Ramme – en destinasjon for overnatting, lokal gårdsmat, kunst og kultur

ANNONSE

Annonse / Visit Greater Oslo

En snau time fra Oslo, i Hvitsten, ligger Ramme – en destinasjon der man kan sove, spise, drikke og oppleve spennende kunst og kultur.

Ramme var tidligere et sted flere kjente kunstnere og forfattere bosatte seg om sommeren, og nettopp dét har dannet grunnlaget for alle Rammes utstillinger og hele dets formidlingstilbud. Selveste Edvard Munch har bodd og arbeidet på Nedre Ramme i en årrekke fra 1910. Huset Munch bodde i er for tiden under restaurering, men det vil innen kort tid være mulig å besøke, og til og med bo i!

Ramme er åpent for alle (ikke kun hotellgjester), og det går fint an å ta en dagstur for en omvisning i Havlystparken og/eller bildegalleriet etterfulgt av lunsj i gartneriet eller på restauranten. Ramme setter også opp en rekke konserter og teaterstykker innendørs og utendørs, sjekk ut kultur- og museumsprogrammet her.

Ramme 20
Ramme 14

Hotell

Ramme Fjordhotell åpnet dørene i juni 2021, og har 42 rom fordelt på to bygg (Herberget og Brenneriet). Brenneriet er en teglverksbygning i 1880-tallsstil, her finner man blant annet resepsjonen, bar, salong og badestamp. I resepsjonsområdet er det mye morsom kunst, både bilder og skulpturer. I Brenneriet er Edvard Munch og kunsten hans tema, bilder han malte på Hvitsten har gitt navn til rommene og er gjengitt på veggene.

Rommene på Ramme er historisk innredet med antikviteter, flere har badekar og utsikt til drivhuset og hagen.

Mat og drikke

Ramme har to spisesteder – Ramme Kro og Ramme kafe og gårdsbutikk.

Midt på gårdstunet ligger Ramme kro og restaurant. Her er det fokus på kortreist og økologisk mat, og råvarer produsert på gården benyttes i flere av rettene. Restauranten holder Debios gullstandard, som krever at minst 90 % av råvarene man bruker er økologiske.

Ved inngangen til Ramme, i et stort og lyst drivhus, ligger gårdsbutikken og kafeen. Her tilbys økologisk mat og drikke. På menyen finner man retter som supper, smørbrød og varme retter, samt kaffe/kake/bakst. All øl og vin som serveres, er natur/øko.

Ramme 17
Ramme 5

Kultur

Ramme tilbyr et bredt utvalg av kulturopplevelser. I tillegg til bildegalleriet i kjelleren på hotellet, har de tre teaterscener utendørs, samt flere steder tilrettelagt for konserter.

Ramme samarbeider med flere aktører, blant annet Nationaltheatret, og det settes ofte opp forestillinger og konserter. Sjekk ut program for forestillinger på Rammes nettside.

Havlystparken

Havlystparken er virkelig en av Norges vakreste parker! Parken har ulike hager som alle har hvert sitt tema – her finner man både nordiske, greske og romerske gudestatuer, dammer, fontener, kaskader og mye mer.

En gjeng dyktige gartnere sørger for at parken ivaretas og viser frem det beste naturen har å by på til alle årstider. Gress, hekker og trær er klippet og stelt helt plettfritt. Det er plantet epletrær med epler som vokser i knehøyde, og druer dyrkes i solveggen. Grønnsaker som serveres i restauranten dyrkes også i parken.

Det er nesten litt vanskelig å beskrive Havlystparken – men den bør absolutt oppleves, en helt unik opplevelse.

Ramme 11
Ramme 21

Gårdsbutikk

I drivhuset sammen med kafeen, ligger gårdsbutikken. Her finnes et godt utvalg økologiske varer – egg og frukt/grønnsaker fra gården, hjemmelagde kanelboller, pistasjekrem/olje/balsamico fra svenske Gridelli og mye mer.

Utflukter

Når du først er i Hvitsten, anbefales det å ta en titt på galleonsfigurene som ble brukt på Fred Olsen Lines i perioden 1938-1976. Figurene er laget av kjente, norske kunstnere, og står plassert spredt ut over Hvitsten.

Gira på shopping? Et kvarters kjøring fra Ramme ligger Oslo Fashion Outlet – som faktisk er Norges største outlet. Her finner man varer fra merker som Le Creuset, Samsøe Samsøe, Nike, Adidas og Hugo Boss til en rabattert pris.

Andre ting som er verdt å få med seg, er Galleri Finsrud for kunstner Reidar Finsruds verker, Tomter gårdsbutikk for selvplukk av grønnsaker, og kajakkpadling i Son (april til oktober).

_J3A1201
Ramme 6
Ramme 10
Ramme 8
Ramme 7
Ramme 9
Ramme 22
(Visited 288 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar