Har testet og testet – og her er noen av mine tips til vin + alkoholfritt til julemat.
Ribbe:
Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 (varenr: 11441301, pris: 200,-) Hvem vil vel ikke ha en greker som minner om at sol og sommer kommer tilbake som gjest til julemiddagen? Skogsbær, bringebær, urter. Juicy.
Thymiopoulos Naoussa Alta 2019 (varenr: 11441401, pris: 219,-) Tørr i stilen. Skogsbær, urter.
Julien Fremont Cidre Par Nature (varenr: 2245001, pris: 199,-) Cider fra Normandie, modne epler og litt sitrus. Litt utrad valg med cider, men lesk og godt. Tror denne kan funke til pinnekjøtt også.
Penfolds Bin 23 Pinot Noir 2020 (varenr: 9399801, pris: 329,-) Markjordbær, granateple, litt krydret. Lett, takler den fete maten.
Castell’in Villa Chianti Classico 2018 (varenr: 4992501) 100% sangiovese fra Toscana. Røde bær, fat, litt urter.
Pinnekjøtt:
Ayala Brut Majeur (varenr:56062002, pris: 239,- for en halvflaske) Champagne er latterlig godt og går til latterlig mye. Denne fra Ayala består av 40% chardonnay, 40% pinot noir og 20% pinot meunier. Balansert, gule epler, litt kremet. Jeg tror de fleste kan like denne.
Casera Frontin Spumante (varenr: 14495301, pris: 250,-) Fruktig og frisk pet nat, laget på fire ulike druer. Passer om du foretrekker noe som er rimeligere og har mer syre enn champisen.
Jansz Tasmania Premium Cuvée (varenr: 6680401 pris: 249,-) Om du liker litt tørrere bobler, gå for disse fra Australia. 60% chardonnay og 40% pinot noir. Modne epler, sitrus, bakst.
No Control Rockaille Billy (varenr: 14141201, pris: 380,-) 100% Gamay fra franske Vincent Marie, om du heller vil ha noe rødt enn bobler til. Fruktig. Solbær, noe krydret, lett animalsk/”pølsete”, men på en god måte. Har drukket denne en del i høst, og også testet til pinnekjøtt – funket bra!
Michel Guignier Mystère de Rosée (14141701, pris: 330,-) Om du ønsker rødt til pinnekjøttet, men syns Billyen blir for mørk/heftig til pinnekjøttet, gå for denne lette, men likevel kraftige og juicy roseen. Lyse bær, cocktailbær, bringebærdrops, syrefrisk og leskende. Leskende og godt til det tunge og fete kjøttet.
Rakfisk:
Ayala Brut Majeur (varenr:56062002, pris: 239,- for en halvflaske) Champagne er latterlig godt og går til latterlig mye. Denne fra Ayala består av 40% chardonnay, 40% pinot noir og 20% pinot meunier. Balansert, gule epler, litt kremet. Jeg tror de fleste kan like denne.
Trossen Dreiklang Riesling Spätlese 2020 (varenr:14638701, pris: 359,-) Natur-riesling som kom inn på polet i september. Fruktig, litt mineraler, litt restsødme som går bra mot fisken.
Fruktstereo Ciderday Night Fever (varenr: 13519201, pris: 264,-) Syrefrisk og leskende cider fra Malmø. Denne er funky, så det er et morsomt men utrad valg til rakfisk.
Dessert:
Christian Binner Winegasm (varenr: 14638402, pris: 289,-) Bare sååå god, nam. Modne epler, søt og god, men ikke for søt. Har drukket den til sjokolademousse og bakt ostekake med kirsebærsaus, sikker på den er perf til både karamell og riskrem også.
Alkoholfritt:
Ingefærøl. Går til så å si alt av mat. Mine favoritter er fra Fever Tree, Thomas Henry og Luscombe.
Villbrygg Eng: Perlende, alkoholfri drikk med noter av sort te, tørket frukt, blomster, vanilje og sitrus. Produseres i Norge.
Ambijus: Musserende, alkoholfrie bobler. Produktet er inspirert av nordisk natur og turer i skogen, og smaker som et herlig sammensurium av fermentert eple, granbær, hylleblomst, einebær og eik. Drikker denne igjen og igjen. Veldig digg til pinnekjøtt.
I fjor var jeg med på en stooooor testing med mine venner i Naturvinforbundet. Alt her er fortsatt aktuelt – sjekk ut saken om du vil ha enda flere tips.