Bruker fotokunst for å vise at Oslo ikke er så delt

Inspirasjon, Kultur, Oslo, Trend

Vest2

I to år har fotograf Anne-Stine Johnsbråten tatt bilder av ungdomsmiljøer som bor på hver sin kant av hovedstaden: Jordal og Groruddalen i øst og Ullern i vest. Resultatet er utstillingen «Volla vs Keeg – Ung i Oslo», som kan sees på Bymuseet i Frognerparken frem til slutten av desember. I november settes utstillingen også opp øst i Oslo, på Kunstpassasjen på Jernbanetoget T-banestasjon.

Hvorfor ønsker du å gjøre akkurat dette prosjektet?

– Jeg har selv vokst opp helt sør-øst i Oslo. Da jeg begynte på videregående utvidet også bekjentskapskretsen seg, og vi ble kjent med folk fra alle steder i byen. Noen av venninnene mine begynt å feste på vestkanten og jeg husker veldig godt en gang vi var på besøk i en toppleilighet på Frogner. 1700-tallsportretter så ned på oss imens det ble drukket champagne. Ungdommene på festen hadde vært overalt, snakket og tedde seg forskjellig fra oss, jeg følte meg malplassert uansett hvordan jeg oppførte meg. Hvorfor gjorde jeg det?

Hun legger til:

– Idéen til prosjektet har jeg båret på i om lag ti år, så det føles veldig godt nå som det endelig er oppe på veggene. I utstillingen forsøker jeg å se bakenfor de vante og opplagte stereotypiene og statistikken vi så ofte leser om i media. Jeg har selv vært veldig klar over hvilke fordommer som finnes, og jeg tenker at prosjektet også er et forsøk på å få bukt med mine egne forhåpentligvis også andres inngrodde tanker.

Hvordan har responsen vært?

– Responsen har vært overveldende positiv, over all forventning! Utstillingene er godt besøkt, og mange skoleklasser har vært innom utstillingen på Bymuseet. Prosjektet har vært omtalt mange steder, jeg har mottatt hyggelige mail og smser fra publikum og jeg har til og med overhørt samtaler folk har hatt om prosjektet. Dette er helt klart et tema som engasjerer og det er virkelig gøy å se etter alt arbeidet.

Hva sitter du igjen med nå som det er ferdig?

– Utstillingen på Bymuseet i Frognerparken står frem til 30.desember og utstillingen på Kunstpassasjen på Jernbanetorget t-banestasjon står frem til 15.januar 2016, så prosjektet skal leve en stund til. Det har også vært snakk om å stille det ut andre steder senere. Prosjektet har gjort meg ennå mer glad i og stolt av Oslo som den mangfoldige byen den er. Personlig har jeg lært den å kjenne på nytt ved å stille meg åpen og nysgjerrig, og jeg håper også at jeg klarer å formidle noe av dette i prosjektet.

(Visited 908 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar