Reklame Visit Denmark / Royal Copenhagen
Det blir dessverre ingen turer til Danmark før jul, men det betyr ikke at det ikke går an å ha med seg noen gode, danske juleelementer inn i førjulstiden! Torsdag 03/12 skal min gode kollega og venn Julies bak Julies Matblogg dele dansk juleinspirasjon på Instagram fra klokken 14.00 – håper dere vil bli med! Julie kommer til å lage rettene i dette blogginnlegget, i tillegg kommer innslag fra Royal Copenhagen og Visit Denmark.
I dette innlegget finner du oppskrift på dansk flæskestegssandwich, eplegløgg og æbleskiver. Alle oppskriftene er utviklet og fotografert av Julie. Sammen har vi også laget en guide til fine, velsmakende og klassiske gaver fra noen av våre danske favorittprodusenter.
Dansk flæskestegssandwich:
Flæskestegssandwich er en dansk klassiker bestående av blant annet mørt svinekjøtt med sprø svor, rødkål og sylteagurk. Denne varianten er laget med vanlig ribbe, men stort sett blir flæskestegssandwich laget med svinekam med svor, noe som er litt vanskeligere å få tak i. I stedet for å lage en varm rødkålstuing, serveres denne med en sprø variant med grønnkål og syrlig eple.
6 porsjoner – 2,5 time
- 1 dansk rugbrød
- 1 ½ kg ribbe eller svinekam med svor
- 10 laurbærblader
- salt og pepper
- 1 dl vann
- ½ rødkål
- 1 syrlig eple
- 4 grønnkålstilker
- 4 ss majones
- 2 ss grov sennep
- 2 ss eplecidereddik
- 1 glass cornichons (små sylteagurk)
Fremgangsmåte:
1. Start med kjøttet. Bruk et fint stykke ribbe eller svinekam med svor. Skjær tynne striper helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider. Har du god tid kan dette gjerne gjøres dagen i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer.
2. Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader (noe lavere hvis du bruker svinekam) tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp ovnen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter.
3. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i tynne skiver.
4. Kutt rødkål, grønnkål og eple i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern om du har. Bland sammen majones, grov sennep og eplecidereddik og bland alt sammen til en røre. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig.
5. Dander flæskestegssandwich på skiver av dansk rugbrød med kålsalaten i bunn, ribbeskiver og cornichons (små sylteagurk).
Eplegløgg
Eplegløgg hører førjulstiden til. Denne varianten med typiske julekrydder varmer ekstra godt. Når man følger denne oppskriften starter man med å lage klementin med nellikspiker, som den nostalgiske nellikappelsinen. Dette gir en god og subtil smak til den ferdige eplegløggen.
- 7,5 dl eplemost
- 4 tynne skiver ingefær
- 1 klementin
- 10 nellikspiker
- 1 kanelstang
- 3 stjerneanis
Fremgangsmåte:
1. Hell eplemost og ingefær i en liten kjele og varm opp.
2. Vask klementinen godt og stikk inn nellikspiker. Ha hele klementinen oppi sammen med eplemosten.
3. Tilsett kanelstang og stjerneanis.
4. Gløggen skal ikke koke, kun varmes opp til rett under kokepunktet. Etter 15-20 minutter har den tatt smak av krydderne, og er klar til å nytes. Fjern nellikklementinen og sil gjerne bort de andre krydderne.
Æbleskiver
Æbleskiver er en del av den danske juletradisjonen, og du finner dem på gatehjørner og markeder. Som regel serveres de rykende ferske rett fra den spesielle munkepannen med et melisdryss og varmt syltetøy til.
Gir ca. 20-25 æbleskiver og tar 1 ½ time å lage
- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 1 ts vaniljepulver eller ½ vaniljestang
- 1 ½ ts kardemomme
- 1 ts natron
- ½ ts bakepulver
- 3 egg
- 4 ½ dl Kefir
- 3 ss nøytral olje
- 1 økologisk sitron, zest
- Smør til steking
- Melis til servering
- Bringebærsyltetøy til servering
Fremgangsmåte
1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; mel, salt, sukker, vanilje, kardemomme, bakepulver, natron.
2. Skill eggene og ha de i hver sin bolle. Visp eggeplommene sammen med kefir, olje og sitronzest, og bland så dette i de tørre ingrediensene. La røren svelle 30 minutter.
3. Stivpisk eggehvitene. Vend forsiktig litt etter litt inn i røren med en slikkepott. Ikke rør for mye!
4. Varm opp munkepannen over medium temperatur. Ha litt smør i hvert hull. Fyll røre omtrent opp til kanten. Når de begynner å bli gyllenbrune og få litt stekeskorpe, snur du den halvveis med en liten gaffel eller kakenål slik at den flytende røren renner ned i bunnen av formen. Slik får de til slutt sin runde fasong. Fortsett å snu til de er helt ferdigstekt. Ca 6-8 minutter totalt.
5. Avkjøles på rist. Server æbleskivene med et melisdryss og dypp dem i varmt bringebærsyltetøy.
Gaveguide
Vi har så mange danske favoritter at det nesten var vanskelig å begrense seg til å lage en liten gaveguide – her er tips til både fine og velsmakende gaver man kan kose seg med frem til det blir mulig å reise til dejlige Danmark igjen.
Konfekt og afternoon tea
Hva gir du til den som har alt? En opplevelse, noe å spise eller et tidløst servise! Afternoon tea på A.C.Perch’s Tehandel i Kirkegata i Oslo er en super gave. Afternoon tea-pakken inneholder snitter, petit fours og de beste sconesene servert med hjemmelaget syltetøy, clotted cream og lemon curd. A.C.Perch’s selger også flere titalls tesorter i løsvekt og fine gaveinnpakninger. Om du skal gi en litt større gave, er kopp eller kanne fra Royal Copenhagen og invitasjon til afternoon tea hjemme også en ide.
Tips til andre spiselige gaver, er marsipan eller sjokolade fra Summerbird. Produsenten bruker kun økologiske råvarer i produktene sine. Til den som er glad i lakris, er smaksesken til Lakrids helt super. I esken er det både klassiske og nyere smaker.
Økologisk hudpleie
Danske Rudolph Care er en favoritt hos oss – produktene har god konsistens og lukt, i tillegg er Rudolph Care det første hudpleiemerket i verden som har både Svanemerket og økologisk sertifisering (Ecocert og Cosmos). Serien er både nyskapende og prisvinnende, og har flere gode produkter. Vi holder en liten knapp på serien med acai.
Hva med å pynte opp med en liten designklassiker i baderomshylla? Vi blir i hvertfall i veldig godt humør av denne søte apen fra Kay Bojesen.
EN GAVE fra København
København er en av våre absolutte yndlingsbyer, og vi har utsatt tur til den danske hovedstaden flere ganger i år på grunn av korona. Vi håper å få reise neste år, men i mellomtiden blir vi inspirert av København-baserte butikker som sender til Norge.
Tips til unike gaver fra Køben-baserte butikker, er keramikk fra Sakura Copenhagen – en forhandler som importerer unike skatter fra Japan, for eksempel disse søte skålene.
Til moteløven, er jakke eller vest fra Holly Golightlys egne kolleksjon, eller basisull fra Skall Studio gode tips. Skall-klærne selges også i noen butikker i Oslo.
Ny, dansk design
Vi sverger til klassisk servise fra Royal Copenhagen, men sper gjerne på med noen nye, danske designelementer. Vasen og posterne er fra Hein Studio, lysestaken fra Skultuna, glassene fra Ferm Living, og sengesettet fra Juna.