Guide til gourmet- og kulturbyen Århus

Århus, Danmark, Europa, Reise

sykkel-a%cc%8arhus

Jeg har tilbrakt nesten en uke i Danmarks nest største by, først noen dager sammen med et knippe norske og svenske matbloggere, deretter hos venner som bor utenfor Århus. Den første delen av turen ble arrangert av Visit Denmark.

Århus er en liten by, men ikke for liten til at den blir kjedelig, og ikke for stor til at den blir uoverkommelig. Om du er effektiv, kan du rekke å se og spise masse på bare to dager. Århus ble nylig utnevnt til Europas kulturhovedstad for 2017 og Europeisk region for Gastronomi 2017, det er derfor en rekke spennende mat- og kulturarrangementer som finner sted i byen neste år. En komplett oversikt over alt finner du her.

Streetart i sentrum av Århus.
Streetart i sentrum av Århus.

Selv om mye skjer neste år, er byen vel verdt å besøke nå på tampen av høsten. Århus står jo faktisk på New York Times’ liste over hvilke 52 steder man bør besøke i 2016, det er slett ikke verst!

Her deler jeg litt tips om hva du bør spise og gjøre i byen.

DETTE MÅ DU GJØRE: 

Dokk1

Foto: Dokk1
Foto: Dokk1

På havnen i Århus ligger Dokk1, som er et biliotek, men også en av byens viktigste severdigheter. Her kan man nyte arkitekturen, eller bare slappe av og ta en liten pause i et rolig og stille miljø. Utenfor bygget i parkeringskjelleren henger installasjonen Magic Mushroom i taket.

Dette kunstverket må du se når du går innom Dokk1. Foto: Dokk1
Dette kunstverket må du se når du går innom Dokk1. Foto: Dokk1

Magic Mushroom er rett og slett en imaginær, urban by laget i minitatyr. Installasjonen henger opp ned, og kan ses både ovenifra fra et vindu i biblioteket eller nedenifra på gulvet parkeringshuset. Det er kuntnerduoen Michael Elmgreen fra Danmark og Ingar Dragset fra Norge som har laget installasjonen.

Aros

Foto: Aros
Foto: Aros

Aros er med sine 20 700 kvadratmeter er et av Nordeuropas største kunstmuseer. Aros huser tilsammen 8000 verk, de eldste er datert så langt tilbake som 1770. Filosofien til Aros er at det skal være en «mental servicestasjon» hvor besøkende skal bli både opplyst, føle velbehag og bli utfordret.

Det første man legger merke til når man kommer inn på Aros, er en 50 meter lang fargerik installasjon som er hengt opp på tvers av museets åtte etasjer. Installasjonen heter Valkyrie Rán, og er laget av portugisiske Joana Vansoncelos. Valkyrie Rán er et spennende verk på flere måter; i og med at den strekker seg gjennom hele museet, ser den ulik ut fra de ulike etasjene. Det er også at interessant at jo nærmere man går, dess flere detaljer legger man merke til. Går man helt inntil ser man at Valkyrie Rán  er dekket med masse små lys. Vi blir fortalt at hele 30 000 (!) lys dekker installasjonen slik at den lyser opp i museet om kvelden.

På Aros er det utstillinger som skiftes ut, men også noen som står permanent. Museet har nemlig kjøpt, og kjøper stadig, danske og internasjonale kunstverk. Et av dem er den spektakulære statuten, Boy, som ble laget av den australske kunstneren Ron Mueck i 1999. Boy kom til ARoS i forbindelse ved åpningen i 2004.

Et av andre verkene som man må se når man er innom museet, er You rainbow panorama, en 150 meter lang, sirkelformet rundgang i glass som er farget i fargespekterets farger. Installasjonen ligger på taket, og utsikten herfra er virkelig fin.

Your Rainbow Panorama på toppen av Aros.
Your Rainbow Panorama på toppen av Aros.

Etter at man har utforsket en eller flere utstillinger på museet, anbefales det å spise lunsj i ArOS Food Hall. Restauranten har fokus på kortreist mat, og dyrker sine egne krydderurter, samt driver honningproduksjon, på taket av museet. På menyen er det flere småretter, vi fikk servert en planke med hellefisk med blåbær og hasselnøtter, salami og diverse oster med kompott og gelé. Alt ble servert med ferskt rug- og surdeigsbrød med smør.

SONY DSC
Lunsj på Aros Food Hall.

Besøke byens matmarkeder

SONY DSC
«Foodie Bar» i Central Food Market.

SONY DSC
Salat med kylling og sataysaus på Århus street food.

I Århus er det to matmarkeder, Århus Street Food og Central Food Market. Det er omtrent 5-10 minutter gange mellom dem, så du kan fint rekke å gå innom begge på en time. Århus Street Food er som navnet tilsier street-food basert. Her selges all mat og drikke fra skur, og besøkende kan spise på bord satt opp i midten av lokalet.

SONY DSC
«Verdens beste gin tonics».

På Central Food Market er det færre sitteplasser, dette markedet er bedre mer egnet for matshopping og take-away. Her kan du få tak i grøt fra den københavnske Grød-kjeden, og øl fra Mikkeller. Det er også en rekke boder som selger søtsaker som belgiske vafler, samt Foodie Bar som visstnok selger «verdens beste gin tonics».

HER SPISER OG DRIKKER DU:

Substans

SONY DSC
Pork belly med deilig tilbehør på Substans.

Substans ble tildelt sin første Michelin-stjerne i 2015, og forsvarte den i 2016. Filosofien til restauranten er at det avslappede gourmetmåltidet skal dyrkes, restauranten har også fokus på kortreise ingredienser. Jeg har skrevet et eget innlegg om denne restauranten, det kan du lese her.

Kähler spisesaloner

SONY DSC
Gresskarsuppe servert med brød og sitronsmør.

Kähler har siden 2010 åpnet to restauranter og en kafé i Århus, samt en restaurant i Tivoli i København. På Käher Spisesalon som ligger i sentrum serveres tradisjonell, dansk mat som smørrebrød og svnineskank. På Kähler Villa Dining, som ligger i en villa like utenfor Århus sentrum, er konseptet «fine-dining». Her serveres det restauranten kaller «sølvmeny» på mandag til torsdag, og «gullmeny» i helgen. Les mer om konseptet her.

Vi spiste på Spisesalonen som ligger i M.P. Bruuns Gade. Menyen er liten, men god. På kveldsmenyen deres er det to forretter, to hovedretter, ost og dessert. Restauranten serverer også smørrebrød, frokost, brunsj og flere søtsaker. Vi bestilte sesongens tre-retters som besto av gresskarsuppe, okseskank med beter, ostetallerken og sjokoladekake. Alt smakte godt, men vår favoritt var gresskarsuppen som ble servert med hjemmelaget brød og pisket smør med sitron. Besetningen var veldig hyggelig, og fortalte om hver rett og vin når ny servering kom på bordet.

Når det finnes noe med sjokolade på menyen, bestiller jeg det garantert.
Når det finnes noe med sjokolade på menyen, bestiller jeg det garantert.

Restaurant Domestic

SONY DSC

Domestic er restauranten for deg som ønsker en annerledes matopplevelse. Restauranten ligger gjemt i bakgården i Mejlgade, og du må lete godt etter skiltet for å finne inngangen. Lokalet er lyst og veldig hyggelig, og over flere av stolene henger det pledd man kan bre over seg om det skulle bli kaldt. På Domestic opererer de med en fast meny, og gjester kan velge å spise 4- eller 8-retter fra denne. Restauranten legger vekt på å lage enkle retter av råvarer fra lokalområdet. Alle råvarene er kjøpt inn med tanke på bærekraftighet og dyrevelferd, blir vi fortalt.

SONY DSC
Torsk med karamelisert blomkål og saus laget på kjernemelk.

Vi fikk servert en fire-retters middag samt apetizers og søtt. Måltidet begynte med snacks i form av blant annet stikkelsbær med timian, dansk tunfisk, bakt pære, skinke med sort hvitløk og «kyllingnuggets» (kyllingvinger fritert i surdeig).

SONY DSC
Bakt eple med iskrem smakssatt med tang.

Vi fikk deretter servert torsk med karamelisert blomkål, kål og grønnkål med posjert eggeplomme, svin med hasselnøtter og humle, og til slutt iskrem med tang. Til kaffen ble det blant annet servert hjemmelaget marsmallows, mini-berlinerboller med bringebær, dehydrert pære

Langhoff og Juul

SONY DSC
Deilig, dansk brunsj på Langhoff og Juul.

Det er flere gode brunsjsteder i Århus, vi spiste på Langhoff og Juul som ligger i Guldsmedegade. Her serveres brunsj hver dag mellom 9 og 14. Vi bestilte deres brunsjtallerken og fikk servert yoghurt med müsli, forskjellig brød med smør, ost, varmrøkt lakesalat, kyllingsalat, eggerøre med pølser og gressløk, høstsalat, syltetøy, hjemmelaget sjokoladepålegg og en liten kakebit. Man kan bestille med eller uten drikke, det koster henholdsvis like under 150 og like under 200 danske kroner.

Jeg har skrevet en egen sak om dette stedet, den kan du lese her.

Mikkeller

SONY DSC

For ti år siden startet matte- og fysikklærer Mikkel Borg Bjergsø å eksperimentere med malt, gjær og humle på kjøkkenet sitt i København. I dag eksporterer han ølet sitt til over 50 ulike land, og er internasjonalt anerkjent for å være en av verdens mest innovative bryggere. Mikkeller har 9 barer i København, og en i Århus. Her kan man bestille øl fra bryggerier verden over, utvalget byttes stadig ut.

HER DRIKKER DU KAFFE

Great Coffee

Capucccino på Great Coffee. Foto: Camilla Hellum
Capucccino på Great Coffee. Foto: Camilla Hellum

På Great Coffee tar de kaffefaget seriøst. Her kan du få byens beste capuccino, eller lagret espresso med hjemmelaget kaffesirup. Anbefales virkelig. Jeg har tidligere skrevet om Great Coffee, det kan du lese her.

La Cabra

la-ccabra-5

På La Cabra kan du nyte en kopp kaffe sammen med deilig, hjemmelaget surdeigsbrød eller en mandelcroissant. Frem til klokken 12 serverer de «morgenmad»-tallerken med yoghurt og müsli, surdeigbrød med ost og syltetøy samt et glass eplejuice, dette koster litt i overkant av 50 danske kroner. Stemningen på kafeen er behagelig, og de ansatte gjør seg flid med kaffen enten du bestiller capuccino eller en kopp sort kaffe.

HER SHOPPER DU
Latinerkvarteret
Om du ønsker å shoppe, reiser du til Latinerkvarteret. Her er det flere hyggelige sidegater med unike butikker som selger alt fra keramikk til dansk syltetøy. Om du er på jakt etter klær og sko er det en rekke danske designbutikker som ligger i området, for eksempel Designers Remix, Samsøe Samsøe, Ganni og Wood Wood for å nevne noe.

Bakeriet Emmerys ligger i Latinerkvarteret. Her har de masse gode salater, brød og søtsaker.
Bakeriet Emmerys ligger i Latinerkvarteret. Her har de masse gode salater, brød og søtsaker.

Kjedebutikken & Other stories, som er eid av H&M, er også verdt å få med seg. Her kan du få fine kvalitetsplass til en ganske god pris. Jeg må alltid hamstre deres kokos-håndsåpe som lukter dødsgodt. I Latinerkvarteret ligger også den fine blomsterbutikken Bang og Thy, om du kjenner noen heldige du ønsker å kjøpe med blomster til.

blomster-a%cc%8arhus
En av de fineste blomsterbutikkene jeg har sett, Bang og Thy, ligger i Latinerkvarteret.

Er du på jakt etter sneakers, stikk innom Shoe Chapter.

SONY DSC
Hos Landmad i Latinerkvarteret kand du finne mye godt å ta med hjem.

Om du ønsker å handle med litt dansk mat hjem, stikk innom Landmad. Her har de alt fra tang-bacon til stikkelsbærketchup. Det finnes flere Landmad-butikker i Danmark, og konseptet deres går ut på at hver enkelt butikk skal selge mat som er representativt for lokasjonen. Landmad-butikken i Århus har flest varer fra Århus, den som ligger i København har flest fra København og så videre. Her har man virkelig muligheten til å handle lokalt, med andre ord.

 

(Visited 2 544 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar