Vin til julematen 2020

Drikke, Mat og drikke, Vintips

Nå går det fort til julaften, så her kommer tips til viner som passer til pinnekjøtt, ribbe, rakfisk og juledesserter. Julematen er tung og fet, og trives best med syrefriske viner med restsødme. Når det er sagt, er det jo spennende å teste litt nytt, og spise de tradisjonsrike rettene med litt utradisjonell drikke til. Vintipsene mine er som alltid basert på testing, gefülen og tips fra spennende folk.

Fordi vi er i en spesiell situasjon, er det jo greit å unngå totalkaos på polet dagene før jul – sååå sjekk gjerne ut Vinmonopolets tips til køfri julehandel her.

Ribbe:

Weingut Acham-Magin Purist Riesling Trocken 2018 (200) – Få vil nok være uenig i at riesling er et godt valg til ribben. Denne er fruktig, har frisk syre og smaker av konsentrert frukt – en god match til det fete og salte svinekjøttet.

Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2019 (174,-) –  Frisk og lett riesling fra Washington, USA. Har preg av sitrus, eple, litt krydder og hint av mineraler i ettersmaken. Denne passer både til juleribba, og til ribberester servert i lefse med litt funky, sterke, asiatiske krydder.

1808 Sider 2019 (169,-) – Eplesider fra Hardanger laget på eplemost av flere eplesorter, super match til mye, blant annet ribbe (og pinnekjøtt).

Bordelet Sidre Brut Tendre (138,-) – Tydeligvis en favoritt hos flere sommelierer, for har fått denne på flere restauranter i Oslo i høst (interessant nok både til aperitif, curry og epledessert). Kjempegod og mye for pengene.

COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016 (299,-) – Min erfaring er at viner fra COS alltid er et godt kjøp. COS ble startet av tre arkitektstudenter, mer som et artig prosjekt enn et forsøk på å starte et vineri, og jammen endte de opp med å lage toppviner på sørspissen av Sicilia. Cerasuolo di Vittoria smaker kirsebær og moreller, syns den er god bittelitt avkjølt.

NON DOS Rotburger (399,-) – Vinimportøren Non Dos har et veldig spennende prosjekt på gang – de har nemlig begynt å lage sin egen vin! Druene kjøpes inn fra uavhengige små bønder i Burgenland (nord-øst i Østerrike) som enten driver økologisk eller biodynamisk. Non Dos Rotburger er lys og leskende, og går til det meste av julemat, for eksempel ribbe.

Pinnekjøtt:

Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016 (258,-) – Kvalitetsbobler er et godt valg til pinnekjøttet. Denne spanjolen har ligget på bunnfall i over 30 måneder, og har en moden rikhet som gjør at den hamler godt opp med det mektige pinnekjøttet. Smaker av eple, sitrus og urter – namnam!

Trossen Riesling Lay Purus (395,-) – En spennende, litt funky, biodynamisk riesling laget av Rudolf og Rita Trossen fra Mosel. Rieslingene til ekteparet er ikke laget i den typiske, litt søtlige rieslingstilen, de er konsentrerte, tørre og jordsmonnspregede. Når det er sagt høstes druene noe senere enn andre produsenters druer, noe som gir et naturlig sødmefylt pregLay Purus har nok konsentrasjon, fruktsødme og syre til å takle fett, salt og det lagrede preget i pinnekjøttet. OBS: Denne må luftes godt før den drikkes!

Louis Roderer Brut Premier (479,-) – champagne til pinnekjøtt er både godt og luksus. Louis Roderer Brut Premier er en deilig og fyldig champagne. Eple og sitrus, kjeks og litt mineraler. Lang ettersmak.

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 (231,-) – Dette har blitt en favoritt i høst, så måtte teste den til pinnekjøtt også. Selvom pinnekjøtt trives kanskje aller best med hvitvin, syns jeg denne funket fint. Fransk, kompleks rødvin med smak av modne bær, viltvoksende urter og litt lakris. Nam!

Die Plek Cinsault 2018 (396,-) – Nok et rødvinstips! Denne er hakket mer lettbent og fruktig enn Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019. Frisk og saftig, men samtidig konsentrert, og smaker av røde bær, grønne urter og litt krydder. Syns også denne er god litt avkjølt.

Rakfisk

Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut (159,-) – Disse boblene fra Loire er en super match til rakfisk. Fruktig med smak av eple, litt nøtter og mineraler. Også god som aperitif. Et godt kjøp.

Leiner Handwerk Riesling Trocken 2019 (229,-) – Har vært fan av denne siden jeg drakk den (i en annen årgang) på Smalhans for noen år siden. Leiner jobber biodynamisk og eksperimenterer utenfor rammene for hva som anses som typisk Pfalz-riesling. Vinen har en høy syrefriskhet som balanseres med konsentrasjon og mye fruktsødme, noe som er balanserende opp mot både salt og fett, og henter fram sødmen i tilbehøret.

Robinot Cuvée Iris (499,-) – Klar for en skikkelig funky og digg naturvin til rakfisken? Prøv Jean-Pierre Robinots Cuvée Iris! Vinen er laget på Chenin Blanc, er konsentrert, kompleks og frisk, med en lang ettersmak. OBS! Denne trenger å lufte seg godt før den nytes for å åpne vinen skikkelig, slik at alle nyansene kommer fram.

Dessert

Kanskje litt generell kategori, for ulik dessert passer selvsagt med ulik vin, men her er noe av det jeg kommer til å handle til julens desserter og godterier:

Tokaji Late Harvest 2017 (188,-) – Digg, ungarsk dessertvin som går til ost og for eksempel vaniljeis med pistasjekrem og plommer, multekrem og konfekt. Vinen smaker av blant annet honning og aprikos.

Carussin Moscato Filari Corti (159,-) – Lett perlende hvitvin fra Piemonte er vel ikke feil å by på til julens ostefat eller dessert? Vinen er balansert og blomstrete med akkurat passe sødmemengde.

Quinta do Noval Fine Ruby Port (129,-) – Namnamnam. Dessertvin fra Duorodalen. Lukter mørke kirsebær, smaker fruktig. Pleier å foretrekker portviner som er lagret lenger, men syns denne hadde god lengde.

Vil du ha flere tips? Sjekk ut fjorårets guide, da vel!

(Visited 2 584 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar