Bortgjemt paradis på Tjøme
Sponset opphold
Engø Gård er et historisk hotell som ligger på Tjøme i Vestfold. Mange har kalt stedet en perle, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her bor man i landlige omgivelser og blir vekket av fuglekvitter. Låven, der all mat og drikke serveres, ligger bare noen meter hotellets mange overnattingssteder.
Midt i april er det grønt, blomster har begynte å springe frem og luften har en deilig temperatur. Vi er skikkelig heldig med været, det er nesten sommertemperatur skjærtorsdagen vi avlegger stedet vårt besøk.
Selve «hotellet» på Engø består av flere ulike bygg samlet på samme tun – Pensjonatet, Stallen, Årstidene, Grimestad, Vinhuset, Låven, Solstuene, Drengestuene og Hovedhuset. Stallen er det siste tilskuddet til hotellet, her finner man 20 litt mer moderne, nyoppussede rom med tapet fra Designers Guild og Laura Ashley. Tidligere hadde hotellet kun 15 rom, men i dag har det 47.
Hovedhuset, som vi er heldige å få bo i, ble også restaurert i fjor. Hovedhuset har to soverom, flere bad, stue, kjøkken med alle fasiliteter til å lage mat, og en egen terrasse. Perfekt for en familie eller vennepar som ønsker å bo i samme hus, men i ulike rom.
Vi blir møtt av et fat med masse deilig petit fours og makroner, eplemost fra Sandefjord og musserende rosé fra Holtens (familieeiet bedrift som produserer musserende av norsk frukt og bær i Stavern) på kjøkkenet. Selvom verandaen og rosé i solen kaller, prioriterer vi å spise lunsj først. Lunsj på Engø serveres daglig mellom 12.00 og 13.30, rekker du ikke dette er det mulig å gå for afternoon tea som serveres hele ettermiddagen. Lunsjen serveres nede på låven, og er noe mer uformell enn middagen både når det gjelder setting og mat. Vi smaker på sjøkreps, lam og to forskjellige desserter – sitron bavaroise med furusorbet og marengs tilsatt solbær, og bjørnebær «broken pie» med hvit sjokoladesorbet og mintolje. Sinnsykt gode desserter og en fin start på oppholdet.
Kortreist og hjemmelaget
Engø Gård har de siste årene hatt flere ulike kjøkkensjefer, blant annet Ulrik Jepsen som står bak A’Laise i Oslo. Siden 2016 har Marcos Scorza hatt ansvar for kjøkkenet. Han er opptatt av bærekraft og lokalprodusert mat, og dyrker derfor flere ingredienser som brukes i matlagingen i hagen på Engø Gård. Mat leveres kun to ganger i uka, i kasser og helt uten plast. Engø har også egne griser som det lages fenalår og skinke av.
Potetene vi får til lunsjen er høstet tjue meter fra restauranten, og lammet har gått på jordene vi titter ut på. Det føles litt bedre å fråtse i god mat når man vet hvor den kommer fra, og at de som tilbereder den bryr seg om både miljø og bærekraft. Det har flere ganger blitt insinuert at Engø er på jakt etter en Michelin-stjerne, dette ønsker Scorza å avkrefte. Han forteller oss at filosofien til Engø er å skape et godt sted for gjester og ansatte, og at servering av god, hjemmelaget og bærekraftig mat er viktig for dem. Man kommer til Engø for en helhetsopplevelse der man kan nyte natur, stillhet og mat i vakre omgivelser.
Mellom måltidene er det flere ting å finne på. Man kan gå tur ned til Sjøboden (som tilhører hotellet og er åpen om sommeren) og ta et bad, sjekke ut basseng, boblebad og badstu i badehuset, eller rett og slett nyte noen timer i sola om man har rom med veranda. Vi rekker å teste alt før servering av afternoon tea. Afternoon tea serveres ute om sommeren, og i loungen samt peisestuen om høsten/vinteren. Prisen for afternoon tea er 325 kroner, og for det får man mye for pengene; en stor kanne valgfri te, sandwicher (blant annet en med hjemmelaget skinke), scones med syltetøy og rømme, eclair med hjemmelaget fenalår, blinis med kaviar samt en rekke kaker og petit fours.
Etter noen timer med avslapning og et bad med badesalt fra Molton Brown er det klart for middag som serveres på den stemningsfulle låven. Her er det bare å nyte god mat og drikke mens man ser ut på jorder og sjø. Måltidet startet med et glass av husets champagne og småretter i form av sprø potetkake med sjøkrepsklør, ingefærmajones og tindvedgelé, fritert andebryst med solbærgelé og karamellisert brioche med rømme og kaviar. En knallstart på måltidet.
Menyen skiftes flere ganger i året, vi spiste menyen for april/mai og ble servert retter som hvite asparges med vaktelegg, sjøkreps, smørstekt piggvar med gulrot og purre, andebryst med beter og ramsløk, camembert fra Eiker og en deilig jordbærdessert.
Høydepunkter fra middagen var grillede østers nydelig anrettet med små biter av agurk og stikkelsbær, servert med hollandaise, sjøkrepsen og perfekt, smørstekt piggvar.
Frokosten, som ble servert dagen etter, må også trekkes frem som et skikkelig høydepunkt. Så å si alt på frokostbuffeten var hjemmelaget; brød, syltetøy, skinke, flere typer müsli, dulce de leche og så videre. Det var også masse fersk, oppskåret frukt, bær, økologisk juice og yoghurt, norske oster fra blant annet Eiker og Grindal Ysteri. Som skikkelig frokostmenneske var dette en perfekt start på dagen, og jeg kan med hånden på hjertet si det er en av de aller beste hotellfrokostene jeg har spist.
Engø Gård passer for alle som vil ta en liten pause fra byen og bare nyte at tiden står stille. Om sommeren er det flere arrangementer som konserter og street food-festival. Selv gleder jeg meg skikkelig til å komme tilbake ved en senere anledning.
Oppholdet på Engø ble sponset, men det er ikke lagt noen føringer på teksten som er skrevet.