Oslotips: À L’aise – eksklusivt og elegant på Majorstua

Mat & drikke, Oslo

Bursdagsmiddag de luxe

9.mai fylte jeg 30 år, og spør du meg finnes det ingen bedre måte å feire på enn å spise masse god mat sammen med familie og venner. Feiringen av det som nesten ble en bursdagsuke startet med hamburger på Kverneriet på torsdag, middag på Strand Restaurant fredag og en helaften på À L’aise lørdag. Har nemlig lenge hatt lyst til å teste det som ifølge mange bør være Oslos fjerde Michelin-restaurant. Siden åpningen av À L’aise for to og et halvt år siden har kjøkkensjef og medeier Ulrik Jepsen ikke fått annet enn skryt, høyeste terningscore av diverse anmeldere og stjerneutsikter.

Jepsen har god erfaring fra anerkjente Michelin-restauranter i både England og Danmark. Han har også vært kjøkkensjef på Engø Gård.

Les mer her: Miniferie på fantastiske Engø Gård

À L’aise ligger like bak Colosseum på Majorstua, og er innredet i klassisk stil med hvite duker, dunkel belysning og vegg-til-vegg-teppe. Det er Ulriks kone, Mia, som har stått for interiøret. Det meste av inventaret er fra interiørbutikken Green Apple, men det er også noen innslag fra Eske på Bislett. Kunsten som henger på veggene er fra Ulrik og Mias egen stue.

Kjøkkenet er franskinspirert, og bruker eksklusive råvarer fra både innland og utland. Det er nesten litt forfriskende at noen fortsatt ønsker å satse på den gode, gamle gourmetstilen. Samtlige av de nye restaurantene som har dukket opp i Oslo de siste årene har enten vært konseptrestauranter, eller gått for den nyere, nordiske stilen med kortreist mat og vinkart bestående av en overvekt biodynamisk vin.

Selv sier jeg ja takk begge deler, og er glad for at man har tilgang på stadig flere gode steder i Oslo.

Siden vi feirer kan vi ikke gå for annet enn et glass champagne til appetittvekkerne. À L’aise har faktisk en egen champagnevogn med et godt utvalg flasker. Vi går etter sommelierens anbefalinger, og får servert Bollinger og Mailly Grand Cru til snacksene – tartar på “bedd” av filodeig, tartlette med salade nicoise og hvite asparges med rogn. Etter snacks blir vi servert brød – brioche, fransk baguette og surdeigsbrød med havre. Alt sammen med en stor porsjon fransk smør til.

I tillegg til en avsmakningsmeny med åtte retter, består menyen til A’laise av fire forretter, tre hovedretter, oster og tre desserter.

Menyen er ikke stor, men full av deilige retter laget av eksklusive råvarer i god kvalitet. Vi går for full pakke med åtte retter.

Første rett på sommerens meny, er foie gras med siciliansk fersken og champagnegele. Etter følger retter som østers fra Nøtterøy, fritert vaktelegg fra Sande og villpiggvar med tomater fra Finnøy. Østersene ble flott parert av en Laurent-Perrier fra 2004, vaktelegget med en sauvignon blanc fra New Zealand, og piggvaren med en hvitvin fra Burgund signert Domaine de Villaine. Et av kveldens absolutte høydepunkter er pasta med svin fra Valdres, morkler og svineconsomme. Retten var å finne i en annen form (med trøffel og comte) på menyen i vinter, og har nå gjort comeback tilpasset sesongen. Pastaretten ble servert med en supergod pinot noir til.

Selvom rettene metter godt, er det umulig å si nei til noen osterbiter før dessert, særlig når man kan velge fritt fra en velassortert ostevogn. Vi ber den franske kelneren vår plukke ut et utvalg oster til oss. Ostene blir servert med appelsinmarmelade, syltede kirsebær og hjemmelaget knekkebrød. Helt nydelig.

De to siste rettene på avsmakningsmenyen er to desserter, den ene bestående av yoghurt og melon, den andre av rabarbra tilberedt på tre måter og iskrem med smak av verbena. 

Helt til slutt ble vi servert diverse petit fours, også disse fra en serveringsvogn. I likhet med flere andre bord rundt oss spurte vi om å få med godbitene hjem, og det var ikke noe problem.

Servicen på À l’aise er helt upåklagelig. Her er man i gode hender fra man ankommer restauranten til man forlater den. Rettene blir servert i behagelig tempo, og de ansatte er oppmerksomme og fyller jevnlig på med vin, vann, brød og smør. 

À L’aise er det perfekte stedet om du skal feire noe, eller bare ønsker å unne deg en skikkelig god middag, for det finnes det alltid en anledning.

Adresse: Essendrops gate 6

Champagne alaise
alaise 5
alaise 4
alaise 12
alaise 9
alaise 15
alaise 19
alaise 16
alaise 17
Cheese trolley alaise
alaise 24
alaise 20
alaise 26

Foto: Claes Gill og À L’aise

(Visited 1 671 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar