City Guide: Rotterdam

Europa, Nederland, Reise, Rotterdam

Groos Rotterdam. Foto: Veronika Liverud Krathe
Station Hofplein Foto: Veronica Liverud Krathe

Etter snart seks måneder i Rotterdam føler jeg at det er på tide å slå et slag for Amsterdam sin mindre kjente, men hakket kulere, lillebror. Her forteller jeg dere om mine favoritter, og hvorfor jeg mener at Rotterdam er verdt et besøk.

Rotterdam ble bombet sønder og sammen under andre verdenskrig og derfor er de fleste bygningene relativt nye. Sammenlignet med andre gamle europeiske byer er det altså en mangel på historiske og sjarmerende falleferdige bygg, men dette har gitt arkitektene rom for frihet og kreativitet i jobben med å bygge byen opp igjen. Blant karakteristiske byggverk er det broen Erasmusbrug, også kjent som De Zwaan (Svanen), som sammen med røde WillemsbrugDe Rotterdam Complex og Euromast, utgjør kjennetegn på Rotterdam. Også sentralstasjonenkubehusene og Markthal er verdt å se.

Siden Amsterdam får hovedtyngden av turistene, betyr det at det ikke er så mange av dem i Rotterdam. Dette gjenspeiler seg i kortere køer og en mer autentisk atmosfære.

Rotterdam 16
Erasmusbrug aka De Zwaan, med Euromast i bakgrunnen. Foto: Veronica Liverud Krathe

I Europas største havneby er det mye industri, og på grunn av/til tross for dette, også innovasjon og kreativitet. Denne sammensmeltingen av kultur og industri er noe av det jeg synes beskriver byen best. Her er det fullt av urbane skatter, vintagebutikker, kunstutstillinger og cafeer, men gjerne i gamle fabrikklokaler og på steder der du minst venter det.

HER SPISER OG DRIKKER DU

Rotterdam 11
Gresskarsalat hos Sajoer. Foto: Marte Sørbrøden Talberg

Fenix Food Factory
Mitt favorittsted i Rotterdam, er Fenix Food Factory. I et gammelt havnelager finner man alt man trenger under et tak: Bakeri, kaffe, kortreist ost, kjøtt og grønnsaker, og, selvfølgelig, en bokhandel. Ikke minst huser Fenix Food Factory et av Rotterdams lokale ølbryggeri, Kaapse Brouwers. Jeg liker å kjøpe (mange) små glass med forskjellig øl, slik at man får en liten ølsmaking ut av det. Er man sulten er det i tillegg en god ide å bestille en såkalt “planke”, og samle inn smakebiter fra alle forhandlerne.

Fornøyd og blid foran Fenix Food Factory med øl fra lokale Kaapse Brouwers
Fornøyd og blid foran Fenix Food Factory med øl fra lokale Kaapse Brouwers

Posse
Rett rundt hjørnet, i samme bygg som Fenix Food Factory, ligger Posse, som er både restaurant, galleri og butikk. Mens du venter på maten kan du ta en kikk på kule møbler, bilder og sykler, noe av det til salgs, og noe kun for utstilling.

Tribestlife Rawfood Kitchen
På Tribestlife Rawfood Kitchen har de spesialisert seg på rå og vegansk mat. Prøv for eksempel Rawsagna, Cookie Dough Balls, eller Apple Pie smoothie.

Rotterdam 3
Rawsagna på Tribestlife Rawfood. Foto: Veronica Liverud Krathe
Capuccino med soyamelk, også på Tribestlife Rawfood Kitchen. Foto: Veronika Liverud Krathe
Capuccino med soyamelk, også på Tribestlife Rawfood Kitchen. Foto: Veronica Liverud Krathe

Sajoer
Det ligger også mange hyggelige cafeer i gaten Nieuwemarkt, for eksempel Sajoer. Her får du blant annet smakfulle acai bowls, og et godt utvalg av fancy juice.

Rotterdam 12
Acai bowl hos Sajoer. Foto: Marte Sørbrøden Talberg
Masse godt hos Sajoer. Foto: Marte Sørbrøden Talberg
Masse godt hos Sajoer. Foto: Marte Sørbrøden Talberg

Café LaBru
Café LaBru er en av flere gode barer som ligger i gaten Witte de Withstraat. Her er det avslappet stemning, mye god øl og lydnivået er passe for de som gjerne vil ha en samtale. Andre steder verdt å nevne er De Witte Aap, og vinbaren Het Eigendom.

Ter Marsch & Co
Denne burgerbaren skryter av å ha Nederlands beste hamburger. Basert på mitt (kanskje litt snevre) sammenligningsgrunnlag, kan jeg på det varmeste anbefale å ta seg en matbit her. Prøv for eksempel «The Royal Dutch» eller «De Burgeresse». Selv om det kan se trangt og full ut har vi alltid fått bord, om enn etter en øl eller to i baren.

Oliva
Hvis man har lyst på en større middag, ligger italienskinspirerte Oliva rett ved Café LaBru. Som mange andre restauranter og cafeer i Rotterdam er de her opptatt av økologi og sesongbaserte råvarer. Derfor endrer menyen seg fra uke til uke etter hva som er tilgjengelig av ferske råvarer. Føler du deg vågal kan du bestille treretters overraskelsesmeny til i overkant av 30 Euro. På Oliva må man bestille bord på forhånd.

Bierhandel De Pijp
Vil du heller gjøre som nederlendere når du er i Nederland, drar du på Bierhandel De Pijp. Rotterdams eldste restaurant er godt skjult i en litt shady sidegate fra Nieuwe Binnenweg. Den har nemlig ingen vinduer, og lokalet er ganske trangt. Sjarm er det imidlertid masse av. På veggene henger bilder, slips (!) og gamle plakater. Menyen man får utdelt nevner bare noen av rettene du kan bestille. Resten er rablet på krittavler på veggen, og for de som ikke snakker nederlandsk gjelder det enten å gjette eller spørre seg til hva man kan velge i. Kokkene tilbereder maten i et åpent kjøkken, til utstilling og underholdning mens man venter. For de som prøver seg på en tur på jentetoalettet er det greit å få med seg at vasken er utenfor. Herretoalettet vet jeg ingenting om. Og hvis du lurer på hva du skal gjøre med skallene til peanøttene som blir servert så fort du har satt deg (i restauranten, ikke på toalettet), hører de hjemme på gulvet. Her er det nok også lurt å reservere bord, med mindre man er der til typisk norsk middagstid, altså tidlig.

Boudewijn
Det er ikke bare Witte de Withstraat som har gode barer. I samme gate som Bierhandel De Pijp, ligger Boudewijn, som har mer enn 100 øl i sortimentet sitt. Disse er riktignok belgiske, men Belgia er jo bare en time unna. Altså er det kanskje innenfor å klassifisere dette som lokal øl likevel.

DETTE SER OG GJØR DU

Hotel New York Rotterdam
Utsikt til Euormast og Hotel New York fra broen ved Fenix Food Factory. Foto: Veronica Liverud Krathe

Hotel New York
Over broen, på Kop van Zuid, skiller Hotel New York seg ut blant høye, moderne skyskrapere. Herfra har flere tusen emigranter tatt båtveien til Nord-Amerika via Holland-Amerika-linjen. Nå er dette hotell og restaurant. Jeg anbefaler å ta en liten titt inne, eventuelt også bestille brunsj, kaffe eller en drink.

Nederlands Fotomuseum
På Nederlands Fotomuseum, det nasjonale fotomuseet, har de jevnlig nye utstillinger med internasjonale og nederlandske fotografer, i alle kategorier fra dokumentar og historie, til kommersielt, moderne og eksperimentelt.

Min venninne Marte i Museumpark. Foto: Veronika Liverud Krathe
Min venninne Marte i Museumpark. Foto: Veronica Liverud Krathe

Kunsthal
Kunsthal ligger ved Museumpark som er omkranset av flere kulturelle institusjoner. Her ligger Natuurhistorisch Museum, med selvforklarende navn, Museum Boijmans Van Beuningen, som stiller ut kunsthistoriske verk, og Het Nieuwe Instituut, som fokuserer på moderne arkitektur, design og digital kultur. Langs gaten Westersingel er det også stilt ut en del kunst som kan være verdt å få med seg hvis været er bra.

Da vi var innom hadde de en utstilling av den tyske motefotografen Peter Lindbergh. Foto: Veronika Liverud Krathe
Da vi var innom Kunsthal hadde de en utstilling av den tyske motefotografen Peter Lindbergh. Foto: Veronica Liverud Krathe

For lunsj etter museumsbesøket vil jeg foreslå Gys, som benytter lokale, økologiske råvarer, og er gode på vegetariske og veganske matretter.

Kijk Kubus
Kijk Kubus, eller kubehusene, som er et annet arkitektonisk kjennetegn på Rotterdam. De gule leilighetene er formet som terninger som står på høykant. For å få en bedre opplevelse av dem, og muligheten til å se dem innenfra, bør man ta trappene opp og inn i leilighetskomplekset.

Kubehusene Rotterdam
Du må se kubehusene når du er i Rotterdam. Foto: Marte Sørbrøden Talberg

Kralingse Bos
Sist, men ikke minst vil jeg nevne parken Kralingse Bos, Rotterdams svar på Sognsvann. En joggetur rundt Kralingse Plas er perfekt hvis man savner norsk skog og natur. Når det er fint vær, er det dessuten cirka like folksomt som Nordmarka.

 Ekte nederlandsk vindmølle ser du i parken Kralingse Bos
Ekte nederlandsk vindmølle ser du i parken Kralingse Bos

BYENS BESTE MATMARKEDER

Markthal
Som nevnt tidligere, er Markthal et av de mer kjente byggverkene i Rotterdam. Dette er altså en slags markedshall hvor forskjellige matvarer selges, ikke ulikt Mathallen i Oslo eller Torvhallerne i København. Her finner man de vanlige kategoriene som ost, grønnsaker, kjøtt, øl, sjokolade, men også typiske nederlandske matvarer som stroopwafels, sild (spises med rå løk) og bitterballen. Og mange potensielle smaksprøver.

Venninner på tur i Markthal. Foto: Veronika Liverud Krathe
Venninner på tur i Markthal. Foto: Veronica Liverud Krathe

Pass på å få med deg taket i Markthal, det er faktisk et gigantisk maleri. Prisene inne i Markthal kan være litt stive. På lørdager er det imidlertid også et utendørs, mer tradisjonelt marked. Ved første blikk kan det se litt harry ut, men hvis man går forbi bodene med billige importvarer fra Kina, finner man mye rimelig og bra fersk fisk, kjøtt, frukt og grønt.
8 Markthal

De Groene Passage
Et annet fint sted å handle matvarer er De Groene Passage, som er en samling av butikker rettet mot etikk- og miljøbevisste forbrukere. Supermarkedet Gimsel har spesialisert seg på økologisk og uprosessert mat, mens De Groene Weg er en økologisk slakter. Van Binnen har fokus på bærekraftig produserte interiørartikler.

HER SHOPPER DU
Hvis man følger Pannekoekstraat nordover og over i gaten Meent, finner man fine, kjente butikker, som Hay, Samsøe Samsøe, Cos og så videre. Er man interessert i en mer miljøvennlige shoppingvariant, synes jeg at vintagebutikken Tony’s Garage Sale som ligger litt øst for kubehusene har mye bra, både av klær og interiør.

Forbi metrostasjonen Stadhuis og nordover ligger en av mine favorittbutikker, Groos Rotterdam. Her er konseptet å samle så mange som mulig av byens egne produkter innenfor design, kunst og delikatesse. Det perfekte stedet hvis du er på leting etter en kul suvenir fra Rotterdam.

Groos Rotterdam. Foto: Veronika Liverud Krathe
Station Hofplein, den nedlagte trikkestasjonen som huser blant annet crossfit-treningssenter, cafeer og butikken North Sea Design. Foto: Veronica Liverud Krathe
På innsiden av Groos. Foto: Veronika Liverud Krathe
På innsiden av Groos. Foto: Veronica Liverud Krathe

I nærheten av Groos ligger den nedlagte togstasjonen Station Hofplein, som nå er et slags minivarehus. Hofplein huser blant annet Crossfit Hofplein, konsertlokalet/utestedet Bird, cafeer, restauranter og enda en kul butikk, North Sea Design, som selger nordiske merkevarer.

Mye fint hos North Sea Design. Foto: Marte Sørbrøden Talberg
Mye fint hos North Sea Design. Foto: Marte Sørbrøden Talberg

Station Hofplein er del av et større område som heter Hofbogen, hvor man finner mange kreative entrepenører og designbutikker. Eksempler er Man met Bril Koffie, et personlig og alternativt kaffebrenneri, og Lloyd Industrials, som gjør gamle industrilamper vakre og trendy igjen.

PRAKTISKE TIPS
Cash is king. Mange steder godtar de verken Mastercard eller Visa, kun nederlandske Pinnen card eller kontanter.

Planlegger man en langhelg er det lurt å dra torsdag til søndag, da flere butikker er stengt på mandager.

Avstandene er ikke så store i Rotterdam, og det nederlandske terrenget er ikke akkurat kjent for å være kupert. Hvis man likevel ikke ønsker å gå, kan det være en ide å leie sykkel. Det er også godt kollektivtilbud i byen. På trikken tar kontduktøren kontanter, men om man vil bruke undergrunnsbanen bør man kjøpe helgepass eller dagspass på turistkontoret på Rotterdam Centraal.

Det er ofte festivaler, konserter eller andre kulturelle begivenheter i Rotterdam. Sjekk ut https://en.rotterdam.info/ for agenda. Jeg har gode opplevelser både med stand-up show og konsert. Det kan imidlertid være lurt å sjekke om showet er på engelsk.  På denne nettsiden finner du også generell turistinformasjon.

(Visited 1 338 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar