48 timer i Parma

Italia, Parma, Reise

Pressetur i regi av Parmigiano Reggiano 

Tidlig i oktober var jeg en tur i Parma sammen med en gjeng andre journalister og Julie. Hovedformålet med turen var å se hvordan parmesan blir laget, samt spise og drikke en del av alt det gode Parma har å by på.

Selv om Parmigiano Reggiano kan kjøpes overalt i verden, er det kanskje ikke alle som vet at ekte parmesan må være produsert nord i Italia. For å være helt nøyaktig, må osten være produsert i enten Parma, Reggio Emilia, Modena, eller i deler av provinsene Mantova og Bologna, samt på slettene, åsene og fjellene som ligger mellom elvene Po og Reno. Disse stedene er kjent for å ha et rikt jordsmonn og et spesielt næringsrikt gress.

Til tross for at parmesan produseres i store mengder, foregår arbeidet fremdeles på den gamle måten ved hjelp av håndkraft. Det var faktisk skikkelig imponerende å se de som lager osten i aksjon – her snakker vi hardt arbeid!

Hvert år produseres over 3 millioner ostehjul. Hvert ostehjul veier ca 50 kilo, og produseres av 530 liter melk. Dersom du er i Parma og er interessert i hvor maten du spiser kommer fra, anbefales absolutt en tur innom Parmigiano Reggiano-fabrikken. Her får man være med på store deler av produksjonen, samt se «lageret» hvor alle de ferdige ostene lagres.

Parma 16
Parma 31
Parma 5
Parma 15
Parma 7
Parma 17

Gode adresser i Parma

Ai Due Platani (Strada Budellungo, 104/a). Denne koselige, tradisjonelle restauranten ligger utenfor sentrum av Parma og finnes knapt i Googles søkemotor, men er likevel alltid stappfull. Skal du hit, er booking 3-4 uker i forveien nødvendig. Vi fikk servert antipasti i form av varm, hjemmelaget focaccia, mortadella, parmaskinke, parmesan og superkremete gorgonzola – alt helt fantastisk! Som hovedrett fikk vi tortellini fylt med henholdvis gresskar og pecorino og urter. Til dessert (ja det var plass!) smakte vi på husets hjemmelagde gelato med sabayonnesaus, sjokoladesaus, hasselnøtter og grand marnier – en perfekt avslutning på måltidet sammen med en dobbel americano. Dette er uten tvil det beste italienske måltidet jeg har spist i mitt liv.

Rural Market (Borgo Giacomo Tommasini, 7/b): Her finner du fersk pasta (ja, den overlever turen hjem), hjemmelagde pastasauser og lambrusco (rød, musserende vin).

Gourmetbutikker: Liker du å kjøpe med mat og drikke hjem fra ferien, er det mange fristelser i Parma. Kan varmt anbefale La Prosciutteria (Str. Luigi Carlo Farini, 9) og Antica Salumeria Rastelli (Str. della Repubblica, 54) for oster, skinker, balsamico, vin og andre godsaker.

Lover Lover: Vintagebutikk med en god blanding av billig og dyrt.

Via Nazario Sauro: Gate med masse fine vintagebutikker.

Grom (Str. Luigi Carlo Farini, 8A): Ferie i Italia = minst en is om dagen. Det er flere gode isbarer i sentrum av Parma, Grom er en av dem. Kan trygt anbefale iskjeks med sjokolade og nøtter (den lages helt fersk når du bestiller) fylt med hasselnøtt- og pistasjeis. Grom is er faktisk mulig å få kjøpt i Sverige, så vurderer sterkt å ha med kjølebag på neste tur over grensen.

Frutta Giallo Parma: Julie, som også var med på turen, fant denne perlen av en grønnsaksbutikk. Alt var så delikat at jeg endte opp med å kjøpe både tomater, ferskener (som ble levert når jeg var der), bananer og fersk trøffel med hjem. Et must for alle som setter pris på gode råvarer.

Parma 12
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Parma 9
Parma 8
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Parma 22
Parma 37
Parma 34
Parma 38
Parma 14
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Parma 41
Parma 39
Parma 1
Parma 40
(Visited 483 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar