Disse vinene drikker du til julematen

Drikke, Mat og drikke

Julen nærmer seg med stormskritt, og mange er sannsynligvis i gang med å planlegge hva man skal drikke på julaften og ellers i ferien.

Mat og drikke er for min del en viktig del av julehyggen, og det å gjøre research og planlegge er en del av førjulstiden.

Tenk på dette når du velger vin

Norsk julemat er relativt tung, og det er viktig å kompensere med drikke som er syrlig og litt lett.  For å å finne de beste matchene har jeg snakket med Gunnar Skoglund i vinimportørselskapet Vinarius. Han mener vi må passe på disse tre tingene når vi planlegger julevininnkjøp:

1. Bestill vin i god tid får julaften. Ikke vent til siste liten, slik at du er begrenset til det som måtte stå igjen i hyllene. Polets bestillingsutvalg er verdens største vinbutikk, og det er her skattene finnes.

2. Ikke drikk tørr vin til desserten. Den rødvinen som eventuelt er igjen i glasset etter hovedretten, kommer garantert ikke til å smake godt sammen med desserten.

3. Søtmat «stjeler» fruktighet fra viner, og gjør at samme vin plutselig oppleves sur og bitter.

Skoglund sier videre at en typisk feil man begår når man skal kjøpe vin til maten, er å styre til den trygge nødhavnen i butikken og kjøpe samme vin til alt.

Ribbe, pinnekjøtt og riskrem

Så hva skal vi egentlig velge? Til ribbe anbefaler Skoglund Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara (150 kr) – en sprudlende og superfrisk rødvin fra området Emilia-Romagna («Italias mage»), der drikker de denne type vin til feit og rustikk mat.

Skal man gå hakket opp i pris, anbefales Kottabos Chenin Blanc (249 kr) – en sørafrikansk håndversksvin. Vinen kombinerer leskende syrefriskhet med fedmepreget munnfølelse og smaksrik fruktighet. Vinen bør serveres på 12 grader, ikke kjøleskapskald.

Skal du spise pinnekjøtt på julaften? Da er den spanske Gaznata Viñas Viejas (147 kr) et fint valg.

Et alternativ til rødvin, er kvalitetsbobler (ikke prosecco). Ifølge Skoglund er dette som skapt til pinnekjøtt.

–  Denne lange lagringen gir umamikarakter til vinen, og dermed klarer den å stå i mot det intense kjøttet som også er proppfull av umami. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler – som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet, sier han.

Blue Mountain Gold Label Brut (250 kr) og er ifølge Skoglund et topp valg.

– Hva passer best til riskrem?

– Recioto! Den er den «søte søstera» til den tørre rødvinen amarone. Intens og bærpreget, med litt mandelpreg som er digg til riskrem. For eksempel Tedeschi Capitel Fontana Recioto della Valpolicella Classico 2015. Koster masse (er tross alt laget av tørkede druer, og da blir det dyrt) – men samtidig behøver man jo ikke mye i glasset.

Et siste tips på vinfronten er portvin, som passer til mye av julens godsaker som pepperkaker med blåmuggost og konfekt. Jeg sverger til Chruchills.

Oppskrift på supergod rødvinsgløgg

Ingen jul uten gløgg! Det siste året har det kommet mange digge gløggvarianter med og uten alkohol på markedet. Selv har jeg kjøpt denne fra polet i år, men syns også Hellstrøm sin juegløgg er god.

For noen uker siden var jeg på et event og fikk servert en helt hjemmelaget rødvinsgløgg (glühwein). Oppskriften er utviklet av ingen ringere enn Jonas Junge, som representerte Norge i verdens største bartenderkonkurranse (World Class) tidligere i år.

Du trenger dette per flaske med rødvin:

  • 2 kanelstenger
  • 5 hele nellik
  • Juice av 1 sitron
  • Juice av 1 appelsin
  • 100-200 g sukker (spørs hvor søt du vil ha den)
  • 2 dl søt sherry
  • 4 dl rom

Fremgangsmåte:

1. Knekk kanelstengene i to, knus nellikene i en kasserolle og skru på medium varme

2. Etter et par minutter, når det begynner å lukte godt, heller du over rødvinen og tilsetter sitron- og appelsinjuicen.

3. La dette simre, ikke koke, i 5-10 min for så å siles over i en ny kasserolle

4. Tilsett sherry og rom, og sukker til ønsket balanse

5. Server med rosiner, nøtter og en appelsinskive

(Visited 1 633 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar