Julaften nærmer seg med stormskritt, og det kan være en god idé å hamstre drikken du har tenkt til å servere i julen så snart som mulig. Selv har jeg opplevd å møte nesten tomme hyller dagen før en høytidsdag minst én gang for mye, så i år er planen å være tidlig ute.
Her er noen tips til alkoholholdig og alkoholfri drikke som passer godt til julemat.
Gløgg hører førjulstiden til. Gløgg kan nytes både med og uten alkohol, sammen med risgrøt, pepperkaker/snacks eller alene. Tomtegløggen er en klassiker, men det har kommet mange spennende alternativer på markedet det siste året som er verdt å teste. Solbærgløgg er utrolig godt, det kan du enten lage selv eller kjøpe ferdig i velassorterte matbutikker. I fjor kom mesterkokk Eyvind Hellstrøm med en egen rødvinsgløgg, den er supergod og kan kjøpes på polet. I år varmet jeg gløggen med litt klementinbåter, det ble faktisk veldig digg.
Flere steder i Oslo serverer gløgg i førjulstiden, foreløpig har jeg bare rukket å teste eplegløggen på Steam og rødvinsgløggen på Rouleur på St.Hanshaugen, anbefaler begge. På Rouleur har de også mandarinøl, julebrusøl og rabarbragløgg i desember.
Norsk julemat er relativt tung, og det er viktig å kompensere med drikke som er syrlig og litt lett. Jeg planlegger å drikke denne, en tradisjonell chianti, til juleribba i år. Vinen skal ha smak av kirsebær, søte moreller og plommer med krydder, florale toner og et snev av urter, sjokolade og balsamico. Det er også godt med en juleøl til maten (samt en akevikk for de som liker det). Her er det veldig mye å velge mellom, min favoritt er Nøgne Øs Underlig Jul.
Til riskremen er planen å drikke enten en vellagret portvin, eller alkoholfri blåbærsaft.
Det er viktig å ha noen alkoholfrie alternativer til de som ønsker det. For å finne de beste variantene har jeg snakket med Christian Jansen, en av gründerne av Leske, et selskap som selger drikke-kasser med alkoholfri drikke.
Jansen mener det er viktig å velge noe syrlig til ribbe og pinnekjøtt, som er relativt salt og fet mat.
«Naturlig syre i form av friskpresset eplemost er midt i blinken. Her finnes det en haug av flinke produsenter, men min anbefaling er å se etter de lokale. Når det kommer til eple ville jeg personlig godt for klassisk aroma eller ribston. Er du så heldig å få tak i ribstoneplemost er det ingen grunn til å nøle. Både Eplegården på Sætre i Hurum og Epleblomsten i Sauherad i Telemark lager en fantastisk most av sorten, men produksjonen er liten».
Jansen mener andre gode alternativer er alkoholfritt hveteøl fra for eksempel Erdinger eller Krombacher. Til lutefisk har foreslår gründeren flere drikkealternativer.
«Til lutefisk vil jeg egentlig også anbefale eplemost, men gjerne med innslag av bær. Eventuelt en lemonade. Jeg er sikker på at Frigård sin bringebærlemonade med rips er et svært godt alternativ. Eventuelt en ren sitronlemonade. Gjerne med et snev av kullsyre. Hvis man er i beit etter en øl, ville jeg gått for en litt mørkere alkoholfri øl som for eksempel Nanny State fra Brewdog (Skottland) eller Drink’in The Snow fra Mikkeller (Danmark).»
Til riskrem anbefaler Jansen en god hylleblomst-drikk. Han mener gode valg er varianter fra Kiviks Musteri, det botaniske bryggeriet Fentimans (England) eller Søbogaard (denne nytes helst på is) .
«Eventuelt kan man drikke restene av eplemosten her om det er mer igjen – gjerne den med tilskudd av bær! Og, selvfølgelig, kaffe.»
Jansen anbefaler de som planlegger en alkoholfri jul å gå til innkjøp av masse ingefærøl.
«Personlig mener jeg dette passer utmerket til mat, fest og kos. Gjerne på isbiter og med ei lita skive lime. Fentimans Ginger beer, Fever Tree Ginger beer og Luscombe Hot Ginger beer er alle svært gode ingefærøl. Nam!»