Vintips: Tradisjonelle, økologiske og naturlige bobler til 17.mai

Drikke, Mat og drikke, Vintips

Bobleanbefalinger:

Bobler har for mange blitt et fast innslag på 17.mai-frokosten med venner. Hva skal man egentlig ha i glasset? Det er mye bra å velge i, her er noen anbefalinger i ulike prisklasser (f.v):

Laherte Blanc de Blancs Brut Nature (379 kroner) Tørr og rik vin med fruktighet og fine mineraler. Passer til fisk, skalldyr og som aperitif.

Biokult Pet Nat 2018 (159 kroner) Skikkelig god pet nat som passer til ost, sjokolade, skalldyr og grønt (alt du skal spise på 17.mai?) Ekstra pluss er det at de som har laget biokult er en liten gruppe økologiske sertifiserte vingårder i Østerrike som har forpliktet seg til å beskytte miljøet, fremme biologisk mangfold og jobbe for å skape og opprettholde et sunt jordsmonn i vinmarkene.

Filipa Pato 3B Rosé (172 kroner) Lyst på rosa bobler i form av en tørr, musserende rosé? Da er denne vinen et godt valg. Vinen har god balanse, fin mineralitet og frisk ettersmak med god lengde. Vinen er produsert av Filipa Pato, en engasjert og bestemt vinmaker med et ønske om å produsere ærlig, drikkevenlig og terroirtypiske viner.

De Conti Pet´ nat´ 2017 (180 kroner)  En herlig forfriskende, og helt naturlig musserende vin, produsert ved Méthode Ancestrale (som betyr at mosten får sluttføre sin gjæring på samme flaske som den selges i). Ingen degorgering, ingen dosage, ingen sulfitter eller andre tilsetninger.

Capçanes Cava Reserva Brut (160 kroner) Skal du blande musserende med fersk appelsinjuice? Da er denne cavaen fra Catalonia i Spania fin. Fruktig vin med smak av blør og kremet frukt.

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut (280 kroner) En behagelig og lettdrikkelig champagne til en god pris.

serveringstips

Hvordan servere perfekte bobler? Urbania har fått Gunnar Skoglund i vinimportørselskapet Vinarius til å dele sine beste tips.

Hva skal man tenke på når man velger bobler til 17.mai frokosten?

– Det meste er lov egentlig, fordi det er såpass vanskelig å finne én vin som funker perfekt til alle de ulike (og tidvis «vindrepende») innslagene en tradisjonell 17.mai frokost består av. Egg og mat med sødme er alltid vanskelig for eksempel.

Skoglund utdyper:

– I stedet for champagne, cava eller prosecco ville jeg nok gått for en syrefrisk, crisp lambrusco (dette er det de lokale i den italienske regionen Emilia Romagna selv gjør når de velger vin til sine tradisjonelle retter som parmaskinke og parmesan).

Bør man velge annerledes om boblene skal blandes ut til mimosa?

– Definitivt. Da vil man ha noe som er lagd på såkalt «tradisjonell metode» (som champagne, cremant, cava m.fl.). Men ikke prosecco! Man ønsker jo ikke at den pærebrusliknende smaken, som prosecco er kjent for, skal forstyrre appelsinsmaken i cocktailen.

Skal man gå for musserende, pet nat eller ekte champagne?

– Fristet til å si det samme, «det man har lyst på». Champagne er jo det mest komplekse og med mest schwung sånn rent prestisjemessig, samtidig er det jo slik at mange folk (spesielt yngre) egentlig ikke liker champagne – men heller foretrekker mer ukompleks og lettdrikkelige saker som prosecco eller en artig pet nat.

Hvordan servere bobler perfekt?

– Helst i litt bredere hvitvinsglass enn det folk flest forbinder med de smale champagneglassene. Ved å servere i litt bredere glass får man mye større utbytte av duften av vinen. Denne glassformen er langt på vei perfekt.

Skoglund sier at temperaturmessig bør boblene serveres ved 8-11 grader, altså ikke rett fra kjøleskapet.

– Jo bedre vin, jo høyere temperatur, opp til maks 13-14, er ideelt. Er det en typisk billigvin er det ikke like nøye, da vil egentlig lav temperatur maskere den lave kvaliteten.

Hva skal du selv drikke?

– Aj, aj! Godt spørsmål. Jeg starter nok dagen ganske rolig og alkoholfritt til selve frokosten, men pleier gå på Territoriet på Grünerløkka sånn litt etter hvert – og da blir det fort litt champagne, og gjerne noe hvitt, rosé og rødt også.

(Visited 3 435 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar