Den perfekte charcuterie-planken

ANNONSE

Høsthygge

Reklame Ask Gård

Selvom vi digger å spise ute, er det lite som slår en høstkveld inne med venner, god mat og god drikke. Når man skal ha gjester er det lett å tenke at man må diske opp med en tre-retters, men det enkle er ofte det beste, og charcuterie er alltid en sikker vinner. Med gode råvarer, lager det seg nesten selv.

Her er vår oppskrift på «den perfekte charcuterie-planken»:

La oss begynne med hovedingrediensen: Spekemat. Vi brukte flere typer salami fra Ask Gård: Slegge (sterk salami med chili, cajenne og sort pepper), Jåla (salami med hvitvin og sort trøffel fra Alba), Pablo (chorizo-inspirert salami med blant annet spansk røkt paprika, sherry og chilli), Passe (salami med fennikelfrø og hel grønn pepper) og Holy Baloney (salami med mild smak av hvitløk og sort pepper).

Spekematen til Ask er økologisk, og inspirert av italiensk håndverk. Produktene inneholder bare kjøtt, fett og urter – ingen tilsetningsstoffer. Ask har mange gode produkter, sjekk ut nettsiden deres for å se utvalget. Vi handlet på Gutta på Haugen, men produktene fås også kjøpt på velassorterte Meny-butikker, Kolibri Kolinial, Mat og Mer, Ekte Vare, Røtter og Jacobs, for å nevne noen.

En god charcuterie-planke bør også innholde noe crunch og syltede grønnsaker. Vi gikk for Valencia-mandler, trøffelpotetgull og syltet fennikel og gulrot (se oppskrift lenger nede i innlegget). I tillegg til de syltede variantene, gikk vi for en del fersk frukt og ferske grønnsaker; norske bringebær, tomater, fiken, melon og pære.

I tillegg til dette, supplerte vi med masse ting vi syns er godt: Brød fra Ille Brød, hjemmelaget smør, aioli, knekkebrød, kirsebærsyltetøy, plommesyltetøy og oster – nærmere bestemt comté, kaltbach, lille aske og Hitra blå. Som drikke til, serverte vi kombucha fra Real Kombucha. Nam!

Charcuterie-planlen blir definitivt laget flere ganger i høst, kanskje med fenalår og coppa fra Ask neste gang?

ask 15
ask 12
ask 14
grønnsaker

Salt syltelake

  • 1 dl eddik
  • 1 dl sukker
  • 4 dl vann
  • 2 ts salt
  • 2-3 laurbærblader

Ha eddik, sukker og vann i en kjele og varm opp til sukkeret er oppløst. Tilsett salt og laurbærblader, og eventuelt andre krydder om ønskelig. Juster mengden syltelake etter hvor mye som skal syltes. Denne syltelaken bruker like deler eddik og sukker, og dobbelt så mye vann.

Kutt grønnsaker i biter, finhakk eller lag tynne bånd med en grønnsaksskreller eller mandolin. Mine favoritter er tynne skiver av fennikel og gulrot. Andre gode grønnsaker å sylte i denne laken er reddiker, blomkål, rødløk og små agurker.

Pass på at glasset du skal bruke er helt rent, enten tatt rett ut fra varm vask i oppvaskmaskinen eller sterilisert. Dette gjøres ved å enten koke glasset i vann eller ha det i ovnen ved 180 grader i 10 minutter.

Er glasset sterilisert kan det holde i ukesvis eller i flere måneder. Men bruk uansett sansene, lukter det surt eller er kommet mugg på det som er syltet må det kastes.

ask 16
ask 18
(Visited 1 671 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar