Guide til København

København, Reise

Favorittby

København er en av mine absolutte yndlingbyer – hit må jeg minst en eller to ganger i året. Inspirerende mennesker, god mat og drikke, spennende arkitektur, kunst og design – København har alt, spør du meg. Her er en guide til noen av mine favorittsteder i byen.

sonny 2

Spisesteder – frokost, lunsj og middag

Barabba – virkelig et must når man besøker København. Barabba severer italienske, gjennomførte, velsmakende retter i et veldig hyggelig lokale med avslappet og leken atmosfære. Spennende vinmeny og vinpakke. Når regningen kommer får man også servert en shot grappa rett i munnen av eieren.

Ripotot – veldig bra mat og gode smaker (feks. sommergrønnsaker med ertekrem, hummer/tomater/fenikkel/kraft, grilla melon/burrata/ristede mandler), cool stemning, god service.

Slurp Ramen Joint – raskt, godt, enkelt.

Et Cetera – smakfull og veldig bra priset, koreansk lunsj.

Iluka – ifølge mange Københavns beste sjømatrestaurant. Set-meny og a-la-carte. Menyen består av en blanding av eksperimentelle retter som er spennende, og litt mer tradisjonelle retter som rett og slett bare er skikkelig gode (for eksempel sjøkreps og helgrillet fisk). Mye god vin på glass. Avslappet stemning og bra musikk (mye 80-talls).

Admiralgade 26 – skikkelig hyggelig sted like ved Nyhavn. Var bare innom for snacks og vin, men begge deler var veldig digg, så må tilbake for middag. Fantastisk brød + smør (og det er jo bare noe av det beste som er!).

Apollo – havner ofte innom her selvom servicen er ganske treg og dårlig. Hvorfor? God mat og drikke, utrolig pent lokale og morsom crowd. 

Esmee – fransk-inspirert restaurant i indre by. Når du sitter på uteserveringen føles det litt som å sitte i Paris. Mye luksusråvarer på menyen. Hummer-pasta, toast med iberico-skinke, små terter med gruyere, østers, sjøkreps. Dyrt og godt. 

Osteria 16 – hyggelig nabolagssted. Ingen a la carte, kun set-meny med åtte retter antipasti (300,- DKK for hele menyen, 45,- DKK ekstra for tiramisu). God mat og vin (mye på glass, tilogmed chardo fra Jura). Litt treg service i begynnelsen, men kom seg etter hvert. Drar tilbake. 

Rufino Osteria – bra italiensk! Laidback. Koselig. God pasta og tiramisu. Gå for set-meny.

Gasoline Grill – er det drøyt å påstå dette er Europas beste burger? Skandinavias iallefall. MMMM. Fås også på flyplassen om du ikke rekker innom når du er i byen.

Sonny – kafé som daglig serverer digg frokost/lunsj og hjemmelagde kaker. Uteservering. Sonny ligger rett ved siden av sneakersbutikken Rezet Store, som også er verdt et besøk.

Hija de Sanchez – Hija de Sanchez ble startet av tidligere Noma-kokk Rosio Sanchez for noen år tilbake. Det som begynte som en permanent foodtruck i Torvhallerne, har nå utviklet seg til å tre spisesteder. På Hija de sanchez i Kødbyen og Torvhallerne er det lagt opp til at man tar en taco og en øl i hånda. På Sanchez er en restaurant der man sitter ned og spiser, prisnivået er også litt høyere enn på Hija de Sanchez.

andersen maillard 2

Bakst

Juno – her finner du de BESTE kardemommebollene. Smak og tekstur er tilogmed intakt på dag tre (har testet flere ganger). Imponerende. Alt annet er også godt her. Surdeigsbrød, rugbrød, annen bakst.

Andersen & Maillard – bakeri og kaffebrenneri på Nørrebro. Her får du tak i noen av Københavns beste bakverk, for eksempel mandelcroissant (med sykt mye fyll) og croissant med sjokoladeganache. Bakverkene ser ut som små kunstverk, og er laget av Milton Abel (som har bakgrunn fra blant annet Noma). Abel er sammen med Hans Kristian Andersen grunnleggeren av Andersen og Maillard. Andersen og Maillard serverer også klassisk, dansk frokost med kokte egg, surdeigsbrød, pisket smør, ost og syltetøy. Det enkle er ofte det aller beste.

Lille Bageri – bakeri som ligger på Refshaleøen. Her serveres frokost og lunsj daglig frem til 17.00. Vi testet to av salatene + surdeigsbrød til lunsj og sjokoladekjeks til dessert. Alt var supergodt. Skulle gjerne også kjøpt en av de kjente, rosa berlinerbollene – men disse var dessverre utsolgt. Lille Bageri ligger ved La Banchina og Reffen – perfekt hengesteder når det er varmt.

Hart Bageri – kaffe og bakst (både type kake og croissant-aktig-bakverk). Kardemommebollen/croissanten var så god at jeg fikk lyst til å skrike.

Skipper – nytt bakeri på Østerbro. Bra bakst! Anbefales.

Bottega

Vinbarer

Pompette – Laidback naturvinbar/vinbutikk som ligger på Nørrebro. Her finner man et stort utvalg vin på flaske, og et lite utvalg vin på glass, flere til kun 50 kroner per glass. Det er også mulig å bestille småretter.

Bottega Barlie – åpent tirsdag-lørdag for frokost, lunsj og middag. Om morgenen står avocadotoast, surdeigsbrød, omelett og yoghurt på menyen, mens om ettermiddagen går det i burrata, sardiner, skinker og andre småretter. Naturvin serveres hele dagen. Bottega Barlie er et skikkelig hyggelig sted jeg virkelig anbefaler å dra innom.

Ved Stranden 10 – vinhandel og vinbar ved havnen. Her selges og serveres primært naturlige og biodynamiske viner. De ansatte er hyggelige, ivrige og kan vin. Bare gi et par hint, og de finner noe som passer smak og dagsform.

Den Vandrette – stemningsfull vinbar ved Nyhavn. Vin på glass og småretter. Vi var bare innom for et glass vin før middag, men klarte likevel ikke å la være å bestille khachapuri (georgisk brød med flere typer ost) – mmmm.

Lille Blå Vinbar – vinbar man blir glad av å besøke bare på grunn av veggfargen (som er knallblå). Naturvin på glass. Uteservering.

Designmuseum_2022

Ting å finne på

Designmuseum Danmark – ligger i en gammel rokokkobygning i Bredgade. Museet huser historiske samlinger av europeiske og asiatiske kunstverk. I tillegg er en rekke danske designobjekter stilt ut. Det er særlig fokus på objekter laget av Poul Henningsen, Kaare Klint og Arne Jacobsen – som alle er viktige skikkelser innen dansk design. I museumsbutikken er det masse fint og fristende, det samme gjelder for så vidt kafeen der du kan spise lunsj eller kake.

Glyptoteket – Glyptoteket, eller Ny Carlsberg Glyptotek som det egentlig heter, utstiller en imponerende samling antikk kunst og verker fra det 19. og 20. århundre. Den antikke samlingen er faktisk Nordeuropas største samling av antikk kunst, og består av egyptiske, greske og romerske verker, for å nevne noe. I den moderne samlingen finner man fransk og dansk kunst, og verker av blant annet van Gogh, Rodin, Monet og Gaugin. Høydepunktet i museet er den store, tropiske Vinterhagen som ligger i midten av bygget. Noen av palmene som finnes der, er flere hundre år gamle. Alt det grønne er en fryd for øyet, og den tropiske varmen gjør at man kan drømme seg vekk til varmere strøk en liten stund. I Vinterhaven ligger Café Glyptoteket, her har de utrolig god kaffe. Om du har mulighet, dra gjerne på en tirsdag, da er det nemlig gratis.

Louisiana – kanskje Danmarks aller fineste museum. Louisiana Museum of Modern Art ligger et stykke utenfor bykjernen, men ta deg likevel tiden til å dra hit – du kommer ikke til å angre! Louisiana huser en permanent utstilling moderne kunst, i tillegg til en eller flere aktuelle utstillinger. Kunstsamlingen består av over 4000 verker som er laget fra 1945 og frem til i dag. I tillegg til en imponerende samling med verker fra kunstere som Kusama, Warhol, Kandinsky og Picasso, har Louisiana en utendørs skulpturpark og helt fantastisk utsikt. Selve museet er også betraktet som et hovedverk i dansk, modernistisk arkitektur. Her er det altså mye å se og oppleve, så sett gjerne av noen timer.

Reffen – stedet å dra når det er fint vær. Bading, soling, mat og drikke (fra matboder). Anbefaler spesielt La Banchina, og en tur innom Empirical for drinker på boks.

Coco_2022

Hotelltips

Coco Hotel – franskinspirert boutique-hotell som ligger syv minutter fra sentralstasjonen. Fine og freshe rom, god seng, hyggelig betjening. Digg frokosten (med bla. tomatsalat, masse frukt, hjemmelaget granola, surdeigsrundstykker ++) servers på fine Delphine restaurant rett over gata. Wine hour med et gratis glass vin mellom fem og seks. God beliggenhet og mulighet for å leie sykkel. Grønn og deilig bakgård de man kan lese bok, eller drikke kaffe/vin, eller begge deler.

(Visited 4 863 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar