Fire dager i Baskerland

Reise, Spania

Reklame / jeg har vært på pressetur med Tour Spain, og store deler av reisen er betalt av dem. Det er ikke lagt føringer på innholdet.

I april besøkte jeg fantastiske Baskerland i forbindelse med en pressetur. For å se mest mulig var vi bare en dag hvert sted, så rakk ikke over all verden – kaller derfor dette en introduksjon til Baskerland. Håper på å reise tilbake for å se og oppleve mer innen kort tid!

Noen generelle tips:

Åpningstider. Det meste er stengt mellom 16 og 19, så planlegg måltidene utenom dette tidsrommet. 

Shopping. Handle med skinke og vermut fra supermarkedet, SÅ godt (og billig) 

Cider. Baskerland er en av regionene i Europa som produserer flest liter cider per år. Cideren kan kjøpes på flaske, eller drikkes rett fra tønnene på “cideriaer”. Morsom opplevelse!

Baskerland9
Baskerland2
Baskerland5
Baskerland8
Baskerland7

San Sebastian

Første stopp på turen var nydelige San Sebastian. Vi bodde på Hotel de Londres y de Inglaterra, som har både strand- og havutsikt. Utsikten var virkelig vakker selvom det regnet og blåste som bare det. Det å bo her om sommeren, og bokstavelig talt ramle fra sengen og ut i et morgenbad, høres ut som en perfekt start på dagen (spør du meg). Andre ting jeg likte med hotellet: Tøfler + badekåpe, badekar, romslig og stille rom, god frokost. Bor gjerne her igjen. 

Det er ca. 150 pinxtos-barer i San Sebastian, rakk dessverre bare innom fire stykker på det ene døgnet jeg var der. Her er litt om dem: 

Ganbara – en institusjon, veldig populært, særlig blant turister. Pinxtos i første etasje, og restaurant i kjelleren. Spiste croissant med iberico, pinxtos med monkfish/reke og en sopprett. Et glass vin. Alt var godt. Råvarene sto utstilt på disken. Nydelige mennesker som jobbet der. Ble nesten litt rørt. Dyrere og mer «crowded» enn flere av de nærliggende (som også er veldig bra) – men verdt turen for det.

El Tamboril – sted startet av datteren til grunnleggeren av Ganbara. Hakket mer moderne. Økovin. Prøv den russiske salaten, m-m-mm. Dette stedet er value for money. 

SSoa – nyere sted i byen. Litt mer moderne sted med quirky twist på maten. Spiste en hjemmelaget tortilla med kjøtt/chilimajo/rødvin-something og krokett – sistnevnte er beste kroketten jeg har smakt. Søte ansatte. Variert klientell. 

La Vina – ostekaken! Nam. Var visst en godt bevart hemmelighet helt til den ble nevnt i NY-times, og nå skal «alle» ha den, også du, for den er sjukt god. 

Ville også innom La Cuchara, Gandarias og Topa Sukalderia men var stengt/rakk ikke.

Omtrent femten minutter med bil utenfor San Sebastian, ligger skulpturparken/museet Chillida-Leku, og det anbefaler jeg virkelig å dra innom. På Chillida-Leku er flere av verkene til den baskiske skulptøren Eduardo Chillida stilt ut. 

Baskerland20
Baskerland17
Baskerland18
Baskerland21
Baskerland16

Rioja

I løpet av turen var vi også en tur i Rioja Alvaresa (ikke samme som La Rioja, men like ved). Her produseres det mye vin, og det er mulig å besøke flere av produsentene i området. Jeg var ekstra nysgjerrig på produsenten Oxer, som driver biodynamisk, og fikk en venn til å hjelpe meg med å arrangere et besøk. Oxer investerer i gamle vinmarker, og har i skrivende stund ni stykker. Han lager elegante og smakfulle viner. Jeg fikk en omvisning på noen av vinmarkene, etterfulgt av smaking rett fra tønnene. Virkelig en helt unik og spennende opplevelse! Dette er dessverre ikke noe som går an å booke, men Oxer kommer til å sette opp smakinger med de som jobber for han i løpet av året (tror jeg). Anbefales! Oppdaterer denne saken når jeg har mer info om det. 

Vi bodde på hotellet Viura. Hotellet har romslige, elegante og moderne rom, og utsikt til en rolig liten landsby. Maten var helt ok, vi spiste både middag og frokost der, så ville kanskje vurdert å spise middag et annet sted. Eventuelt bare bestille salatene og skinke – det var veldig godt. 

Baskerland22
Baskerland24
Baskerland23
Baskerland25
Baskerland26

Bilbao

Ah, Bilbao. Hvor skal man begynne? 24 timer i denne spennende og koselige byen var rett og slett altfor lite. Her er en liten guide til det jeg gjorde og spiste i Bilbao: 

Domino Bilbao – fantastisk hotell. Veldig god lukt i lobbyen, store rom med badekar, myk seng, badekåpe/tøfler, håndklevarmer og annen luksus. Hotellet ligger sentralt vis-a-vis Guggenheim-museet. Frokosten var diiiggg. Div frukt, skinke og ost, brød/kaker, ferskpresset appelsinjuice, kaffe, cava… det var også mulig å bestille frokostretter fra a la carte-meny. Restauranten frokosten serveres i, ligger i syvende etasje, og har fin uteservering. Drømmer om å reise tilbake og spise frokost i sola.

El Globo – lokal, stemningfull pintxos-bar. Her er det få turister. Vi spiste pintxos med avocado, tunfisk og laks. Bestilte også en fritert artisjokk med bacon. Mmm. Alt anbefales. Får vann i munnen bare jeg skriver om det.

Siden det meste er stengt i tidsrommet 16-19, rakk jeg dessverre ikke innom så mye, MEN har notert meg vinbarene Basaras og Cork. Rakk såvidt å stikke nesa innom Basaras, og fikk umiddelbart et veldig godt inntrykk. Begge barene har mye spennende på flaske (på glass også antageligvis). 

Guggenheim-museet  – det går ikke an å reise til Bilbao uten å besøke Guggenheim museet. Det fantastiske bygget er tegnet av Frank Gehry, og er byens kanskje viktigste landemerke. Flere verk er stilt ut rundt selve museet, så dette bør oppleves både fra utsiden og på innsiden.

Nerua (*) – Nerua ligger på baksiden av Guggenheim-museet, og er nydelig innredet med bla. noen helt fantastisk stoler (også) signert Frank Gehry. Hadde store forventninger til denne restauranten fordi den har en Michelin-stjerne, og vært oppe på topp-femti-lista flere ganger. Ble dessverre skuffet – rettene var lite balanserte, noen var rett og slett ikke gode, og servicen ikke helt on point. Mulig vi var uheldige. 

NKO ENEKO – nyeste stedet til stjernekokken Eneko Atxa. Japansk mat. Tok bare et glass vin, men maten så veldig god ut, om man skulle få lyst på noe annet enn pintxos. Ligger i syvende etasje på SAS-hotellet i sentrum. 

Andre steder jeg har fått anbefalt i Bilbao, men ikke testet: Mina, Zarate, Gatz og Zortziko. 

Baskerland11
Baskerland10
Baskerland15
Baskerland13
(Visited 294 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar