Surfing i Sverige

Europa, Halland, Reise, Sverige

Destinasjon surf er nærmere enn du tror

Visste du at du ikke trenger å reise lenger enn over svenskegrensen for å surfe? I Halland i Sverige finner du flere strender og elver som er velegnet for vannaktiviteter som surfing, SUP, kiting og wakeboard. Regionen har nemlig fire mil med strandlinje og 11 strender å by på.

I tillegg til gode surfeforhold, har det flere steder også utviklet seg en surfekultur med spennende og fargerike kafeer og after surf-aktiviteter.

SONY DSC

Vindsurf, wakeboard og kite

Om du er nybegynner innenfor aktivitetene vindsurf, wakeboard og kiting, kan det være lurt å booke et kurs. For å bli ordentlig god, og ikke minst trygg i vannet, kan det være greit at det første møtet med bølgene på surfebrett eller wakeboard blir overværet av en profesjonell.

Selv hadde jeg bare testet surfing én gang før denne turen, men syns det er kjempegøy, og har et stort ønske om å bli enda bedre. Kiting og wakeboard hadde jeg aldri testet før.

Den første dagen på turen hadde vi booket to timer med egen surfeinstruktør, Scott Westwood fra Australia, fra selskapet Kitekalle. Scott var både tålmodig og oppmuntrende – noe som resulterte i at jeg endelig klarte å komme meg opp på brettet flere ganger på rad (!). Vi surfet ved Skummesløvsstrand i Laholm, et rolig område med nybegynnerbølger. Om du kommer tidlig i sesongen kan jeg nesten garantere at du har stranden for deg selv, slik vi hadde.

Dag to testet vi wakeboard. Dette var litt vanskelig, sannsynligvis fordi jeg ikke er vant til å stå på brett (verken snowboard eller skateboard), men veldig gøy. Har definitivt lyst til å teste det igjen.

Kiting sto også på planen, men vi fikk dessverre ikke gjort det fordi bølgene ikke  var store nok. I og med at man er avhengig av gode bølger for å surfe, og mye vind for å kite, kan det være lurt å reise på tur med en åpen timeplan som kan tilpasses etter været. Ofte vet man ikke før dagen før hvorvidt det går an å surfe eller ikke. Det er også slik Kitekalle opererer: Man melder seg på kurs, og får nærmere beskjed om hvor og når forholdene er best, så om du kan og vil være spontan på ferien får du aller mest ut av den.

Sup og SUP-Yoga

Om du foretrekker roligere vannaktiviteter enn surfing, kite og wakeboard, kan stand up paddleboard (SUP) virkelig anbefales. Her står du rett og slett på et surfebrett, og padler deg fremover i behagelig tempo.

Vi SUP-padlet ned en elv i Fylleån. Elven lå midt i skogen, og man fikk nesten følelsen av å være i jungelen fordi det var så grønt og fint overalt. Enkelte steder var det nødvendig å legge seg ned på grunn av kvister og blader som hang lavt, men det var bare gøy.

Vi testet også SUP-yoga. Dette var også gøy, men hakket mer utfordrende, hvertfall for meg som ikke praktiserer yoga til vanlig. Når det er sagt syns jeg det er moro å prøve noe litt annerledes, og anbefaler yoga-frelste eller andre som ønsker en utfordring å prøve.

After-Surf

Suring kan være slitsomt, og det er veldig deilig å legge inn en avslapningsaktivitet etter noen timer i vannet. En yoga-økt, litt stretching eller et varmt og deilig bad passer fint etter en surfeøkt, men om du ønsker å gjøre enda litt mer ut av det og møte andre surfere, anbefales badstubad på stranden, en tur til Söderpiren eller Surf Saloon.

Badstu på stranden

På stranden i Skummesløvsstrand er det mulig å leie badstutønne (!!!). Denne rulles ut på sanden og varmes opp mens du fullfører surfeøkten i havet.

Vi kjøpte med oss en flaske iskald, lokal øl og tilbrakte flere timer i badstuen. Når det ble for varmt, kjølte vi oss ned i sjøen, løp opp igjen og satt litt til. Det var utrolig deilig, og anbefales på det varmeste.

Söderpiren

I Halmstad ligger hang-out-stedet Söderpiren. Her kan du nyte en frisk salat og smoothie, ta en is, eller slappe av i en av solstolene på stranden. Bali-inspirert interiør og surfebrett som henger på veggen er med på å skape en kul og avslappet atmosfære. Söderpiren passer like godt for surfere som for en familie som er ute på søndagstur – her er det plass til alle.

Söderpiren tilbyr diverse kurs innenfor vannsport, samt utleit av badstu og badetønne. Dette ligger skjermet fra resten av stranden.

Surf Saloon

I Varberg i Sverige ligger fantastiske Surf Saloon. Surf Saloon er en kafe/surfeshop som ligger like ved stranden i Apelviken. Her kan du spise lunsj i fargerike omgivelser, ta en øl i solen eller skate på skaterampen i hagen.

Surf Saloon er inspirert av kulturen på Hawaii, og man får virkelig følelsen av å være i utlandet når man er her. Ferske ananas på alle utebordene, fargerike puter, surfebrett på veggene og flamingo-tapet på toalettet er med på å skape en helt særegen atmosfære.

Jeg har tidligere skrevet et eget innlegg om Surf Saloon, det kan du lese her.

Her bor du

Jeg digger å bo på hotell, og testet flere i løpet av turen. Den første dagen bodde vi på koselige Strandpensionatet ved Skummesløvsstrand i Laholm. Hotellet er lite og intimt, her er det kun tolv rom. Hotellet har også en egen restaurant som er listet i Whiteguide som en av Sveriges beste restauranter. Vi spiste både frokost, lunsj og middag på hotellet – og jeg kan virkelig gå god for maten. Smeltet ekstra da desserten ble servert med friske blomster.

Den andre natten bodde vi på Hotel Continental i Halmstad. Dette hotellet passer veldig bra om du ønsker litt byferie i tillegg til å henge på stranden. På Hotel Continental er det fika hver ettermiddag med kaffe og kake. Sjokoladekaken deres var utrolig god, heldigvis var det mulig å sikre seg en bit av denne til frokosten også. I tillegg til fine og delikate rom, har hotellet en liten spa-avdeling og utebasseng i bakgården.

Frokost surf

Praktisk informasjon

Det tar omtrent fem timer å kjøre fra Oslo til Laholm (der vi startet turen).

Strendene Sandham, Tylösand strand, Skummelövstrand og Ringenäs passer godt for nybegynnere. Apelviken og Vilsherad har ofte større bølger, og passer bedre for viderekomne surfere.

Prisen for surfekurs hos Kitekalle er 500 kroner per time (med maks fire deltakere), wakeboard koster 165 kroner for ti minutter, SUP-padling i Fyllån ligger på 300 kroner (varigheten er omtrent halvannen time), og SUP-yoga koster 150 kroner for en økt. Kitekurs koster 2500 kroner, og varer i fem timer. Leie av våtdrakt kommer i tillegg. Alle prisene er oppgitt i svenske kroner.

Jeg gjør oppmerksom på at turen til Sverige ble arrangert av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet.

(Visited 1 206 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar