Disse ti tingene må du gjøre i Valencia

Europa, Reise, Spania, Valencia

Frodig natur, spennende sightseeing og god, spansk husmannskost: Spanias tredje største by og paellaens fødested har mye å by på. Her er våre tips til hva du bør gjøre når du besøker byen:

1. Besøk Cituat de les arts

valencia-hage

Cituat de les arts, eller vitenskapsbyen, er et område med flere futuristiske bygninger og spennende attraksjoner. Her ligger Palacio de las Artes, som rommer flere scener som viser opera, skuespill og konserter, L’Hemisferic, som rommet et planteartium og en Imax-kino  og teknologimuseet Museo de las Ciencias Principe Felipe. I midten av bygningene ligger et basseng hvor man kan leie båt og padle rundt. Det er også skatepark, flere lekeplasser, isbarer og minigolf i området. Området Cituat de les arts er en del av Jardines del Turia.

2. Gå tur i Jardines del Turia

valencia-hage
Det er grønt så langt øyet kan se i Jardines del Turia. Foto: Camilla Hellum

Parken Jardines del Turia er på hele 9 kilometer, og omringer den østlige delen av sentrum i Valencia. Å følge parkens gå- og joggestier er en fin måte å komme seg rundt i byen på.

3. Spis paella

valencia-paella

Det skal godt gjøres å finne en restaurant uten nasjonalretten paella  på menyen i Valencia. Paella består av kokt ris tilsatt safran, løk, tomat og olivenolje og toppes med grønnsaker, kjøtt eller skalldyr. Paella kommer egentlig fra Valencia, og den klassiske, valinesiske paellaen serveres med snegler, kylling, skalldyr og kanin. Vi prøvde en variant med hummer på restauranten Navarro, som visstnok har en av de beste paellaene i sentrum. Sangriaen deres (både hvit og rød) er kanskje den beste sangriaen vi har smakt. Restauranten La Pepica, som ligger på stranden, har vært åpen i over hundre år og er godt kjent for sin paella. På veggene finner man bilder av celebre gjester som har spist på stedet, blant annet Ernest Hemingway, i løpet av de hundre årene restauranten har vært åpen.

valencia-sangria

4. Test ut en eller flere aktiviteter på stranden

valencia-strrand

Strandlinjen som ligger langs Valencia er på imponerende 5000 meter, her er det blått hav og myk sand så langt øyet kan se. Det er mulig å gå/jogge langs hele stranden, i tillegg organiseres en rekke aktiviteter på både dag- og kveldstid. Hva med å prøve yoga eller crossfit på stranden? Eller paddleboard og surf på høsten når bølgene er store nok? Om soling og bading er formålet er det nok av plass til å boltre seg på, stranden er svært bred og flere strandbarer tilbyr utleie av solsenger.

valencia-strand-2
Langs hele strandpromenaden er det plantet palmer. Foto: Camilla Hellum

Langs hele stranden ligger en promenade med flere butikker og restauranter. Flere av spisestedene er åpne på kveldstid, og legger med uteservering med havutsikt og mat fra det spanske kjøkken perfekt til rette for en koselig kveld.

5. Oppdag byen fra sykkelsetet
Valencia har et godt bysykkeltilbud (valenbisi), med flere sykkelstativer og sykkelveier til flere attraksjoner i byen. Et bysykkelkort koster rundt 300 norske kroner, og er vel verdt pengene om man ønsker å sykle i stedet for å kjøre kollektivt hele turen. NB: Syklene kan kun leies for 30 minutter av gangen, så det er lurt å ta en rask avsjekk på hvor du skal sykle før du tar ut sykkelen fra stativet.

6. Spis is på Véneta

valencia-is

Det er en rekke gode is- og frozen yoghurt-barer i Valencia, men om du ønsker noe litt annerledes anbefales det å ta turen innom Véneta. Her er all iskremen laget av ekte råvarer, jordbærisen er altså laget på ekte jordbær og ikke bare tilsatt smaksessens. Iskrembaren tilbyr opp til 40 smaksvarianter, hvilket betyr at du blir satt ovenfor et vanskelig valg om du besøker den. Om du bare skal ha én kule, bør du gå for den som røft oversatt fra spansk heter «bestemors hjemmelagde cookies», denne har tidligere blitt kåret til Spanias beste iskrem.

7. Besøk katedralen i Valencia

Et steinkast unna isbaren Véneta ligger Iglesia Catedral-Basílica Metropolitana de la Asunción de Nuestra Señora de Valencia, eller katedralen i Valencia, et av byens viktigste landemerker. Katedralen ble innviet i 1238 av Valencias første biskop etter reconquista (den kristne gjenerobringen av den iberiske halvøy fra maurerne mellom 718 og 1492). Katedralen huser sannsynligvis det som er den virkelige hellige gral (koppen Jesus brukte til å drikke av under sitt siste måltid). Koppen har blitt brukt av en rekke paver opp gjennom årene, senest Pave Benedict XVI.

8. Utforsk Mercado Central

valencia-matmarked
Stappfullt på matmarkedet Mercado Central lørdag formiddag. Foto: Claes Gill

Matmarkedet Mercado Central er verdt et besøk om du vil kjøpe med deg spansk skinke og andre delikatesser hjem, eller bare se hvor lokalbefolkningen handler ferske råvarer. Her finner du alt fra grisehoder til sjokolade. Mercado Central er åpent mandag-lørdag til klokken 14:00.

valencia-matmarked
Solmodne cherrytomater er bare en av mange varer man finner på matmarkedet. Foto: Camilla Hellum

9. Se fotballkamp

fotballkamp-valencia
Foto: Andreas Hagen

Selv om det begynner å bli en god stund siden Valencia var med i UEFA-cupen, er det god stemning når laget spiller kamp på hjemmestadioen Estadio Mestalla, som har en kapasitet på 55 000 tilskuere. I dag spiller Valencia i den øverste divisjonen i SpaniaPrimera División. Billetter til Primera División-kamper koster fra 12 euro.

10. Besøk Museo de Bellas Artes

For kunstinteresserte er det et must å dra innom Museo de Bellas Artes. Museet er over hundre år gammelt (stiftet i 1913), og huser malerier av kunstere som Diego Velázquez, El Greco, Francisco Goya og Gonzalo Pérez. De fleste av de 2000 maleriene i museet er laget på 13-1600-tallet, men det er også en avdeling dedikert til skulpturer, moderne kunst og arkeologiske funn.

Kilder: Wikipedia og Lonely Planet

(Visited 4 571 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar