Drikketips til påsken 2020

Inspirasjon, Mat og drikke, Vintips

Påsken 2020 blir nok litt annerledes enn forventet for veldig mange. Selv skulle jeg til California, men dette er naturlig nok utsatt på ubestemt tid. Med masse innekos og hygge i solveggen (på verandaen) skal dette gå helt fint. Mat og drikke har vi fortsatt god tilgang på, og her blir det tradisjonen tro både lammestek og påskeegg, samt deilig drikke med og uten alkohol.

Lam er for meg obligatorisk i påskeferien, gjerne lammestek med klassisk tilbehør, og lammekebab av restene dagene etterpå. Her er noen gode drikkematcher:

Foradori Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2016 (255,-) – Biodynamisk rødvin laget av den kvinnelige vinmakeren Elisabetta Foradori. Foradori overtok familiens vingård som 19-åring da faren døde i 1985, og har siden den gang reddet Teroldego-druen fra å dø ut, og i tillegg hevet den opp fra kategorien kjip husvin til kvalitetsvin på høyt nivå. Foradori Vigneti delle Dolomiti Teroldego 2016 har preg av modne, mørke bær, lakris og urter. Pleier å drikke denne litt avkjølt.

Castell’in Villa Chianti Classico 2015 (239,-) – Digg, litt lettere rødvin med preg av røde bær, urter, lær og fat. Også denne er laget av en kvinnelig vinmaker, nemlig Prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa, eller «prinsessen av Chianti«, som hun også kalles. Coralia lar alle viner ligge på fat og flaske så lenge hun mener er nødvendig, derfor er årets årgang av den «enkleste» vinen hennes 2015.

Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2017 (324,-) – Fyldig og saftig rødvin fra Rhône, laget på druene grenache, syrah og mourvèdre. Smak av moden frukt, lær, fat og innslag av krydder. Verdt hver krone!

Terracura Smiley Red (249,-) fra Swartland i Sør-Afrika er også et spennende valg. Vinen er laget på fire ulike druetyper (Cinsault, Tinta Barroca, Syrah, Mourvèdre), og smaker av moreller og mørke bær.

To alkoholfrie alternativer som går godt til lam, er lemonade og ingefærøl. To favoritter hos meg, er Luscombe Sicilian Lemonade (39,-) og Thomas Henry Ginger Beer (17,-), serveres med masse is og en limebit. For de som syns varianten til Thomas Henry har for sterk ingefærsmak, er nok Ging Kong fra Ask Brygghus (39,-) en bedre match. Denne har mer smak av lime, og en del mindre sukke

Ferie betyr å ta det litt enkelt, og en eller flere sene brunsjer/middager kommer til å bestå av eggeretter, surdeigsbrød, en stor salat, skinker og digge oster. Hva drikker man til dette?

For eksempel Francois Carillon Bourgogne Chardonnay (259,-)! Smaker av eple, sitrus og moden frukt, med innslag av smør, nøtt, fat og mineraler.

Mother Rock Force Celeste Chenin Blanc 2019 fungerer også godt til skinker og kald spekemat. Har testet den til dumplings med krabbe, funket også bra. Mineralsk og digg, smaker av moden frukt. Kjøper denne igjen og igjen.

Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2018 (259,-) fra Santa Barbara i California er fruktig og rik, med smak av moden sitrus, eple og tropisk frukt. Innslag av fat og god lengde, veldig god alene, eller til skalldyr/fisk.

Eplemost er også veldig godt til, to favoritter her er Dyre Gård Aroma Eplemost (65,-) og Ringi (62,-).

Dersom sola skinner, blir det definitivt noen ettermiddager på balkongen. Der skal jeg drikke en av mine favorittmusserende – Casa Belfi Naturalmentefrizzante (189,-) denne smaker sitrus, blomst og urter. Boblene er helt naturlige, og alkoholprosenten er lav. Denne passer til ost, skalldyr, grønnsaker og lyst kjøtt.

Har de siste årene virkelig fått øynene opp for fruktsake, og hva passer vel bedre enn mandarinsake i påsken? Natsu Mikan aka Mandarinsake (350,-) kan enten drikkes som den er på is, eller blandes med kullsyre, angostura, biter av frukt, og eventuelt en lett musserende, for en slags Bellini. Nam!

Tre favorittøl til solveggen, er Oslove Passionfruit Blonde (39,-), Cervisiam Bad Mango East Coast IPA (66,-), og  Ægir India Pale Ale (49,-). Ægir IPA er en av mine favoritter i sin klasse, med tydelig humlesmak og lang ettersmak. Den er god å drikke alene, men passer også til grillet mat og modne oster.

(Visited 1 173 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar