuzberg. Her finner du mat fra alle verdenshjørner. Markthalle Neun åpnet dørene i 1891, og har overlevd både utslettelsene fra andre verdenskrig, og det å bli kjøpt opp av kommersielle aktører. Alle matbodene i Markthalle Neun er selvstendige, og selger alt fra  vin, blomster, pølser, ost og bakevarer til middagsretter.

12:00 Lunsj på No Fire No Glory og is på Early Bird Gelato. Vi syklet opp til Prenzlauer Berg, et kult område med flere vintagebutikker, øko-matbutikker og kafeer. Vi spiste lunsj på No Fire No Glory, som serverer eggs benedict mens techno dundrer fra høytalerne. Skikkelig berlinsk stemning. Etter maten spiste vi is på Early Bird Gelato. Vi testet sjokoladesorbet, frankenstein (peanøttsmør, sjokolade, brownie og jordbær) og hasselnøtt – alt var SÅ godt. I Prenzlauer Berg ligger også det superpopulære og meget trendy is-stedet Tenzian Lab, det må testes neste gang.

14:00 Kaffe og titting på Soho House Berlin. Er det et sted jeg alltid må innom i Berlin, er det Soho House. Soho House er et hotell med flere restauranter åpne kun for gjester, men har butikk og kafé som er åpent for alle. Vi stakk innom for kaffe og bananbrød (beste jeg har smakt) og people-watching. 

15.00 Shopping i Alte Schönhauser Str. I gangavstand fra Soho House ligger Alte Schönhauser Str – shoppinggate med butikker som Aesop, Paper and tea, American Vintage og mye mer.

16:00 Innsjekk på Max Brown Hotel Ku’Damm – Berlin er en stor by, vi bestemte oss derfor for å bo to dager i Vest-Berlin. Max Brown Ku Damm er et stilfullt boutiquehotell som ligger i området mellom Wilmersdorf District og Charlottenburg. Hotellet har flere romtyper, vi hadde et medium rom og det var helt perfekt for to stykker. Hotellet har en kul vibe, her kan du spille biljard i lobbyen eller ta en kaffe i hotellets eget bakeri. 

19:00 Middag i mathallen på KaDeWe. Shoppingsenteret KaDeWe har en imponerende mathall det er verdt å stikke innom. Her finner du alt fra champagne og østers til bakt potet og japansk godteri. Vi spiste på Daluma, som har filial i Mitte også. Daluma serverer mange ulike bowls (alt fra acai til sashimi) og naturchampagne, for å nevne noe.

LØRDAG 

09:00 Frokost på Benedict, frokostrestaurant som ligger inne på Max Brown Ku’Damm. Benedict serverer frokost 24/7, og etter køen å dømme lørdag morgen er det tydelig at dette er et populært sted for de lokale. Her er det lurt å være før 11 om du ønsker å få bord med en gang. Vi testet omelett, juice, kaffe og pannekaker – de var utrolig gode, noen av de beste jeg har smakt. 

11:00 Innsjekk på 25HoursHotel. Siste hotellstopp på turen, var 25HoursHotel som ligger like ved Bikini Berlin. Har tidligere bodd på 25HoursHotel-kjeden i Hamburg, og digger konseptet med at hvert hotell er enkeltstående og har et eget tema/konsept. Temaet på hotellet i Berlin er dyrehage fordi hotellet ligger ved siden av Berlin Zoo. Utsikten over de grønne parkene er fantastisk, men skulle gjerne sett at parken var uten dyr selvfølgelig. 

14:00 Shopping og kunst. I og med at det var superfint vær når vi besøkte Berlin, ble vi bare værende på hotellets utområde for å lese og drikke fritz cola zero. Det ble også en tur innom And other stories og Bikini Berlin. Hadde vi hatt mer tid i området, hadde det definitivt blitt en tur innom både ℅ Berlin og Helmut Newton museet, som begge ligger nære hotellet. 

17:00 Drinker i Monkey Bar. I tiende etasje på hotellet ligger den populære takterassebaren Monkey Bar. Hit kommer både gjester og andre for å ta en drink eller kaffe i solen. Vi testet noen drinker og snacks fra restauranten Neni, som ligger ved siden av Monkey bar. Kunne fint spist middag her også, utsikten er fantastisk. 

19:00 Middag på Burgermeister. Burgercravingsen satte inn, og vi bestemte oss derfor for å teste det som skal være en av Berlins beste burgere. Burgermeister Zoo ligger bare fem minutter unna 25HoursHotel Berlin, og har supergod burger. Når det er sagt må det understrekes at dette ikke er stedet å gå for en hyggelig middag, her må du nemlig stå (om du får plass i det hele tatt), og høy musikk dundrer over høytalerne. Gå hit for lunsj eller en burger i farta. 

Skulle man ønske en litt finere middag, er det flere gode restauranter i nærheten; Colette Tim Raue (brasseriet til den kjente, tyske kokken Tim raue), 893 Ryotei (japansk) og Malakeh (syrisk), for å nevne noen. 

(Visited 1 634 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar