Sommerens bilferier
I sommer har jeg vært på to bilferier, og det har vært skikkelig gøy! Den første turen gikk til Sveriges riviera med Visit Sweden. På planen sto blant annet surfing og andre vannaktiviteter, så vel som god mat. Nysgjerrig? Da kan du lese om turen her.
Tur nummer to gikk til Danmark, den arrangerte jeg selv. I forbindelse med turen til Danmark, var vi (kjæresten min og jeg) så heldige å få låne en pressebil, nærmere bestemt en Tesla Model S 100D, av Tesla. Mitt første møte med Tesla var i New York i juni. Hotellet vi bodde på, fantastiske 1 Hotel Brooklyn Bridge, hadde nemlig en Tesla med sjåfør til disposisjon for alle gjestene. Da jeg så falkevingdørene (om du ikke vet hva det er, sjekk ut denne videoen) skjønte jeg at dette var en bil for seg selv.
Tesla Model S 100D er en elegant og effektiv bil, og har den største bateripakken av alle Tesla-modellene. Bilen har like over 600 kilometers rekkevidde på én lading, det er ifølge produsenten den elbilen på markedet med lengst rekkevidde. I praksis betød dette at vi bare trengte å lade tre ganger i løpet av hele bilturen. Den ene gangen benyttet vi oss av Tesla supercharger (gratis), de to andre gangene fikk vi låne lader på hotellene vi bodde på.
Rent kjøremessig sitter bilen bra på veien, er enkel å kjøre, og akselerrerer fort.
Det er også litt morsomt for passasjerene at taket på bilen er laget av glass. Fikk nesten lyst til å kjøre gjennom en tett skog, eller ute en stjerneklar natt, bare for å nyte utsikten. Neste gang, kanskje?
Vår kjørerute
Noe av det vanskeligste/morsomste med å planlegge biltur, er å bestemme seg for hvor man skal dra. Orker man å kjøre helt til Italia, eller holdet det med rett over landegrensen?
Et annet spørsmål som gjerne melder seg, er om turen skal planlegges, eller være mest mulig spontan. Noen syns kanskje det er morsomt å sette seg i bilen og bare dra dit man føler for fra dag til dag, personlig er jeg mer av typen som liker å planlegge (hvertfall litt), og la derfor opp en rute.
Vår tur gikk fra Oslo til Larvik, hvor vi bodde en natt på Farris Bad. Lørdag morgen tok vi ferge til Hirtshals. derfra kjørte vi til Klitmøller. Etter to netter i Klitmøller, dro vi videre til Århus, deretter til Blokhus, så tok vi ferge tilbake til Larvik igjen. Om du følger denne ruten får du litt av alt; surf/strand, by og avslapning. Ruta funker for så vidt året rundt, for det er gode surfemuligheter i Klitmøller både på høsten og om vinteren.
Litt mer om alle stoppene:
Larvik
For oss (som bor i Oslo) var et stopp i Larvik en nødvendighet for å rekke morgenfergen til Hirtshals. Avgang er nemlig 08, og man må møte opp en time før dette. Det fristet veldig lite å stå opp midt på natten, og vi tenkte derfor at en natt på Farris Bad kunne være en fin start på ferien.
Vi bodde på et koselig rom med havutsikt (superdeilig følelse å ta et bad og bare titte ut på rolig sjø), og fikk i løpet av oppholdet tilbrakt flere timer på spaet. En fin start på ferien.
Klitmøller
Klitmøller (gjerne kalt Cold Hawaii) er et bittelite sted som ligger i Nordjylland i Danmark. Stedet er veldig dansk, men minner også litt om Sør-Europa på et eller annet merkelig vis. Her finner du skilt med bilder av maten utenfor noen av restaurantene (hei charter!), surfebutikker og surfere all mass, og campingvaner parkert på stranden.
Cold Hawaii er et avslappende sted. Her får du oversikten raskt, jeg tuller ikke når jeg skriver at vi hadde sett hele stedet på en time.
Hvis du vil vite mer om stedet, kan du sjekke ut denne guiden.
Århus
Vet ikke hvorfor, men syns alltid det er sinnsykt deilig å komme til en større by etter noen dager på et lite sted (og motsatt). Vi tilbrakte bare 24 timer i Århus, men disse timene ble til gjengjeld brukt godt.
Århus Street Food Market, ArOS, Kähler Villa Dining og Mikkeller var høydepunkter, her kan du lese mer om hva du kan få ut av 24 timer i Århus.
Har også skrevet et eget innlegg om matopplevelsen på Kähler Villa Dining, det kan du lese her.
Blokhus
Koselig, liten by som ligger omtrent en time fra Hirtshals.
Byen er nokså tettpakket med hoteller og restauranter, men strandområdet er superfint og stort. Vi bodde på Strandhotellet Blokhus, det var en veldig deilig opplevelse. Hotellet åpnet dørene sommeren 2017, alt er derfor splitter nytt.
I hotellet restaurant serveres gourmetmat, vi testet dagens fire-retters med vinmeny, anbefales!
Eget innlegg om hotellopplevelsen kommer.
Fem tips til deg som skal på bilferie
Bilferie har sin sjarm, men krever litt andre forberedelser enn en vanlig fly/togtur.
Her er noen tips (som jeg skal følge selv neste gang!) til deg som skal på bilferie:
1. Fordel oppgaver. En må åpenbart kjøre, men passasjeren(e) kan gjerne også ha ansvar for andre, nødvendige oppgaver. Jeg kjørte faktisk ikke noe på turen, men fikset andre ting (handlet kjøresnacks og drikke, fant spennende podkaster, sjekket værmeldingen osv.).
2. Legg opp en reiserute. Selv om du er av den spontane typen er det lurt å legge opp omtrentlig reiserute med oversikt over hvor du skal overnatte og fylle opp tanken. Ingen vil vel gå tom for bensin/strøm midt i ingenmannsland?
3. Ha litt slingringsmonn. Ja, det er lurt å planlegge, men noe av det morsomme med bilferie er jo nettopp muligheten til å være spontan. Forelsker du deg helt i et søtt bed & breakfast kan du faktisk bo der en eller to netter mer enn planlagt, om du vil. Vi endret faktisk reiseruten vår, og dro innom et ekstra sted.
3. Ikke stress. Funket ikke laderen som den skulle? Var det fullt på hotellet du egentlig skulle bo på? Prøv å tenke løsninger i stedet for problemer, og ikke la ferien bli ødelagt av stress. Det ordner seg alltid til slutt!
4. Pakk fornuftig. Her kommer det selvsagt an på plassen, men om du skal ha med telt/surfebrett/soveposer etc. kan plassen bli noe begrenset. Pakk etter turen du skal på, om du skal sove i telt og være i naturen er det ikke nødvendig med ti par sko. Og motsatt, om du er helt sikker på at du vil bo på hotell og hostel hele veien, er det ikke vits i å bruke plass på friluftsutstyr i tilfelle du skal gå en liten fjelltur. Vi var bare to i bilen, og når vi la ned setene var det masse plass, men den klarte vi søren meg å fylle også.
5. Vær til stede her og nå. Ofte kan veien dit man skal være like fin som selve destinasjonen. Se ut av vinduet, og ikke ned på mobilen. Nyt utsikten og de gode samtalene som gjerne kommer i bilen.
Har du tips til fine bilturer? Del gjerne! Planlegger nemlig å dra på flere i 2018.