Drikketips til julematen

Drikke, Mat og drikke, Vintips

Noe for enhver

Julen er for meg tett forbundet med mat- og drikketradisjoner. Gløgg, spiselig julekalender (i år som i fjor fra Lakrids), pinnekjøtt, ribbe, juletapas og gode viner… listen over det jeg gleder meg til å spise og drikke er lang!

I år som i fjor tenkte jeg å dele tips til drikke som passer til julemat. Ønske du å sjekke ut fjorårets tips, finner du dem her, men her er altså årets:

Fleury Blanc de Noirs Brut Nature (biodynamisk) er perfekt som aperitif hvilken som helst dag, eller bobler på nyttårsaften (NB: altfor god til skvulpe i seg ved midnatt). Denne champagnen går til pinnekjøtt, ribbe og torsk.

Klassikeren Veuve Clicquot fungerer også godt til ribbe, og er perfekt som aperitif. Det setter liksom stemningen når man åpner juleselskapet med tradisjonsrik champagne.

Skal du slå litt ekstra på stortromma, er Möet et Chandon vintage 2012 også et spennende valg til ribbe, pinnekjøtt eller kalkun på nyttårsaften.

Et rimeligere men godt alternativ til bobler nyttårsaften eller følge til kalkun/torsk, er Casa Belfi Naturalmentfrizzante. Biodynamisk «prosecco» med preg av lime, blomster og urter.

Norsk julemat er relativt tung, og går godt med viner som er lette og litt syrlige. Leiner Riesling Trocken Kalmit er en vin med mye konsentrasjon fra en av de aller beste vinmarkene i Pfalz, Tyskland. Denne passer til pinnekjøtt, ribbe, kalkun og lutefisk fordi den har mye syre, friskhet og frukt.

Har du lyst på rødvin til ribba, er nyheten Foradori Teroldego 2016 et godt valg. Vinen har passe mørk bærfrukt og krydderpreg, men er leskende og har en lett, tørr finish. Testet denne til pinnekjøtt også, men syns den gikk best til ribbe.

Et rimeligere alternativ, som går til både ribbe og pinnekjøtt, er greske Lyrarakis Kotsifali. Bærpreget og tørr, for meg blir det også et ekstra pluss at den er laget på Kreta.

Vil du heller «safe» med en italiener, gå for Gorgo Bardolino 2018. Frisk, fruktig og smaker røde bær og urter. Passer til ribbe.

Mange foretrekker øl til julematen. Ølutvalget på polet og i dagligvarebutikker blir bare mer og mer spennende, og det er utrolig mye å velge i. Belgiske Chimay Trappist White og Bøvelen fra norske Kinn Bryggeri ble introdusert til meg av Hanne aka. Munngaat (følg på Instagram for øltips!) og har blitt to foreløpige favoritter til ribbe. Lyst surøl skal også testes til.

Er det multekrem som serveres til dessert, er Bukkuram en perfekt match. Glemmer aldri første gang jeg fikk servert denne, for det var på Maaemo! Der ble den servert til to desserter; is med karamellsaus laget på brunet smør, og italiensk marengs.

Til riskrem er det digg med røde, friske bobler med lav alkoholprosent. Porello Birbet 2016 med smak av jordbær og skogsbær vil nok de fleste like.

Eggelikør og portvin må være i hus til jul. Portvin er godt til pepperkaker med blåmuggost. Min favoritt er er Churchill’s Reserve Port, men kommer nok også til å hamstre en flaske av Filipa Patos portvinslignende vin Espirito do Baga 2015.

Av alkoholfrie alternativer, er en eplemost av god kvalitet, alkoholfri juleøl og ingefærøl sikre vinnere til både ribbe og pinnekjøtt.

(Visited 1 397 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar