Elleve gode sommerviner

Mat og drikke, Vintips

Sommer betyr henging i parken, grilling, og litt lettere, juicy viner. Her er elleve gode vinvalg i sommervarmen:

Gini Soave Classico 2019 (159,-) – Økologisk hvitvin fra Monteforte. Familien Gini er en av de eldste vinprodusentene i vinregionen Soave Classico, og er opptatt av å ta vare på vinmarkene og druene på en mest mulig naturlig måte. Soave Classico 2019 smaker grønne epler og moden sitrus, og har en lett tørr finish med mineralsk preg. Passer godt til spaghetti Vongole, skalldyr, pizza og grillet fisk. Praktisk skrukork gjør at denne egner seg veldig godt som parkvin.

Kamara Shadow Play Red. 2017 – Naturvin fra Hellas er det ikke så ofte man finner i butikkhyllene, så da jeg så denne på polet, måtte den med i handlekurven. Kamara Shadow Play er rik og konsentrert, og smaker røde frukter, vanilje, plommer, tomat og sorte oliven (!).

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut (449,-) – For tiden husets champagne på Maaemo. Veldig digg boblevalg i varmen. 100% chardonnay, frisk, mineralsk og kompleks.

Castell d’Age Cava «Anne Marie» (199,-) – Et litt rimeligere, men veldig godt, boblevalg fra det katalanske vinhuset Castell d’age, som er bygd opp av tre generasjoner foregangskvinner. Aurelia, bestemoren til Olivia Junyent som i dag styrer gården, var en kvinne forut for sin tid. På 60-tallet plantet hun nye vinstokker på familiegården, noe som var svært uvanlig på den tiden, særlig for kvinner. Respekt for naturen og målet om å lage et renest mulig produkt fikk Olivia til å gå over til biodynamisk produksjon i 2012. Kunne skrevet mer om disse spennende damene, men uansett, tilbake til vinen: Castell d’Age Cava «Anne Marie» er en tørr og frisk cava som passer godt til fisk og skalldyr.

Meinklang Foam Vulkán (199,-) – Ufiltrert, tåkete pet nat fra den østerriske familiebedriften Meinklang. Fyldig og fruktig med lang ettersmak. Syns denne er veldig god alene, eller til for eksempel spekemat eller fisk.

Valli Unite Alessandrio (189,-) – Frisk og fruktig barbera med lang ettersmak. Passer til salater (perfekt piknik-mat!) eller pastaretter. Best når den serveres litt lett avkjølt.

Foradori Lezèr 2019 (239,-) – Juicy rødvin fra den kvinnelige vinmakeren Elisabetta Foradori fra Trentino i Italia. Frisk med litt saltpreget, lang ettersmak. Har drukket denne til bla. pizza og milde oster, skinker, og tomat- og mozzarellasalat.

Calcarius Ca 40.08 Rosso (264,-) – Trendy rødvin fra Puglia i Italia. Frisk med preg av kirsebær og urter. Perfekt aperitif en varm sommerkveld. Dette er en god følgesvenn til mye, blant annet biff, pasta og lam.

Lucy M. Pinot Gris Pet Nat (349,-)Spennende pet nat fra Anton von Klopper. Von Klopper ble født i Sør-Afrika, men jobbet som ung som vinkelner i store deler av verden, bla. i Sydney, hvor fascinasjonen for naturvin ble vekket. Anton hoppet etter hvert på ønologstudiene i Adelaide og uteksaminerte som nest beste elev. I 2002 etablerte Anton sitt ”Domaine” i Basket Range i Adelaide Hills sammen med sin kone Sally og deres datter Lucy. Alle vinmarker drives biodynamisk. Lucy M. Pinot Gris Pet Nat smaker av moden steinfrukt, drikkes alene eller til for eksempel sjøkreps med urtesmør.

Matassa el Carner 2019 (399,-) – Fruktig, særpreget, fransk vin. Dufter av mineraler, røde bær og fersken. Leskende, med lang ettersmak. Server den til for eksempel lam, kyllinglår, og grillet hjertesalat med digg dressing.

Wente Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay 2018 (279,-)Digg, californisk chardonnay. Rund, med smak av tropisk frukt og hint av smør. Veldig god alene, eller til for eksempel grillet villkveite med nypoteter og soyasmør. Namnam!

(Visited 2 476 times, 2 visits today)

Legg igjen en kommentar