Solotur til København og Gøteborg

Danmark, Gøteborg, København, Reise, Sverige

Det skulle bli 2023 og jeg skulle bli 33 år før jeg la ut på min første soloreise. Det vil si, har bodd i utlandet før, vært på flere presseturer med ukjente, og flydd over atlanteren for å besøke venner langt borte – alt alene – men aldri reist på en ferietur alene. Hvorfor ville jeg teste det nå? Utfordre meg selv, gjøre research til et nytt prosjekt, få litt nye impulser.

Sånn generelt trives jeg veldig godt i eget selskap. Kan være alene hjemme og underholde meg selv flere dager i strekk, men når det kommer til reiser og opplevelser, så liker jeg fordøye inntrykk og skape minner sammen med andre. Når det er sagt, tror jeg at det er sunt å utfordre seg iblant, og ikke minst ikke være avhengig av andre for å gjøre det man har lyst til.

SÅ. Etter litt vurdering frem og tilbake, bestemte jeg meg for å ta en spontantur på fire dager til København og Gøteborg i januar. To trygge byer jeg har besøkt masse tidligere. Er heldig å kjenne folk i begge byer, og hadde på forhånd planlagt tre sosiale ting. To middager og en kaffe. Det ene sosiale opplegget var en middag der jeg bare kjente én av ni, så det føltes som en liten utfordring det også.

solotur7

KØBEHAVN

Turen startet med fly til København lørdag morgen kl. 10. Helt vilt at man kan sette seg på et fly klokka ti, og være sjekket inn på hotellet klokka tolv. Jeg dro rett på Et Cetera for å spise lunsj. Helt nydelig. Du vet når du smaker noe som bare er skikkelig on point og du tenker, DETTE, dette var godt. Sånn var det. (En liten guide med alle stedene jeg besøkte finner dere nederst i saken).

Da jeg spiste lunsj leste jeg Torgrim Eggens sak om å “jakte på Københavns sjel” i D2. En av bodegaene han skriver om i saken (Cafe Viking) var tilfeldigvis like ved Et Cetera, så bestemte meg for å stikke innom. Eieren, Casper, var alene på jobb og jeg var eneste kunde. Perfekt utgangspunkt for å sosialisere litt. Casper fortalte at han og broren hadde tatt over baren fra bestemoren sin, Marianne (også kalt “dronningen av Nørrebro”) som hadde drevet den i 25 år (!). Vi snakket blant annet om det å gjøre ting alene, og Casper fortalte at han for noen år siden ville dra på en spillmesse, men var usikker på om han skulle tørre å gjøre det alene. Long story short: Han dro alene, og nå er han ambassadør for noen av sine favorittspill og finner opp navn til karakterene i dem. Så ja. Gjør det du vil – alene – du kommer sannsynligvis ikke til å angre.

Da jeg var på Cafe Viking kjente jeg skikkelig på at – yes – det er sånn det skal være når du reiser alene. Bare stikke innom et sted og snakke med random folk. Det føltes bra.

Etter lunsj og barbesøk stakk jeg innom diverse butikker før middagen på kvelden. Middagen var faktisk hjemme hos en venn fra Instagram sammen med åtte andre jeg ikke kjente. Noen norske, flest dansker, alle i ulike aldre. Meget bra mat, vin og selskap.

Dag to drakk jeg kaffe og spiste semla med min danske venninne Kristinna, som jeg har kjent siden studietiden i Glasgow. Det var litt dårlig vær (regn og mye vind), så tok en rolig ettermiddag med ramen på Slurp og håndball på rommet.

gothenburg14

GØTEBORG

Andre og siste del av turen ble tilbrakt i Gøteborg. Der var jeg så heldig å ha et lite samarbeid med Visit Gøteborg som hadde fikset et riiimelig digg hotellrom på Sas Blue Scandinavia Hotel. Følte meg godt ivaretatt.

Det er enkelt å komme seg fra Køben til Gøteborg. Tog tar litt over tre timer, og er ikke dyrt. På reisedagen rakk jeg å spise på frokost på Sonny og kjøpe træstammer på Lagkagehuset før jeg tok toget til Malmø, og derfra videre til Gøteborg. Det var bare femten minutter mellom togene, så var liiittt stresset, men gikk greit. Merket generelt på turen at jeg var redd for å forsove meg og/eller ikke rekke ting – det er jo ingen som passer på at jeg er på rett sted til rett tid. Det er fordelen med å være flere på tur. Det er alltid noen å vente/finne løsninger med om noe går galt, og flere som passer på at alt rekkes, setter på vekkerklokke osv. Sånn er det ikke når du reiser alene.

Uansett. Første dag i Gøteborg rakk jeg bare middag på Bar La Lune, det var sjukt nice, fikk også snakket litt norsk. Dag to var eneste dag jeg var helt alene på turen, men det var egentlig bra og greit, det var jo litt av poenget. Brukte første dagen på å jobbe, trene (ganske likt hjemme egentlig), men lyxet litt med lunsj på Bar Bulot som ligger inne på Saluhallen. Det var veldig nice. Svenskene kan lunsj. 150 kroner for varmlunsj med forrett. Det savner jeg i Oslo. Ellers gikk jeg lang tur, ringte venner, var innom favorittbutikkene. På kvelden ble det take-away og håndballkamp på rommet. Og bade såklart. Badekar altså. Sjukt deilig.

Siste dagen i Gøteborg var reisedag. Før avreise ble det litt jobb, deretter en tur til Majorna for vintageshopping, lunsj og semla på Kampanillen. Veldig koselig bakeri med masse godt. Anbefales. Hadde også tenkt til å møte en venninne, men rakk ikke før bussen hjem til Oslo klokka fire.

solotur4_2

Hva syns jeg om solotur? Var det for meg? 

Turen var meeeeeget bra. Ekstremt vellykket. Men det var FORDI jeg møtte så mange søte folk, noen jeg kjente fra før og noen jeg ikke kjente fra før. Det var det som gjorde turen for meg – at jeg var alene det meste av tiden – men også en del med andre folk. Det hadde definitivt ikke vært det samme å reise til et sted der jeg ikke kjenner noen, så er fortsatt litt usikker på om det å reise alene er min greie. Når det er sagt er jeg åpen for å gjøre det igjen. Noe av poenget med å reise, var å gjøre research og hente inspirasjon til et nytt prosjekt jeg holder på med, og det ble absolutt oppfylt.

Mine tips:

  • Sett deg på en bodega/bar, her er det enkelt å komme i snakk med folk (om du ønsker det).
  • Sitt i baren når du spiser.
  • Dra et sted du er komf med. Om du syns det er null stress å reise alene kan du jo slå til med en uke et sted du ikke kjenner noen. Vil du ha en mer soft start, som meg, dra til byer du kjenner og der du kjenner noen.
  • Vil kanskje anbefale å dra om sommeren. Da er det mer liv og røre i byene, og muligheter for sol og bading.
  • Ha god underholdning på lur. Favorittpodkasten din, gode spillelister og magasiner/bøker.
solotur8

Stedene jeg besøkte i København

Et Cetera – smakfull og veldig bra priset, koreansk lunsj.

Juno the bakery – bakst i verdensklasse.

Skipper – nytt bakeri på Østerbro. Bra bakst! Anbefales.

Sonny – koselig frokoststed i sentrum.

Slurp Ramen Joint – raskt, godt, enkelt.

Apollo – fantastisk lokale. God mat også, særlig brødet trekker opp.

Apotek57 for å handle pistasjemüsli og solbærsyltetøy. De har god frokost der også.

Kafe Viking – herlig bodega på Nørrebro.

Også på lista, men rakk ikke innom: Donda + Donda Deli, Goldfinch, Frank, Seks, Jah Izakaya, Italo Disco.

solotur6

Stedene jeg besøkte i Gøteborg

Bar La Lune – beste, beste, beste stedet i GBG. Alltid god mat og stemning.

Bar Centro – kaffe, vin, lunsj. Dette stedet har alt. Kun åpent på dagtid.

Bodega Nord – her får du en decent sandwich.

Bar Bulot – hyggelig sted inne på Saluhallen. Snackmeny hele dagen, og value-for-money-lunsj 11.30-14.00.

Kampanillen – tradisonsrikt bakeri i Majorna.

Da Matteo – for salat, kaffe, bakst (ikke de beste bollene, men gjør susen om du er fysen på bolle).

Dirty Records – plater, lunsj/snacks og øl/vin. Uformelt og litt brunt. Koselig.

Også på lista til neste tur: Pezzo, Hoze, Angeli, Trattoria La Strega, Bang Matbar, Human, Project og Borgskogs (kun åpent innimellom. Brød, bakst + kaker her skal visst være magisk).

solotur9
(Visited 1 284 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar