Guide til Hamburg

Europa, Hamburg, Reise, Tyskland

Kontrastfylt og spennende by

Artikkel i samarbeid med Germany Tourism og AirHelp

Tyskland har utrolig mange spennende byer, men flere av dem kommer nok i skyggen av ultrahippe Berlin eller koselige München. Hamburg er Tysklands tredje største by, og har med sine kontrastfylte strøk og grønne lunger masse å by på. Byen ligger bare en time og et kvarter med fly fra Oslo, og med supergode flytider er det ingenting som tilsier at ikke Hamburg bør vurderes opp mot London eller København neste gang du skal på helgetur.

kunsthalle 2

Aktiviteter

Noe av det beste med å være i en ny by, er å oppdage nye strøk. Jeg likte godt Schanzenviertel, Karolinen, St. Pauli og Hafenmat. Er du glad i shopping er sentrum stedet.

Disse severdighetene må du ikke gå glipp av når du besøker Hamburg:

Kunsthalle: Kunstmuseet ble grunnlagt i 1850, og er et av de største og mest prestisjetunge i hele Tyskland. Kunsthalles permanente utstilling huser både verk av gamle mestere som Rembrandt, Lucas Cranach the Elder og Rubens, så vel som verk av «nyere» kunstnere som Paul Cezanne, Claude Monet og Edouard Manet. Kunsthalle har også en spennende samling med klassisk, moderne kunst. Her henger flere verk av vår egen Munch, blant annet et av hans Madonna-malerier, det er jo litt ekstra stas.

Guidet tur: Vi var så heldige å få delta på en individuell, guidet tur på sykkel i strøkene Schanzenviertel og Karolinen – Hamburgs hipsterområder. Her ligger kule vintagebutikker, kafeer og barer side om side.

Kino: For filmfrelste er det flere spennende indiekinoer i byen. På både 3001 og Abaton vises smalere, europeisk film på originalspråket.

Ephilharmonie: Konserthuset Ephilharmonie, eller Eplhi som det heter på folkemunne, er en svært populær attraksjon blant både lokale og turister. Konserthuset ligger flott plassert på havnen ved Elben. Bygget har en spennende, arkitektonisk utforming både utenpå og inni. Ønsker du å se selve konserthallen må du enten se en konsert, eller booke guidet tur. Dette er svært populært, og må bookes lang tid i forveien.

hamburg 31
happnpappn
milch 3
milch 2

Kaffe og kake

Milch: Denne lille perlen av en kafé ligger i det portugisiske strøket i Hamburg. Milch var en melk- og delikatessebutikk i mer enn 50 år, ble nedlagt i 2014, men gjenåpnet som retrokafé med ny eier for et par år siden. På Milch har de utrolig god (og nydelig presentert) ostekake, samt godsaker som pastel de nata  og sjokoladekake. Kaffe med og uten melk er de også gode på. Vi var innom lørdag formiddag og fikk enkelt bord. Servicen var veldig god, men det er kun mulig å betale med kontanter, så ta ut litt på forhånd om du vil smake og ikke bare titte på den fristende kakedisken.

Less Political (Hermetic Coffee Roasters): Hamburg har en spennende kaffescene, og vi rakk innom flere kaffebarer på turen, blant annet Less Political. Kaffebaren ligger i det trendy Schanze-nabolaget, og har holdt koken siden 2012. Her er stilen enkel, men sjarmerende, og hipsterfaktoren er høy.

Elbgold Schanze: Stor og romslig kafé i Schanze-nabolaget, like ved siden av Altes Mädchen. Ifølge sykkelguiden vår er dette den beste kaffebaren i Hamburg. Gå hit for kaffe og kake, eller for å kjøpe med deg ferskbrente bønner med hjem. Vi kjøpte med tre poser hjem, men alle er dessverre borte nå.

hamburg 15

Restauranter

Hæbel: Reisens høydepunkt matmessig. Moderne og superkoselig restaurant med få bord, så book på forhånd om du vil være sikret plass. Matstilen er fransk/nordisk, og det er kun mulig å bestille full meny bestående av frem retter. Vi fikk servert blant annet fisk med beurre blanc og bønner, cherrytomater med hummerskum, hummer med soppmousse og løkchutney, kalv med tre typer blomkål og en herlig bjørnebærdessert. Etter dessert bestilte vi ostefat, anbefales virkelig! Her kan de sakene sine.

Basil & Mars: Trendy restaurant som ligger ved havnen. Dra hit for gode drinker og biff.

Altes Mädchen: Restaurant og mikrobryggeri. Vi testet flere øl gjennom en liten ølsmaking, samt lokale oster og skinker. Ølet fra mikrobryggeriet var helt ok, så vurder gjerne flaskeøl selvom det kanskje er litt kjedelig. Hit drar du for å nyte en pils i sola sammen med de lokale.

Happnpappn: Vegansk kafé som ligger i hipsterstrøket Karolinenviertel. Vi bestilte quiche med søtpotet og squash, hjemmelaget limonade, samt sjokolade- og bananbrød. Alt var godt. Porsjonene er store, så flere kan fint dele for eksempel club sandwichen deres. Ekstra pluss for rimelige priser. Til tross for at vi var innom i brunsj-prime-time (klokken 12 på en søndag) fant vi ledig bord, og maten kom fort.

Neste gang vil jeg gjerne også besøke Oh My Juice for salater og juice, Weinladen for vin og Krug for vin og bistromat.

haebel 4
haebel
haebel 2

Bo

Har lenge ønsket å teste hotellkjeden 25hours Hotels, så gleden var stor da jeg fikk muligheten til å sjekke inn på hele to ulike 25hours-hoteller i løpet av helgen i Hamburg.

25hours Hotel Altes Hafenmat: Første natten i Hamburg bodde vi på 25hours Hotel Altes Hafenmat. Hotellet ligger i det nye og urbane havneområdet Hafencity. Rommet (type XL) var stort og romslig, og hadde en supersøt veranda utenfor. Til tross for at rommet lå veldig nære hotellets restaurant og bar, var det helt stille. Utrolig behagelig. Sengen var myk og god, og air-con ikke for kald. Frokosten på restaurant Neni var veldig god. All maten var i tråd med restaurantens konsept inspirert av Midtøsten, så her var retter som hummus, oliven, shakshuka og tahini i tillegg til det vanlige. Ferskpresset juice, kaffe laget av barista og utrolig god brownie gjorde hele frokosten til et høydepunkt.

25hours Hotel HafencityBare 200 meter fra Altes Hafenmat ligger 25hours Hotel Hafencity. Også dette hotellet har flere maritime detaljer, en stor og innbydende lobby samt koselige fellesområder (her kan du bla. sette på en vinyl-plate eller lage deg en kopp te). Rommet vårt var superkoselig, og vi ble ønsket velkommen med hotellets egne øl. Frokosten på Hafencity var også veldig god, men her var det langt flere folk i frokostsalen samtidig.

VI fikk låne sykler på begge hotellene, og personalet var utrolig hyggelig. Begge hotellene hadde en fin beliggenhet ved havnen. Falt kanskje hakket mer for Altes Hafenmat på grunn av den gode frokosten og intime lobbyen, men kunne fint bodd på begge hotellene igjen.

25h_Hafenamt_Stephan_46
25hourshotel 1

TIPS

  • Flere kafeer/restauranter/taxier tar kun kontanter, så ha litt tilgjengelig eller sjekk hvordan du kan betale før du bestiller mat/tur.
  • På de fleste restaurantene koster det penger for vann fra springen.
  • Om du skal ut er det lurt å dra ut sent, nattklubbene begynner å fylles opp først rundt 02.
  • Det er gratis å ha med sykkel på t-banen.
  • Det er enkelt å komme seg rundt med sykkel. Det er få bakker, og godt tilrettelagt med sykkelstier. Sjekk om hotellet du skal bo på har utleie, eller benytt deg av bysykkel-tilbudet.
  • Direktefly fra Oslo til Hamburg tar 1 time og 15 minutter. Det går også direktefly fra Bergen. Flyturen vår hjem var en time forsinket, men det var nok å gjøre på flyplassen til at det gikk helt fint. Har likevel med dette under tips fordi jeg nylig fikk vite at man har rett på kompensasjon dersom flyturen blir forsinket med over tre timer (det har skjedd med flere ganger uten at jeg har gjort noe). Om du syns det er styr å søke om kompensasjon og følge opp selv, kan selskapet Airhelp hjelpe med å søke og ta all oppfølging. De tar et servicegebyr, men dette er ikke så høyt i forhold til hva du får igjen og styret du slipper. På nettsiden deres kan du se hvor mye du kan få i erstatning ved forsinket fly.
hamburg 6

Turen til Hamburg ble sponset av Germany Tourism og Visit Hamburg, men det er ikke lagt føringer på innholdet. 

(Visited 1 593 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar