Tysk-inspirert grillfest
Reklame Tysklands nasjonale turistkontor
Et av de første stedene jeg vil reise til når det åpner igjen, er Berlin! Spennende historie, kultur, mat, vin – til og med strender, den byen har virkelig alt. Hamburg står også rimelig høyt oppe på listen. Litt lenger ned i innlegget finner du Berlin- og Hamburg-inspirasjon, tips og linker til saker om byene.
I påvente på vaksinasjon og grenseåpning, tenkte jeg å dele litt tysk grillmatinspirasjon. Noe av det beste med våren og sommeren er grilling, får virkelig ikke nok. Pølser er en skikkelig favoritt her i gården, gjerne sammen med en digg, hjemmelaget potetsalat, sauerkraut, kvalitetsbrød og så videre. Her er tips til hvordan du kan stelle til en skikkelig tyskinspirert grillfest mens vi venter på å reise til pølsebodene i Tyskland:
Pølser
Pølsene er noe av det viktigste her – Tyskland er tross alt hjemland til over 1500 ulike pølsesorter! Mine go-to steder for skikkelig gode pølser i Oslo, er Annis Pølsemakeri i Mathallen og Strøm Larsen på Torshov. Det finnes også mange gode, økologiske varianter i velassorterte matbutikker eller spesialbutikker. Se etter for eksempel bratwürst, currywürst og thüringer.
Brød og lompe? Ja takk begge deler, spør du meg. Lisbets potetkaker (lomper som fås kjøpt på Kolibri på Damplassen) og brioche-pølsebrød «pretzel style» fra United Bakeries (fås på bla. Meny) er to gode valg.
Syltede grønnsaker
Syltede grønnsaker er bare SÅ godt til pølser. På en tysk pølse hører definitiv sauerkraut hjemme. Sauerkraut er som norsk surkål, men den er fermentert og spises gjerne kald. Det tar minimum noen dager, men gjerne uker, å lage sauerkraut, så jeg kjøpte ferdig på Kolibri.
Syltet rødløk er også godt på pølsene. Dette kan enkelt lages selv: Kutt opp rødløk i tynne skiver. Kok opp en del eddik, to deler sukker og tre deler vann (avhengig av hvor mye du skal lage). Når vannet koker, trekker du kjelen vekk fra platen. Legg løken i et sterilisert glass, hell på væsken og sett på lokk.
Frankfurt grønn saus
Denne spesialiteten kommer opprinnelig fra Frankfurt. Sausen er god som tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker, men kan også spises som en egen rett med kokte egg, skinke og nypoteter. Grønn saus lages med syv typer ulike urter, det er ikke like lett å få tak i alle disse i Oslo, men det går fint an å bruke andre grønne urter enn de originale.
Du trenger:
2 egg
1 dl creme fraiche eller rømme
0,5 dl majones
1 dl yoghurt naturell
1 ss søt sennep
Litt sitronsaus
1 løk (rød eller sjarlottløk)
150 gram grønne urter (Karse, persille, gressløk, agurkurt, engsyre, pimpernell, kjørvel)
Slik gjør du:
Kok eggene ti minutter og avkjøl når er ferdigkokte. Skjær eggene i to, ta ut plommene, og press disse gjennom en sil. Finhakk eggehvitene. Bland majones, creme fraiche/rømme, yoghurt, sitronsaus, sennep og urter i en blender.
Tilsett finhakket løk, eggeplommene og de finhakkede eggehvitene i sausen. Smak til med salt og pepper. Sausen kan brukes til det meste, for eksempel en god skinke, poteter og kokte egg. Funker også veldig bra sammen med asparges.
Akkurat nå får man tak i hvite asparges fra Pfalz i Tyskland i velassorterte butikker. Litt pricey, men sjukt digg!
Potetsalat
Tysk potetsalat lages som gjerne med eplecidereddik og sennep i stedet for rømme eller creme fraiche. Denne varianten er supergod til pølser!
Du trenger:
500 gram nypoteter
4 ss søt sennep
2 ss Dijonsennep
1 ss eplecidereddik
1 ss olje
Rødløk
Gressløk
Vårløk
Sylteagurk
Slik gjør du:
Bland sammen alt det våte + finhakket gressløk, vårløk, rødløk og sylteagurk. Kok potetene i ca. 20 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl noe, del i to, og bland inn i sausen. Serveres lun.
Dessert
Tips en en veldig rask og enkel dessert, er berlinerboller med bær og krem. Kjøp ferdige boller, kutt opp bær, og ha med fløte + sukker i et glass (dersom du har kjølebag). Rist rett før servering, så får du helt fersk krem.
Berlin-inspo
I løpet av de siste årene har det blitt flere turer til Tyskland. De fleste har gått til Berlin, men har også besøkt Hamburg og Sachsen (her ligger blant annet slottet til prinsen i filmen Tre nøtter til Askepott – virkelig verdt et besøk!)
Les mer her: 72 timer i Berlin
Les mer her: Mine Berlin-favoritter
Berlin er en enorm by som det tar tid å bli kjent med – særlig om man vil utforske alle bydelene. Når det er sagt kan du rekke mye på en helg med god planlegging i forkant – så her er en miniguide til hva du bør sjekke ut neste gang du reiser til Berlin:
Grønn by
Berlin er en grønn metropol som der det stadig satses på- og utvikles grønnere løsninger. Vegan- og vegetartilbudet er utrolig bra, spesielt verdt å nevne er vegetar-restauranten Cookies Cream, som har en stjerne i Michelin-guiden. Frea, Berlins og kanskje verdens, første zero-waste veganrestaurant er også verdt å sjekke ut.
Berlin er godt tilrettelagt for sykkel – bilistene er vant til syklister, det er flatt og sykkelfelt mange steder. Et lite tips er å bo på hotell med sykkelutleie og bestille på forhånd.
Det bør også nevnes at Berlin er en av de grønneste byene i verden med hundrevis av parker der man kan slappe av med piknik eller en god bok. Perfekt kontrast til det urbane og levende bylivet.
En oversikt over flere av byens vakre parker finner du her.
Mat og drikke
Berlin har så utrolig mye å by på når det gjelder mat og drikke. Det åpnes nye steder hele tiden, anbefaler derfor å sjekke ut matbloggene Still in Berlin og Berlin Food Stories for å lese om det siste.
Noen matmust som uansett må nevnes, er ostekaken på Five Elephant, kaffe på The Barn, brunsj på Roamers + Hallesches Haus, bruger-i-hånda fra Burgermeister, naturvin på Jaja og middag på Coda – en restaurant som kun serverer retter laget med teknikker normalt forbeholdt dessert. Her kan du for eksempel få servert kikertmousse og tomatis med lakris, eller croquette med blåmuggost og vannmelonreduksjon
Overnatting
Hvis du skal slå på stortromma, er et opphold på Soho House Berlin å anbefale. Hotellet ligger i Mitte, og i gangavstand til mye bra shopping/barer/restauranter. Hotellet har egen kino (!), kafe, spa, barer og restauranter (her har kun gjester tilgang). Rommene er koselige og servicen upåklagelig. Soho House Berlin er et av få Soho House-hoteller man kan bo på uten medlemskap.
Andre hotell jeg har bodd på og anbefaler, er Lulu Guldsmeden, 25Hours Hotel Bikini Berlin og Hotel The Yard. Holder særlig en knapp på det siste, skikkelig koselig/fresht hotell mellom Mitte og Kreuzberg. Rommene er moderne og innredet med naturlige materialer, og bak hotellet er det en stor, grønn hage hvor man kan spise frokost eller slappe av på ettermiddagen. Enkel, men digg, frokostbuffet.
Neste gang jeg skal til Berlin, blir det nok overnatting på Michelberger – det har stått på ønskelisten lenge.
Tips
Berlin er en enorm by, så sjekk på kartet hvor det du absolutt ønsker å få med deg ligger og bo i nærheten så du slipper å bruke masse tid på å reise fra den ene enden av byen til den andre.
Flere restauranter har stengt på søndag og mandager, så om det er noe spesielt du ønsker å få med deg bør du reise tirsdag-lørdag.
Book bord i god tid før avreise (det gjelder forsåvidt alltid, ikke bare i Berlin hehe).
Hamburg-inspo
Tyskland har utrolig mange spennende byer, men flere av dem kommer nok i skyggen av ultrahippe Berlin eller koselige München. Hamburg er Tysklands nest største by, og har med sine kontrastfylte strøk og grønne lunger masse å by på. Byen ligger bare en time og et kvarter med fly fra Oslo, og med supergode flytider er det ingenting som tilsier at ikke Hamburg bør vurderes opp mot London eller København neste gang du skal på helgetur.
Verdt å sjekke ut
Noe av det beste med å være i en ny by, er å oppdage nye strøk – sjekk ut Schanzenviertel, Karolinen, St. Pauli og Hafenmat. Disse severdighetene må du ikke gå glipp av når du besøker Hamburg:
Kunsthalle: Kunstmuseet ble grunnlagt i 1850, og er et av de største og mest prestisjetunge i hele Tyskland. Kunsthalles permanente utstilling huser både verk av gamle mestere som Rembrandt, Lucas Cranach the Elder og Rubens, så vel som verk av «nyere» kunstnere som Paul Cezanne, Claude Monet og Edouard Manet.
Kino: For filmfrelste er det flere spennende indiekinoer i byen. På både 3001 og Abaton vises smalere, europeisk film på originalspråket.
Elbphilharmonie: Konserthuset Ephilharmonie er en svært populær attraksjon blant både lokale og turister. Konserthuset ligger flott plassert på havnen ved Elben.
Parker og kanaler
Visste du at Hamburg har flere broer enn både Venezia og Amsterdam? I og med at Hamburg er en havneby, anbefales det på det varmeste å se byen fra sjøsiden. Det er mulig å leie SUP og kano rundt Alster Lake i sentrum, og herfra padle gjennom kanalene.
Hamburg er i likhet med Berlin en by med mange grønne lunger. Planten un Blomen er Hamburgs mest kjente park, og virkelig verdt et besøk. Parken er over 200 år gammel, er fylt av vakre blomster og har i tillegg en japansk hage.
Andre fine parker i byen, er Stadtpark og Alsterpark.
Vil du på stranden, sjekk ut Oevelgönne, og er du av den aktive typen anbefales fjelltur i Harburg Hills like utenfor Hamburg.
Overnatting
25hours Hotel Altes Hafenmat: Hotellet ligger i det urbane havneområdet Hafencity. Freshe rom, myk seng, ikke for kald air-con. Veldig digg frokostbuffet i tråd med restaurantens konsept inspirert av Midtøsten, så her finner man retter som hummus, oliven, shakshuka og tahini i tillegg til det vanlige. Ferskpresset juice, kaffe laget av barista og utrolig god brownie har de også.
25hours Hotel Hafencity: Bare 200 meter fra Altes Hafenmat ligger 25hours Hotel Hafencity. Også dette hotellet har flere maritime detaljer, en stor og innbydende lobby samt koselige fellesområder (her kan du bla. sette på en vinyl-plate eller lage deg en kopp te).
Mat og drikke
Når du er i Hamburg, bør du ta turen til Milch for å spise deres nydelige ostekake, Less Political (Hermetic Coffee Roasters) og Törnqvist for kaffe og Happnpappn for vegansk lunsj i hipsterstrøket Karolinenviertel.
Sørg for all del også for å booke bord på Hæbel – intim og koselig restaurant som serverer mat i fransk/nordisk stil. Fokus på økologi og kortreist råvarer.
Tyske ord og uttrykk til reisen
God morgen – Guten Morgen
God kveld – Guten Abend
Beklager – Entschuldigen Sie, ….
En pølse/øl/burger, takk – Ich hätte gerne eine Wurst/ ein Bier / ein Hamburger
Med eller uten tarm? – mit oder ohne (Darm)? (viktig når du bestiller Currywurst)
Jeg snakker ikke tysk – Ich spreche kein Deutsch
Hvor er nærmeste supermarked? – Wo ist der nächste supermarkt?