Reklame (pressetur i regi av West Sweden og Visit Sweden Norge)
Årets første tur i 2020 gikk til Sverige. Fikk mange spørsmål om hvor vi spiste og bodde, så her kommer dag-for-dag guide til alt vi gjorde på turen:
Fredag
Fredag tok vi (Maja Hattvang og jeg) buss fra Oslo S til Gøteborg, hvor vi leide bil og kjørte videre til Borås – hjembyen til en av mine absolutte favorittbloggere, nemlig Johanna Bradford. Vi skulle dessverre ikke treffe henne, men spise lunsj, se på gatekunst og moteutstilling.
Første stopp i Borås var restauranten Vinci, som serverer italiensk-inspirert mat. Testet risotto med sopp, men angret litt på at jeg ikke gikk for torsk med smørsaus og sautert kål – det så også kjempegodt ut.
Etter maten tuslet vi litt rundt i byen for å se på gatekunst (som det overraskende nok finnes veldig mye av i Borås), og Gianni Versace-utstillingen på Textilmuseet. Utstillingen står ut april, og består av en rekke plagg designet av Gianni Versace på 80- og 90-tallet. Plaggene tilhører samlere, og har spennende historier (som at enkelte av kjolene visstnok har blitt båret av kjendiser og Prinsesse Diana).
Etter noen timer i Borås, reiste vi videre til Nääs Fabriker, vårt hjem for natten. Nääs Fabriker ligger landlig til ved innsjøen Tollered. Det moderne hotellet var tidligere en bomullsfabrikk, og flere elementer fra denne tiden har heldigvis blitt beholdt. Hotellet har 81 moderne innredede rom, bar, restaurant – samt tilhørende badehus med badstu og boblebad.
I området rundt hotellet ligger en liten delikatessebutikk, og flere interiør- og klesbutikker, så her er det enkelt å slå ihjel tid mellom innsjekk og middag. Vi spiste på hotellet, og fikk blant annet servert løyrom-taco (anbefales!) og kylling med syltet rødkål, potetkake og grønnkål.
Lørdag
Dagen startet med badstu og morgenbad i havet, før vi kjørte videre til Garveriet for frokost. Garveriet ligger i en gammel fabrikk, og huser i dag et mikrobryggeri, kirke (!!), kafé, restaurant og mye mer. På Garveriet serveres daglig brødbuffet med helt ferskt brød, oster, hjemmelaget syltetøy, eplemost og kaffe fra Da Matteo. Til lunsj og middag serveres retter laget av råvarer i sesong, her importeres ingenting fra utlandet. Garveriet holder jevnlig også «zero waste»-matkurs.
Vi spiste frokost sammen med et av hodene bak stedet, Matts Johansson, som også er en av initiativtakerne til Da Matteo-kjeden i Gøteborg.
Etter frokost var det dags for å sette turen mot Gøteborg!
Les mer her: Guide til Gøteborg
Les mer her: 24 timer i Gøteborg
Det er omtrent halvannet år siden jeg var der sist, og det har skjedd en del i byen i løpet av denne tiden. And other stories har åpent, og det velkjente bakeriet Brøderi Borgskog (som sto på min to-do-liste) har stengt.
En annen nykommer i byen, er Noot Nordik Kitchen,hvor vi spiste lunsj. Som hør og bør på tur, bestilte vi litt av alt og endte opp med hjemmelaget knekkebrød, svenske oster og skinker, fermenterte grønnsaker, og potetvaffel med løyrom, rømme og løk. Drikke til ble husets champagne.
Etter lunsj sjekket vi inn på Avalon Hotell, som ligger supersentralt til ved siden av Saluhallen (perfekt for å handle med seg oster, oliven og annet digg hjem). Fra Avalon er det også gangavstand til gode kafeer som Da Matteo og Bar Centro, samt butikker som Artilleriet, Vallgatan 12 og Grandpa.
Lørdagens middag spiste vi på Upper House – en restaurant som ligger i 26.etasje på Gothia Towers. Med utsikt over hele Gøteborg, er restauranten i prinsippet det perfekte utgangspunktet for en minneverdig kveld. Maten vi fikk servert var god, forretten (tang med 36 mnd. comte og røkt ost) og desserten (karamellkrem, multer, is på kjernemelk) var høydepunktene. Servicen var dessverre ikke veldig god. Det tok over 20 minutter før vi fikk noe å drikke, og 40 minutter før første rett (snacks) i det hele tatt kom på bordet. Dette ble ikke bemerket eller beklaget. Med en Michelin-stjerne følger det visse forventninger, blant annet superservice, og det er kjedelig når disse forventningene ikke møtes. Det er mulig å spise en fire-retters meny på Upper House til 590 kroner, hvilket er en god pris for kvalitetsmat, så her må man veie service og value for money opp mot hverandre.
Søndag
Etter en rolig morgen på hotellet, gikk vi en liten tur i Vasaparken og sjekket ut Röhsska museet.
Siste måltid i Gøteborg spiste vi på Viktors Kaffe, en superkoselig nabolagskafe, før turen gikk hjem til Oslo med tog. Med håndball-EM på skjermen gikk turen superfort, tog er virkelig et behagelig fremkomstmiddel!