Ti gode høstviner

Mat og drikke, Vintips

Høst betyr innetid, varme gryter, peis, hyttetur og vin som passer til alt dette. Her kommer tips til åtte gode høstviner:

Yelland & Papps Vin de Soif (239,-) – Kirsebær, saltmineraler og balsamiske toner. Denne rødvinen fra australienske Yelland & Papps er lettdrikkelig, saftig, og går til mye. Har allerede kjøpt denne et par ganger i høst, og drukket til blant annet crispy duck – den taklet hoisin-sausen helt strålende.

Olivier Cohen Ronds Noir 2018 (298,-) – Ble anbefalt denne til spicy lammekebab på Brutus tidligere i år, og det var jammen en god match, bare synd den ikke var å få tak i på polet, men det er den nå! Smaker av kirsebær og syrlig, rød frukt.

1808 Sider 2019 (169,-) – Eplesider fra Hardanger laget på eplemost av flere eplesorter, super match til charcuterie og for eksempel kremet skogsoppsuppe med bacon. Et godt alternativ til musserende om man er ute etter noe med litt lavere alkoholprosent.

Haywire The Bub 2016 (285,-) – Bobler selvom det er kaldt i luften? Ja takk. Har de siste årene fått øynene opp for bobler fra Canada, og syns disse überknusktørre boblene fra Haywire er supre til for eksempel aperitif eller charcuterie.

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2019 (209,-) Pet nat fra Duorodalen i Portugal. Deilig og litt kremet, smaker gult eple, urter og litt kjeks. Digg til skalldyr og fisk.

Little William 2019 (319,-) – Juicy sør-afrikansk rødvin som smaker av røde bær og pepper. Produsenten, Pietr Walser, er en spennende type som har laget flere viner med kun en årgang. Alle mulige flaskeformater anvendes, og de går sjeldent overens med det man forventer flaskene egentlig skal inneholde. Pietr tapper for eksempel syrah i høye, slanke rieslingflasker, pinot noir i bordeauxflasker, og så videre. Druenavnet finner du aldri på etiketten – Pieter ønsker vinen skal bedømmes ut fra innholdet og ikke innpakningen (men jeg kan avsløre at Little William er laget på 100 prosent syrah). Etiketten er designet av Pietr selv, og motivene er alltid linket til en historie.

Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2018 (194,-) – Som Hellas-entusiast er jeg veldig glad i å teste greske viner, selvom det ikke akkurat er et land som er mest kjent for vin. Når det er sagt, har unge Apostolos Thymiopoulos plassert både druen xinomavro og eget navn på radaren til både importører og anmeldere. Young Vines 2018 er en fruktig, men kompleks, vin som går til for eksempel moussaka og gresk salat. Hallo, gresk aften!

Imamura Koshu White 2018 (218,-) På jakt etter er vin til sushi eller spicy mat? Gå for denne japanske vinen laget på druen koshu. Smaker gult eple, fersken, litt nøtt. Ganske søt i ettersmaken. Drikker denne og drømmer meg bort til Japan.

Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Vaillons 2005 (392,-) – Da jeg spurte Linn Johnsen (også kjent som vinstagrammer linnkvitter) om en digg vin til Mont d’Or, svarte hun denne, og det var ikke overraskende en perfekt match. En 15 år gammel, konsentrert chablis med god lengde blir aldri feil uansett, egentlig. Nam!

Sprudlande Harding (175,-) – Den første økologiske, norske sideren på polet. Blir tilgjengelig i tilleggsutvalget fra førstkommene fredag (05/11). Saftig sider med smak av eple, sitrus og urter.

(Visited 2 495 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar