Historien om (frøken) Fryd

Mat & drikke, Oslo

Donuts. En amerikansk, klissete delikatesse som har vært mer eller mindre umulig å skaffe i hovedstaden, hvertfall om man ønsker hjemmelagde.

Men i fjor skjedde det noe. Plutselig poppet det opp  en notifikasjon på Facebook om at australske Talor Brown, kanskje best kjent som Fryd, skulle selge donuts fra kjøkkenet sitt.

– I forbindelse med Restaurant Day i februar laget jeg 200 donuts på kjøkkenet mitt. Jeg forventet egentlig ikke at noen skulle komme, men i det øyeblikket jeg åpnet døra så jeg en 50-meter lang kø med mennesker som sto og ventet. Det var helt sinnsykt, men alle så utrolig takknemlige ut for å endelig få en ekte donut.

Opplevelsen ga mersmak, og nå selger Fryd donuts gjennom kafeer og restauranter i Oslo en til to ganger i måneden. Før hvert utsalg får arrangementet massiv oppmerksomhet på sosiale medier, og man må stå i kø før åpningstid på utsalgsdagen om man ønsker å sikre seg en donut.

Brown tror det er flere årsaker til at donutsene hennes er så populære.

– Nordmenn er smarte mennesker. Når de ser at noen virkelig brenner for noe ønsker de å være en del av det. Integritet i matindustrien i Norge er vanskelig å få fordi det koster så mye å starte opp noe nytt. Når en ny restaurant åpner er det som regel entreprenører som står bak, ikke flinke kokker, det er årsaken til at det er så mange steder som serverer burger og meksikansk mat i Oslo.

img_7757
Talor og Jørgen. Foto: Fryd

– Jeg tror folk også setter pris på at jeg alltid er til stede på utsalgene. Det er jeg som har stått på kjøkkenet i 14 timer og bakt, og det er jeg som står der og smiler og selger, det tror jeg folk liker. Også tror jeg nok folk kommer fordi de er supergode.

Kom til Norge for å jobbe for Tim Wendelboe
Å lage donuts er nærmest en hobby. Det Brown «egentlig» driver med er å brenne kaffe. Det var også årsaken til at hun kom til Norge for 4 år siden.

– Jeg kom hit for å jobbe for Tim Wendelboe (en av verdens mest kjente baristaer, red.anm), hvor jeg etter en periode ble sjef for brenneriet. I 2015 sluttet jeg i jobben for å starte mitt eget brenneri. Ettersom jeg hadde 3 måneder med lønn etter oppsigelsen så jeg det som en god mulighet å dra tilbake til Melbourne for å jobbe for en venn på All Day Donuts. Da jeg var der innså jeg hvor mye jeg savnet å lage noe vakkert, som en donut, og se noen spise den og nyte den.

Sist gang vi hadde et donutsarrangement var jeg våken 35 timer i strekk

Brown returnerte til Norge og startet brenneriet Talor & Jørgen.

– Jeg har jobbet med spesialkaffe i 15 år, og i selskapet kulimineres alle disse årene med arbeid. Jeg vil at vi skal ha det morsomt med dette proshektet, altfor mange «spesialsteder» tar seg selv for serilst. Jeg vil at kaffe skal være som donuts, varme og innbydende.

Jørgen har også blitt Talors donut-partner.

– Etter utsalget på kjøkkenet mitt i februar reiste jeg til Sverige for å gjøre e pop-up event. Det ble en enorm suksess, og Jørgen har vært med meg på kjøkkenet. Jeg har lært ham alt.

donuts-2
Foto: Fryd

Åpner kafe neste år
– Folk er gale etter donutsene dine. Hvorfor har dere ikke utsalg oftere?

– Det tar veldig mye tid og planlegge donuts-arrangementene, så det er ikke mulig å gjøre mer enn to i måneden. Fra start til slutt tar det omtrent 3 dager å lage dem. Om du legger til møtene med stedene hvor arrangementene skal være, handling av ingredienser og alle møter, så blir det enda mer tid. Jeg har ikke tid til å sove engang de dagene vi har donuts-arrangementer. Jeg var våken 35 timer sist gang vi gjennomførte det, men det er det som kreves for å lage noe av kvalitet.

Browne forteller at hun og Jørgen kommer til å åpne et sted sentralt i Oslo neste år. Her skal det brennes og selges kaffe, samt donuts.

– Hvorfor donuts?

– De er velsmakende, fine og forskjellig fra alt du finner i Oslo. De er også enkle å lage, og har en sterk kulturhistorie jeg er veldig fascinert av. Jeg føler meg veldig heldig, mennesker er villig til å stå i kø for å kjøpe noe jeg har puttet hjertet og sjelen min inn i.

Fryd selger donuts på Mathallen på søndag. En komplett oversikt over alle Fryd-arragnementer finner du på deres Facebook-side.

(Visited 2 489 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar