Guide til København

Danmark, Europa, København, Reise

Favorittby

København er en av mine absolutte yndlingbyer – hit må jeg minst en eller to ganger i året. Inspirerende mennesker, god mat og drikke, spennende arkitektur, kunst og design – København har alt, spør du meg. Her er en guide til noen av mine favorittsteder i byen.

glyptoteket 2
Kobenhavn 5

Glyptoteket

Glyptoteket, eller Ny Carlsberg Glyptotek som det egentlig heter, utstiller en imponerende samling antikk kunst og verker fra det 19. og 20. århundre. Den antikke samlingen er faktisk Nordeuropas største samling av antikk kunst, og består av egyptiske, greske og romerske verker, for å nevne noe. I den moderne samlingen finner man fransk og dansk kunst, og verker av blant annet van Gogh, Rodin, Monet og Gaugin.

Høydepunktet i museet er den store, tropiske Vinterhagen som ligger i midten av bygget. Noen av palmene som finnes der, er flere hundre år gamle. Alt det grønne er en fryd for øyet, og den tropiske varmen gjør at man kan drømme seg vekk til varmere strøk en liten stund.

I Vinterhaven ligger Café Glyptoteket, her har de utrolig god kaffe (vi testet capuccino og irish coffee) og masse kaker. Om du har mulighet, dra gjerne på en tirsdag, da er det nemlig gratis.

ADRESSE: DANTES PLADS 7

Kobenhavn 6
Kobenhavn 8
Kobenhavn 1

Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark, ligger i en gammel rokokkobygning i Bredgade. Museet huser historiske samlinger av europeiske og asiatiske kunstverk. I tillegg er en rekke danske designobjekter stilt ut. Det er særlig fokus på objekter laget av Poul Henningsen, Kaare Klint og Arne Jacobsen – som alle er unike skikkelser innen dansk design.

I museumsbutikken er det masse fint og fristende, det samme gjelder for så vidt kafeen der du kan spise lunsj eller kake.

Adresse: Skyttegade 5

kobenhavn 13
coffee collective

Coffee Collective

Må alltid innom her for både kaffe to-go og kaffebønner. Gründerne av Coffee Collective brenner for gode kaffeopplevelser og at kaffeindustrien skal bli mer bærekraftig, og er helt transparente på hvem de kjøper fra, til hvilken pris og så videre. Et flott forbilde for bransjen.

Adresse: Flere filialer, se oversikt her

Copenhagen ekstern 3

Sidecar

Det som er Mao Bao på kvelden (sjekk anbefaling lenger ned i saken), er Sidecar på dagtid. Sidecar serverer frokost og lunsj på hverdager, og brunsj i helgene. Brunsjen er en av Københavns beste. Man velger en meny med varmretter som kommer direkte til bordet, også kan man ta så mye man vil fra buffeten som står i midten av rommet. Her er det alt fra avocadotoast til hummus, skinker, oster, frukt og bær, hjemmelagde marmelader, diverse salater, godt brød og skyr eller gresk yoghurt med bær og granola.

Adresse: Skyttegade 5

sidecar
Kobenhavn 4

Ved stranden 10

Ved Stranden 10 er en vinhandel og vinbar ved havnen. Her selges og serveres primært naturlige og biodynamiske viner.

De ansatte er hyggelige, ivrige og kan vin. Bare gi et par hint, og de finner noe som passer smaken din. På Ved Stranden 10 har de for øvrig et veldig godt utvalg naturvin du kan kjøpe med deg hjem.

Adresse: Ved stranden 10

Kobenhavn 3
Kobenhavn 2
mad og kaffe

Mad og kaffe

København har mange gode brunsjsteder å by på, Mad & Kaffe er et av dem. Konseptet er enkelt: Du krysser hvilke retter (3,5 eller 7) du ønsker på en lapp, og etter en snau halvtime kommer alt servert på en treplanke. Enkelt, genialt og godt.

Adresse: Tyrolsgade 6 & Sønder Boulevard 68

runde taarn
Torvhallerne 25

Torvehallerne

Torvehallerne er en åpen markedsplass med fokus på mat. Her får du tak i alt mulig; skinker og oster, te og kaffe, konfekt, fersk frukt og juice, grønnsaker, fine blomster og så videre.

Flere kjente og kjære restauranter har matboder her – Grød, Hija de Sanchez og The Coffee Collective, for å nevne noen.

Det er flere bord og benker utenfor Torvhallerne, slik at du kan kjøpe med deg mat fra ulike boder og nyte ute i solen.

Torvhallerne ligger like ved butikkene Stilleben (interiørbutikk som blant annet fører Tekla) og Sømods Bolcher (hjemmelagde drops), som også er verdt å dra innom.

Adresse: Frederiksborggade 21

Bottega Barlie

Relativt nytt tilskudd til Københavns naturvin-/kaffescene. Bottega Barlie har åpent tirsdag-lørdag for frokost, lunsj og middag. Om morgenen står avocadotoast, surdeigsbrød, omelett og yoghurt på menyen, mens om ettermiddagen går det i burrata, sardiner, skinker og andre tapasretter. Naturvin serveres hele dagen. Bottega Barlie er et skikkelig hyggelig sted jeg virkelig anbefaler å dra innom.

Adresse: Fredericiagade 78

Bottega
groed kobenhavn

Grød

Stedet for grøtelskere (og andre som vil være litt sunne på ferie). Min favoritt-topping er salte mandler, eple og karamell. Har prøvd å lage denne hjemme selv flere ganger uten å lykkes helt. Grød har flere filialer i byen. Menyen er stor, og består av grøt med både søt og salt topping.

Adresse: Flere filialer, se oversikt her 

AC Bella Sky hotel

Marriot-hotellet AC Bella Sky ligger litt utenfor sentrum av København, men kan ses på lang avstand på grunn av sin høyde og spesielle arkitektur. Både eksteriøret og interiøret er imponerende, og rommene har utsikt over byen.

Fra AC Bella Sky til sentrum er det omtrent 15 minutter på sykkel (det er mulig å leie sykkel på hotellet). Hotellet har flere restauranter og spa. Her kan du fint tilbringe et døgn uten å kjede deg. Vi var så heldige å få teste wellness-massasjei spaet – det var skikkelig deilig!

Frokostbuffeten er stor og inneholder noe for enhver smak. Pluss for stort utvalg frukt og bær, samt hjemmelaget syltetøy.

Adresse: Center Blvd. 5

Vækst 1 redigert

Vækst

Lyst til å spise i et drivhus med masse grønne planter og vekster midt i København? Da er Vækst stedet å gå. Menyen har en god miks av vegetar- og kjøtt/fiskeretter. Vi bestilte diverse retter fra a la carte-menyen, blant annet tomater med røkt ost, kamskjell servert med hjemmelaget potetmos toppet med brødkrunsj, og sorbet.

Til maten fikk vi etter sommelierens anbefaling servert SP68 fra Sicilia. Fruktig, mineralsk og skikkelig god. Skal du ikke til København med det første, kan den også drikkes på Arakataka i Oslo.

Vækst passer perfekt for en feriedate. Atmosfæren er rolig og behagelig, og servicen supergod. 

Adresse: Sankt Peders Stræde 34

sonny 2

Sonny

Kafé som daglig serverer digg frokost/lunsj og hjemmelagde kaker. Menyen forandres etter sesong, og det brukes nesten utelukkende bare økologiske råvarer i matlagingen. Vi testet sommersalat og lemonade med te og pasjonsfrukt, alt smakte godt. Sonny ligger rett ved siden av sneakersbutikken Rezet Store, som også er verdt et besøk.

Adresse: Rådhusstræde 5

Islands Brygge
Bilde 24.07.2019, 20 36 26

Pico pizza

Hyggelig nabolagsrestaurant med minipizzaer. Her velger man to eller tre forskjellige pizzaer som en servering. Ønsker man litt grønt ved siden av, er det mulig å velge en eller to pizzaer og salat. Drikkemenyen består av økologisk øl på tap, cocktail på tap, Pico-øl fra To Øl samt en del alkoholfritt.

Adresse: Skyttegade 3

Mao Bao

Mao Bao ligger vegg-i-vegg med Pico Pizza. Hit går ut om du craver steam buns. Restauranten har en a la carte-meny med godt utvalg. Vi testet gyoza, bao, edamame og and med cashewnøttkrem, samt drinker og noen av restaurantens naturivner. Hadde jeg orket mer, hadde fritert bao med cookie-dough is og matcha-pulver også blitt testet. Kult og avslappet sted perfekt for en helaften med god mat og drikke.

Adresse: Skyttegade 5

mao bao
Pompette

Pompette

Laidback naturvinbar/vinbutikk som ligger på Nørrebro. Her finner man et stort utvalg vin på flaske, og et lite utvalg vin på glass, flere til kun 50 kroner per glass. Det er også mulig å bestille småretter.

Adresse: Møllegade 3

Lille Bageri
Lille Bageri 2

Lille Bageri 

Bakeri som ligger på Refshaleøen. Her serveres frokost og lunsj daglig frem til 17.00. Vi testet to av salatene + surdeigsbrød til lunsj og sjokoladekjeks til dessert. Alt var supergodt. Skulle gjerne også kjøpt en av de kjente, rosa berlinerbollene – men disse var dessverre utsolgt.

Lille Bageri ligger ved La Banchina og Reffen – perfekt hengesteder når det er varmt.

Adresse: Refshalevej 213A

Broens Gadekjøkken

Købens nye street-food-hangout og stedet å være når det er fint vær. Vi stakk innom for aperol spiritz og burger fra Gasoline Grill, som ifølge mange er byens beste burger. Kan skrive under på at det ikke er oppskrytt, den var sinnsykt god.

Adresse: Strandgade 95

Broens 2
Hija de Sanchez

Hija de Sanchez

Hija de Sanchez ble startet av tidligere Noma-kokk Rosio Sanchez for noen år tilbake. Det som begynte som en permanent foodtruck i Torvhallerne, har nå utviklet seg til å tre spisesteder. På Hija de sanchez i Kødbyen og Torvhallerne er det lagt opp til at man tar en taco og en øl i hånda. På Sanchez er en restaurant der man sitter ned og spiser, prisnivået er også litt høyere enn på Hija de Sanchez.

Adresse: Hija de Sanchez (Slagterboderne 8 og Frederiksborggade 21) og Sanchez (Istedgade 60)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Andersen og Maillard

Bakeri og kafferøsteri på Nørrebro. Her får du tak i noen av Københavns beste bakverk, for eksempel mandelcroissant (med sykt mye fyll) og croissant med sjokoladeganache. Bakverkene ser ut som små kunstverk, og er laget av Milton Abel (som har bakgrunn fra blant annet Noma). Abel er sammen med Hans Kristian Andersen grunnleggeren av Andersen og Maillard.

Andersen og Maillard serverer også klassisk, dansk frokost med kokte egg, surdeigsbrød, pisket smør, ost og syltetøy. Det enkle er ofte det aller beste.

Adresse: Nørrebrogade 62

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Louisiana

Kanskje Danmarks aller fineste museum. Louisiana Museum of Modern Art ligger et stykke utenfor bykjernen, men ta deg likevel tiden til å dra hit – du kommer ikke til å angre! Louisiana huser en permanent utstilling moderne kunst, i tillegg til en eller flere aktuelle utstillinger. Kunstsamlingen består av over 4000 verker som er laget fra 1945 og frem til i dag.

I tillegg til en imponerende samling med verker fra kunstere som Kusama, Warhol, Kandinsky og Picasso, har Louisiana en utendørs skulpturpark og helt fantastisk utsikt. Selve museet er også betraktet som et hovedverk i dansk, modernistisk arkitektur. Her er det altså mye å se og oppleve, så sett gjerne av noen timer.

Adresse: Gl Strandvej 13

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Atelier 2

Atelier September

I et tidligere galleri i indre København, ligger frokost- og lunsjstedet Atelier September. Dette er kanskje et av Københavns mest instagrammede steder, men absolutt ikke oppskrytt. Prøv signaturretten yoghurt med granola og squashsyltetøy.

Adresse: Gothersgade 30

(Visited 3 202 times, 5 visits today)

Legg igjen en kommentar