Jul i Oslo: Hit går du for å få opp julestemningen

Kultur, Mat & drikke, Oslo

Mat

Ingen førjulstid uten julebord og julemat. Her er tips til både tradisjonelle og utradisjonelle steder å spise en bedre middag før jul:

Tradisjonell julematMarkveien mat- og vinhus: Superkoselig restaurant på Grünerløkka. Her serveres to ulike menyer i julebordsesongen – den tradisjonelle med rakfisk, pinnekjøtt og riskrem, og den alternative med skalldyrsuppe, elg og sjokolademousse. Gode på vin er de også, så dette er et godt valg for en hyggelig kveld med god mat og drikke. Andre restauranter som serverer tradisjonell julebordsmat (lutefisk, ribbe, rakfisk, pinnekjøtt ++) er Theatercaféen, Engebret Café, Olympen, Ekebergrestauranten, Smalhans og Grand Café, for å nevne noen.

Fransk jul: To av byens beste, franske restauranter, Chez Colin og Le Benjamin, disker opp med herlig, fransk mat i førjulstiden. Husk å bestille bord, særlig Le Benjamin har en tendens til å bli fullbooket.

Engelsk jul: Cru har valgt å gå for selskapsmeny med en twist av engelsk hint for julesmakene i desember. Sa noen kveite fish and chips, engelsk brødsaus og sjokoladekake?

Drikke

Bristol: I biblioteksbaren til Bristol får du Oslos beste varme sjokolade. Perfekt for en liten pause i juleshoppingen. Dette stedet er svært populært, særlig i førjulstiden, så book gjerne bord for å være sikker på å få plass.

Rouleur: Hyggelig nabolagsbar/sykkelverksted på St.hanshaugen. På Rouleur disker de alltid opp med utrolig god rødvinsgløgg i desember. Spennende mikrobrygg med smak av jul pleier også å dukke opp på menyen i førjulstiden.

Astral: Superkoselig restaurant som ligger ved Akerselva. Stikk innom for noe godt å drikke ved peisen. Når snøen dekker trærne og Akerselva fryser til is, får man garantert julestemning av å sitte ved peisen og se ut.

Markeder

Det er mange hyggelige julemarkeder i Oslo og omegn i november og desember. Her er noen av mine favoritter:

Julemarkedet ved Spikersuppa:Julemarked med masse tyske boder/varer, pariserhjul og skøytebane. Kjøper sjelden noe på dette markedet, men går innom for stemningens skyld.

Bondens julemarked: Er generelt stor fan av Bondens Marked, særlig før jul for da kommer det mange produsenter som har laget julegodt, feks. verdens beste Sofie Behrnard. Det er ikke jul før disse er i hus!

Folkemuseet: Norsk Folkemuseums julemarked holdes tradisjonen tro de første to helgene i desember. Museet pyntes til jul etter norske juletradisjoner gjennom tidene, og i de hundre bodene på markedsplassen kan man kjøpe hjemmelagde julegaver.

Oversikt over julemarkeder i Oslo og omegn finnes her.

Aktiviteter

Julekonsert: Opera, ballett eller konsert – her er utvalget veldig stort! Selv har jeg vært på Love Actually filmkonsert i Oslo Konserthus, anbefaler dette på det varmeste til neste år. I tillegg blir det minst én julekonsert. Sjekk programmet for din lokale kirke eller Ticketmaster for oversikt over julekonserter.

Korketrekkeren: Kle godt på deg, ta t-banen opp til Midtstuen og ak ned Korketrekkeren. Bakken er 2000 meter lang, og det tar mellom 8 og 10 minutter å ake ned om du ikke stopper på veien. Når du har akt ned bakken er det bare å ta t-banen opp igjen. Det er helt gratis å ake i korketrekkeren. Om du har akebrett selv er det bare å ta med, å leie koster mellom 100 og 150 kroner. PS: Bakken er bare åpen når det er nok snø, sjekk ut denne nettsiden for å holde deg oppdatert om føret i bakken.

Badstu: Når vi bor med et land med årstider bør det nytes og utnyttes til det fulle med isbading og badstud. De siste årene har det dukket opp flere urbane badstuer i byen, se oversikt over badstuer i Oslo her.

jul oslo 5
chez colin 2
chez colin
jul karl johan 2
jul oslo
jul karl johan
(Visited 3 316 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar