En middag på Maaemo

Mat & drikke, Oslo

Mange er nysgjerrige på Maaemo, og det med god grunn. Danske Esben Holmboe Bang skapte norsk mathistorie da Maaemo fikk to stjerner i Michelin-guiden i 2012, og tre stjerner i 2016.

Dersom du har booket bord eller vurderer å booke bord på Maaemo 2.0, er det nesten fristende å be deg ikke lese videre for å la hele opplevelsen være en overraskelse. Selv leste jeg ingenting/lite om «nye» Maaemo før første besøk, noe som gjorde opplevelsen ekstra spennende.

I løpet av sommeren, har jeg besøkt Maaemo 2.0 to ganger. En gang med faren min, og en gang med en venninne for å feire hennes 30-årsdag. Året før feiret vi min 30-årsdag på akkurat samme måte. Anbefales!

Les mer her: En Lunsj på Maaemo

Mitt første måltid på Maaemo var en lunsj i de gamle lokalene i Schweigaards Gate, som var restaurantens hjem i nesten ti år. Ønsket om å gi Maaemo en ny drakt, gjorde at Holmboe Bang i 2019 stengte dørene til «gamle» Maaemo for godt. I mars 2020 rett før lockdown, åpnet Maaemo 2.0, en restaurant Holmboe Bang har brukt imponerende to år på å utvikle og forme. Med flyttingen mistet Maaemo alle sine tre stjerner i Michelin-guiden, så per dags dato har restauranten ingen stjerner, men ikke la dette stoppe deg fra å booke bord.

Maaemo 2.0 har adresse Dronning Eufemias gate 23, og gjemmer seg bak to store tredører ved siden av en lekeplass i Oslobukta. For å komme inn, ringer man på ringeklokken med navnet til sjefen selv. Opplevelsen starter med en gang dørene åpner seg – inngangspartiet slår deg nesten i bakken med sin enorme takhøyde, mørke fargepalett og nesten sakralske stemning. Her er det bare å stige på og la seg lede gjennom den kulinariske reisen man har foran seg.

Måltidet starter i restaurantens kjellerstue, som er nydelig innredet med tidløse designklassikere og delikat kunst og foto på veggene. Fyr i peisen og cool musikk som spiller i bakgrunnen skaper en avslappet atmosfære.

Når de første inntrykkene er fordøyd, er det bare å bestille champagne og si ja takk til serveringen av de første rettene. Menyen består av rundt 20 serveringer totalt, alt basert på sesongens råvarer. Maaemo samarbeider med flere gårder i og utenfor Oslo, men plukker også noen av råvarene selv. Et eksempel på selvplukket råvare, er gjøkesyren som ligger som et vakkert slør over en av kveldens første serveringer – nemlig lompe med sjøkrepsklo dampet i øl. Denne retten har vært med Maaemo siden starten, og er så god at jeg må tygge så sakte som mulig og spare bit nummer to så lenge som mulig for å nyte opplevelsen ett hundre prosent. Håper denne retten aldri tas av menyen, for den er faktisk helt perfekt! Vi fikk totalt servert fire retter nede i kjellerstuen. I tillegg til lompen, ble vi presentert for blant annet en søt, liten donut fylt med andelever, og terte med pepperrot, tartar og blomster. Hver eneste av disse rettene er små, perfekte eksplosjoner i munnen.

Etter en lun og koselig start, blir vi tatt med opp i selve spisesalen, hvor uttrykket fra entreen tas igjen. Her er det høyt under taket, og tre karakteristiske, runde søyler deler av rommet mellom kjøkkenet og området der gjestene spiser. Til venstre i rommet er det åpent kjøkken, og hele den høyre langsiden av rommet er dekket av et kunstverk laget på stoffrester fra bunadsproduksjon. Spisesalen er som et spennende og litt mystisk vinterparadis, og det er lett å glemme at det like utenfor er 30 grader og masse folk som bader.

Den første retten vi får servert oppe i spisesalen, er signaturretten emulsjon av østers fra Bømlo. Etter følger flere nye og gamle retter. Noen av høydepunktene, er norsk villaks med hvit asparges og hasselnøtter, grillet sjøkreps servert med en helt fantastisk saus laget på blant annet solbærblader, rømmegrøt med reinsdyrhjerte, og italiensk marengs med rabarbrasorbet. Testet både juice og vin til flere av rettene, og juicen som ble servert til rømmegrøten er en av de aller beste jeg har smakt. Plomme og kirsebær med en røyket smak som ekstra touch. Nam!

Etter å ha spist flere retter oppe, ble vi geleidet ned i kjellerstuen igjen for noen veldig gode jordbærdesserter og is med brunet smør i en ny variant. Til slutt fikk vi servert kaffe (selvsagt egenbrent) og kanelboller bakt med maaassse smør, canelé og karameller.

Det er imponerende at det går an å lage 20 så ulike og detaljerte, men ekstremt gode, serveringer – dette er virkelig mat i verdensklasse og verdt hver eneste krone. Opplevelsen blir løftet av det du spiser med og på. Keramiker Anne Udnes har laget serviset som brukes, de nydelige dekktallerknene er laget av en møbelsnekker i London, og bestikket er fra blant annet Hardanger Bestikk og portugisiske Cutipol. Til noen av rettene får man også låne en vakker kniv laget av knivmaker Finn Schmidt. Juice og vin serveres i de fineste glassene fra Zalto, og vannglassene er speisallaget.

Gelenderet ned fra entreen til kjellerstuen har en overflate som kjennes ut som et sykkelstyre, og toalettet er dekket i marmor. Å spise på Maaemo 2.0 er en opplevelse for alle sansene, og anbefales på det varmeste til absolutt alle som er interessert i mat og unike sanseinntrykk.

Det skumle med å spise på Maaemo er at du bare MÅ spise der igjen – og igjen – og igjen. Gleder meg allerede til neste gang.

Adresse: Dronning Eufemias gate 23

Oslobukta
ringeklokke Maaemo
Maaemo 4
Maaemo 8
Maaemo 9
Maaemo_interior_5
Maaemo_interior_3
Maaemo_interior_1
Maaemo_interior_6
Rommegrot Maaemo
Maaemo asparges
Maaemo 7
Maaemo 5
Kjellerstue 2
jordbaer Maaemo
jordbaerterte Maaemo
Maaemo kanelboller

Foto: Maaemo og meg

(Visited 4 407 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar