En langhelg på Britannia i Trondheim

Norge, Reise

Presseopphold – vi har vært på pressebesøk påBritannia, og deler av oppholdet er betalt av dem

Første helgen i august reiste vi til Trondheim for å oppleve det ærverdige hotellet Britannia, som er hele 150 år. Hotellet åpnet dørene for første gang i 1870, og var den gangen et samlingspunkt for glamorøse, lokale tilreisende og lokale. Britannia har alltid vært en hjørnestein i lokalsamfunnet i Trondheim, et møtested som passer for kongelige begivenheter så vel som hverdagslige samtaler. På 1900-tallet gjestet både kong Haakon VII og kong Olav V hotellet i forbindelse med henholdsvis kroningen og signingsseremonien i Nidarosdomen. I 1969 var dronning Elisabeth II og hertugen av Edinburgh på besøk, og opptegnelsene fra den gang forteller at de spiste et bedre måltid i Palmehaven bestående av oksehalesuppe, ørret, lammesadel og Britannia ostekake (hallo ønskescene i The Crown!) 

Fra juli 2016 til april 2019 ble Britannia totalrenovert for 1,2 milliarder kroner. Hotellet gjenåpnet 1.april 2019 som et femstjerners hotell med mål om å være en destinasjon i seg selv – noe det virkelig er! Vi tilbrakte tre dager på Britannia, og rakk fortsatt ikke over alt hotellet har å by på. Mer om hva vi testet kan du lese under mat og drikke – først litt om rommet. 

Beliggenheten i Dronningens Gate i Trondheim sentrum er helt super. Her er det rolig og lite støy kommer inn på rommet, samtidig som man bor i gangavstand til så å si alt. Bare en kort rusletur unna togstasjonen.

Hotellet har 257 rom og ti ulike romtyper, og vi bodde i Superior 1897 rom. Rommet er velutstyrt, her finner du strykejern, morgenkåpe og tøfler, et stort utvalg toalettsaker, minibar med blant annet lokal sjokolade, kaffemaskin, og ismaskin i gangen. Marmorbadet er helt nydelig, og det er en fryd å tilbringe tid her. Sengen er fra Hästens, og dyner og puter er i dun og fra Høie. Dette, og helt lystette gardiner, gjør at alt ligger til rette for at gjester skal få en god natts søvn. Et ekstra pluss, er at rommet gjøres klart for kvelden når man er ute og spiser middag. Det legges igjen en flaske vann og pistasjkonfekt, og sengen res opp for natten. Skikkelig hyggelig å komme tilbake til etter at man har vært ute en lang dag.

bakklandet 3
bakklandet 2
bakklandet
britannia 1
hotellrom_snacks
Britannia rom
room service 3

Mat og drikke

Vi elsker god mat og drikke, og rakk å teste oss gjennom flere av hotellets matkonsepter. Her er en liten oppsummering av det vi spiste og drakk i løpet av turen.

Palmehaven

I Palmehaven serveres frokost hver morgen og afternoon tea mellom 14 og 17. Hotellets frokost er helt fantastisk, og består av både buffet og a-la-carte-meny. Buffeten har flere stasjoner som betjenes av kokker, her er det mulig å få laget en omelett med trøffel, crepe med husets hjemmelagde nutella, deilige oster og skinker, samt chiapudding, yoghurt, frukt og grønt, hjemmelaget leverpostei og så videre. Brød, croissanter, juice og kaffe serveres ved bordet. Det er mulig å spise frokost uten å benytte seg av buffeten hvis man ikke ønsker det. Vi smakte oss gjennom det meste på buffeten, og flere av rettene på á la carte-menyen og alt var supergodt. En av dagene bestilte vi frokost med room service, det anbefales om du ønsker å spise frokost helt i fred og ro.Helt perfekt hvis man vil benytte seg av hotellets treningsrom rett etter frokost. Palmehavens afternoon tea-servering består av en stor kanne valgfri te (vi valgte Britannias egen Earl Grey-blanding), scones, sandwicher og en liten terte, samt petit fours. Sandwichene var toppet med henholdsvis kongekrabberøre  og oksebryst, og terten var fylt med ferskost og finhakket løk, og toppet med løyrom. Sconesene ble servert med hjemmelaget bringebærsyktetøy og pisket Røros-rømme. Petit fours-serveringen besto av fire ulike biter: Sarah Bernhardt, pasjonsfruktmakron, en liten kake med hvit sjokolademousse og syrlig pasjonsfrukt, og en fransk pistasjkake. Vi bestilte også et glass med husets rosa bobler til – perfekt følge til terten og sandwichene.

Vinbaren

Vinbaren er perfekt for et glass vin og litt charcuterie hvilken som helst hverdag, eller en større lunsj i helgen. I Vinbaren ligger dessuten hotellets egen delikatesseforretning hvor det selges oster, skinker, oliven, juice og saft og sjokolade – noe er importert fra Italia, mens resten kommer fra små, lokale produsenter i Trøndelag. Vi var innom Vinbaren to ganger i løpet av oppholdet vårt. Fredag kveld var vårt første besøk – på fredager åpnes nemlig en spesiell flaske vin som man kan kjøpe et helt eller halvt smaksglass av. Da vi var innom, ble det åpnet en flaske med Champagne fra Billecart-Salmon. Nærmere bestemt en Cuvée Nicolas Francois Billecart Brut fra 2002. Ikke akkurat noe man får mulighet til å smake så ofte, og det er nettopp det som er poenget med konseptet “pop that bottle” hver fredag kveld i Vinbaren. Sommelieren finner noe morsomt eller spesielt fra kjelleren og kjører det på glass slik at flest mulig får anledning til å smake.  Lørdag formiddag var vi tilbake i Vinbaren for å teste deres nye lunsjkonsept. Vi elsker charcuterie og snacks så vi kunne ikke la denne muligheten gå fra oss. Kokkene komponerer en “bentobox”, eller smaksboks, ut fra humør og hva som er tilgjengelig. Vi fikk en brokkolinisalat med spirer, en salat med røkt kveite, puffet bokhvete, reddik og granateple. Av ost fikk vi en mild og god Robiola og en litt hissigere Roquefort. Servert sammen med surdeigsbrød og husets egen fikenmarmelade. Vi fikk en spicy salami med smak av chili og paprika, og en trøffelsalami. Til dette fikk vi servert et glass Riesling og Champagne som passet bra sammen med alle de forskjellige smakene.

Britannia Bar

Er du glad i drinker, må du teste Britannia Bar! Baren har et spennende drinkkart utviklet av bartender Øyvind Lindgjerdet. Alle drinkene er basert på historier om og fra Trondheim. Er du glad i bobler, bør du teste hotellets egne champagne laget i samarbeid med Ayala.

Speilsalen

Når du besøker Britannia, bør en middag i Speilsalen også sterkt vurderes. Speilsalen er hotellets fine dining-restaurant ledet av Christopher Davidsen, og har en stjerne i Michelin-guiden. Til tross for at restauranten i stil med resten av hotellet er elegant innredet, er stemningen herlig trønder- avslappet, og de ansatte utrolig hyggelige. Her blir man ivaretatt fra første stund. Restauranten har også en egen kaviar- og champagnebar der man kan nyte et glass bobler og noen skjeer kaviar fra Rossini før serveringen begynner. Vi fikk smake på tre helt fantastiske kaviartyper sammen med et glass husets champagne.

I Speilsalen serveres et måltid bygget opp som en forestilling med tre akter. Første akt, eller “Den spede begynnelse”, starter med tre små, velkomponerte snacks med Champagne fra Lanson i glassene. Første akt går videre til spennende, nostalgiske retter som pinnebrød fylt med smør(!) og spekeskinke, og deres signaturrett “besøk hos bestemor”. En moderne vri av husmannskosten laks, potet og agurksalat. Laksetartar med lakserogn servert på en delikat potetvaffel med løvtynne agurkskiver. Vi fryder oss!  I andre akt får vi servert retter både fra vann og land, blant annet en smørrete piggvarrett med løyrom, og en rett med årets vårlam og ramsløk som var like estetisk vakker som det smakte godt. Tredje akt starter med enda en av deres signaturretter bestående av norske jordbær, mascarpone og bergpepper. Til slutt kommer det en forundringsboks til bordet med hjemmelaget sjokolade så fin at vi nesten ikke ville spise det.

Vi hadde den klassiske vinpakken til maten, som besto av sju glass vin, en servering gin og en dessertvin til slutt. Et av høydepunktene må ha vært Krug Grande Cuvée 168ème Édition, en Champagne laget av 120 forskjellige viner fra 10 forskjellige år. Resultatet er elegant og crisp, med tydelig smak av brioche. Mmm! Vinpakken er satt sammen av Henrik Dahl Jansen, som er fire ganger Norgesmester for vinkelnere. Det finnes også en deluxe-variant av vinpakken man kan velge.

I tillegg til dette, har hotellet to restauranter til: Jonathan Grill og Brasserie Britannia. Må nok tilbake for å teste disse to også. Vi tok en titt inn i Brasseriet som så veldig hyggelig ut. Det har også en koselig uteservering med rødrutete duker på bordene. Perfekt for varme sensommerdager.

Hotellet har også spa-område og en gym. Vi testet en 50 minutters helkroppsmassasje og slappet av i spa-området lørdag formiddag.  Rakk også en tur innom gymmen. Perfekt mellom måltidene!

Britannia afternoon tea 2
palmehaven
hotellfrokost_eggsroyale
lunsj vinbaren
pop that bottle
speilsalen 2
speilsalen 12
trobdheim

Trondheim-tips

Britannia er virkelig en destinasjon i seg selv, og vi kunne fint bare hengt på hotellet i tre dager. MEN, vi kom oss faktisk litt ut døra også, og her er noen steder vi likte og anbefaler:

Jossa

Jossa ligger vegg-i-vegg med Credo, og har samme eier. Her serveres småretter som passer perfekt å dele, vi spiste krabbe-bun, hagens grønnsaker med ferskost, sprø vaffel med løyrom. Nam! Rett utenfor er Credos grønnsakshage, en fryd å hvile øynene på mens man spiser.

Isak

Kaffe, kake og hjemmelaget brus. Passer for en rask kaffe, eller for en jobbøkt på noen timer. Her får du også kjøpt tørkede blomster fra Bakklandet Blomster, og kaffebønner fra Nanorøsteri.

Sellanraa

Hyggelig og trendy sted som serverer rimelig lunsj laget med kortreiste råvarer.

Spontan Vinbar

Vi spiste her lørdag kveld, og fikk servert masse godt, blant annet kamskjell med østerssaus, konfitert kålrot og taskekrabbe, sopp fra skogen på ulike måter. Alt med god viner til etter anbefaling fra servitøren.

Bula

Restaurant og bar som passer for et glass før middag, eller en helaften med fem eller ti retter laget av Reneé Fagerhøi. Nedpå og morsomt, skulle gjerne hatt vinbadekar i Oslo også!

Shopping

Livid for vintage, Shine for nytt (her føres merker som Aesop, Isabel Marant og Aiayu, for å nevne noen), Strå og Bakklandet Blomster for Blomster.

isak 7
isak 1
isak 3
sellanraa
Bula
jossa2
spontan 2

Tekst: Julies Matblogg + Urbania Magasin

Bilder: Julies Matblogg

(Visited 1 405 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar