Los Angeles: Byen som aldri sover i timen

Reise, USA

For mange er Los Angeles synonymt med Hollywood Boulevard, Beverly Hills og Santa Monica. En ekte angelino elsker byen sin av helt andre årsaker.

En by man må bli kjent med
Los Angeles er kjent for å være en by man elsker eller hater. Byen er portrettert i utallige filmer og tv-serier, og de fleste har ett inntrykk av englebyen selv om de kanskje aldri har besøkt den. Med troen om at man skal observere alt fra gjengkultur i sør til filmstjerner i Hollywood Hills når man kommer til byen, er det lett å bli skuffet når Hollywood bare viser seg å være en annen turistfelle, gjengkulturen i sør døde ut i 1999 og mellom alle turistene på Santa Monica Boardwalk er ikke én eneste Pacific Blue tjenestemann å se. Det er også viktig å huske at Los Angeles ikke er som en typisk europeisk by der alt ligger til rette for en i gåavstand, men at man må forvente å trekke mellom store avstander for å finne det man skulle behøve og ønske. Man kan se på Los Angeles som bestående av flere små byer der hver lille by er unik i seg selv. I tillegg til å være spredt ut over et stort geografisk område, er Los Angeles også en by under stadig utvikling. Mens New York er the city that never sleeps, bokstavlig talt, er Los Angeles byen som aldri sover i timen. Med stadig gentrifisering er det alltid en ny restaurant å besøke eller en ny shoppingopplevelse i vente, og ofte på de mest overraskende steder i byen. Derfor er det på tide å sette seg i bilen og spenne setebeltet for en annerledes tur rundt i the City of Angels.

Larchmont
Rett nord for enrome mansions i Hancock Park (som absolutt er verdt en kikk) og mellom søte bungalower finner man Larchmont Boulevard. Selv om Larchmont på ingen måte er et avantgarde nabolag, kan man oppleve en unik og rolig atmosfære mens man vandrer mellom hyggelige butikker og kafeer. På Larchmont Beauty Center finner man alt man kan tenke seg av hudpleie- og skjønnhetsserier. Man kan gjøre kupp på alt fra Ole Henriksen produkter til duftlys fra Voluspa i denne lille butikken. Er man ute etter å gjøre røverkjøp av skjønnhetsprodukter har både Diptyque og Malin+Goetz egne utsalg i Larchmont. Skulle man trenge en liten pause, kan man nyte årets beste islatte i USA (i følge New York Times) på Go Get ‘Em Tiger. Islatten bør pares sammen med deres helt fantastiske blondie med bringbær.

Årets beste islatte i USA finner du hos Go Get ‘Em Tiger. Foto: Devan Wells
Årets beste islatte i USA finner du hos Go Get ‘Em Tiger. Foto: Devan Wells

Los Feliz

Rett øst for Hollywood med nordlig grense til Griffith Park, finner du et nabolag spekket med sjarme. Både på Vermont Avenue og Hillhurst Avenue kan du vandre mellom kafeer, vintagebutikker og søte restauranter. På House of Pies blir du servert banana cream pie på ekte, amerikansk diner-vis, mens på Ramekin får du de deiligste desserter. Når du først er i verdens filmby, vil du kanskje ha en unik kinoopplevelse. Dette får du på Los Feliz Theater eller Vista Theater i Los Feliz. Begge er lokalisert i restaurerte art deco kinobygninger og byr på ekte vintage filmopplevelser, men med nyslipte filmer. Sistnevnte teater spiller bare én film om gangen, og foreløpig kan man bare skaffe seg billetter ved å møte opp utenfor deres box office.

Vista Theater i Los Feliz. Foto: Silje Rønnekleiv
Vista Theater i Los Feliz. Foto: Silje Rønnekleiv

East Hollywood

Toast fra Sqirl. Foto: Devan Wells
Toast fra Sqirl. Foto: Devan Wells

At det i det hele tatt eksisterer et East Hollywood, er kanskje ikke kjent for så mange. Mens Hollywood og West Hollywood tiltrekker seg millioner av turister hvert år, har nok de færreste satt sin fot i dette nabolaget. Området har lenge vært ansett som røft, senest da Leonardo DiCaprio uttalte at han som barn måtte bytte skole på grunn av dårlig miljø med dop og gjengaktivitet da han vokste opp ved Hollywood/Western. Mellom områder som Little Armenia og Thai Town, finnes flere godbiter som er verdt et besøk om man er litt eventyrlysten. Skulle man ønske å nyte en fantastisk brunch, kan man sette seg på Square One Dining på Fountain Boulevard, et sted som er lett å finne da det ligger rett over veien for den enorme scientologibygningen ved Sunset/Vermont. I tillegg til å kikke på mennesker som søker meningen med livet marsjere fram og tilbake fremfor den blå bygningen, kan man på Square One nyte alt fra en herlig breakfast burrito til de nydeligste french toasts. Er man ute etter et sunnere alternativ, tilbyr Sqirl på Virgil Avenue hipster toast og andre unike godsaker. Vegg i vegg med Sqirl opner stadig nye butikker, og Twig & Twine har de vakreste blomsterkreasjoner i tillegg til diverse interiørartikler i ekte californisk stil. For LAs kanskje beste napolitanske pizza, har DeSano’s Pizza Bakery overraskende nok åpnet sin LA filial på Santa Monica Boulevard og byr på en autentisk italiensk opplevelse. En liten lomme med hyggelige butikker og kafeer har også åpnet seg ved Melrose Avenue og Heliotrope Drive. Både iskremsjappa Scoops der smakene varierer fra dag til dag, og den lokale nabolagspuben the Faculty tilbyr hyggelig stemning garantert uten andre turister.

Scientologibygningen i West Hollywood. Foto: Silje Rønnekleiv
Scientologibygningen i East Hollywood. Foto: Silje Rønnekleiv

Silverlake

Silverlake. Foto: Silje Rønnekleiv
Silverlake. Foto: Silje Rønnekleiv

Silverlake har vært på manges radar i flere år, og har i senere tid også blitt kåret til beste nabolag å bo i i USA av CNNMoney og ”America’s Best Hipster Neighborhood” i Forbes. Prisene har for lengst jaget de hardeste hipsterne lenger sør og øst, men du skal likevel lete lenge etter en kjedebutikk i dette området. For de fleste er Silverlake synonymt med området rundt Sunset Junction. Her kan man besøke Mohawk General Store for edgy designerklær og smykker, nyte en herlig fransk brunch på Café Stella eller fotografere en cappuccino med LA’s mest instagrammede flislagte gulv i bakgrunnen på Intelligentsia Silverlake. Når du først er i Los Angeles bør du også utnytte muligheten til å spise eksellent mat fra alle verdens hjørner. På Sunset Boulevard finner du taiwanske Pine & Crane og thailandske Night + Market Song, begge med utmerket mat som like gjerne kunne vært servert i sine respektive hjemland. Silverlake er imidlertid mye mer enn området rundt Sunset Junction. Tar man turen lenger nord finner man skjulte skatter som Silverlake Reservoir hvor en joggerunde rundt vannet både byr på en forfriskende treningsøkt og en mulighet til å kikke på ekte Los Angeles residensiell arkitektur. Er man ute etter en kald drikk i en sval bakgård, er krimskramsbutikken Broom Street General Store stedet å gå, eller dersom man er i USA for å junke seg litt opp har the Fix en av LAs beste burgere.

Arkitektur ved Silverlake Reservoir. Foto: Devan Wells
Arkitektur ved Silverlake Reservoir. Foto: Devan Wells

Echo Park
Er man først på Sunset Boulevard har man ingen grunn til ikke å fortsette turen til Echo Park. Nabolaget er blant annet kjent fra filmer som ”Training Day” og Michael Conneleys bok med nettopp tittelen ”Echo Park”. Bydelen har heldigvis blitt betraktelig tryggere de siste årene og tiltrekker seg stadig hipstere ettersom boligprisene enda er billigere enn mange andre steder i byen. Er man ølglad og befinner seg i California kan man ikke reise fra staten uten å få nedpå noen litere med californisk brygget øl. Mohawk Bend serverer over 60 ølsorter fra California på tap i et gammelt kinolokale. Skulle man være sulten når man er der, så er ikke maten så aller verst heller, og buffalo cauliflower som en bar snack er absolutt å anbefale. Dersom man skulle ønske å pakke med seg en flaske øl i kofferten hjem, er utvalget også stort på Sunset Beer Company. Tar man seg god tid i Echo Park kan man også i sidegatene gjøre gode vintagefunn. Det er ikke bare vintage klær å finne i Los Angeles, men også et utvalg vintage interiørbutikker som ofte har hovedfokus på midcentury-modern. Tar man en avstikker fra Sunset Boulevard kan man en varm sommerdag kjøle seg ned rundt Echo Park Lake, som er en nylig renovert park hvor angelenos trekker til alle døgnets tider for å nyte parkliv i en travel hverdag. Her har du muligheten til å legge utpå en romantisk trøbåttur på vannet eller bare rusle rundt og kikke på mennesker og søte hunder (LA kryr av søte hunder i alle størrelser).

Echo Park. Marius Rønnekleiv
Echo Park. Marius Rønnekleiv

DTLA

Ace Hotel. Foto: Devan Wells
Ace Hotel. Foto: Devan Wells

Downtown Los Angeles har i senere tid gjennomgått en totalforvandling. DTLA har gått fra å bare romme kontor i høybygg, grossistområder som LA Flower Market og the Fashion District, i tillegg LAs aller fattigste hjemmehørende i downtown’s Skid Row, til nå å tiltrekke seg unge, rike i de nyoppussede loftsbyggene og følgelig også hoteller, restauranter og butikker. Vandrer man rundt i DTLA ser man at det fremdeles er mye som gjenstår, men med dette innser man også potensialet i de mange grandiose bygningene, samtidig som det er spennende å følge med på forandringene som skjer omtrent fra uke til uke. Området rundt 7th Street og Figueroa har lenge vært ett av de bedre områdene i DTLA, men man skjønner også at de mange kjederestaurantene og barene kun eksisterer for å imøtekomme lunsj- og happy hour behovene til de mange kontorarbeidende i området. En liten skatt i dette travle kvartalet er likevel verdt å nevne, nemlig Bottega Louie som utgjør LAs svar på Paris’ Ladurée. Her kan du velge mellom de skjønneste makroner og andre praktfulle konditorverk.

Eggslut i Downtown LA. Foto: Devan Wells
Eggslut i Downtown LA. Foto: Devan Wells

Alternativt kan du stille deg i kø med fashionable tenåringer for en helgebrunch i det elegante lokalet. Er du ute etter mer edge og nytenkning er Broadway øst for 7th Street stedet der gentrifikasjon nylig har endret en tidligere nitrist gate. Da det ble kjent at Ace Hotel skulle åpne i enden av gaten, tok det ikke lang tid før både Urban Outfitters sin boutiquemodell åpnet etterfulgt av både Aesop og Tanner Leather Goods kjent fra Portland. Sistnevnte har kvalitetsklær for herrer med flere skinnprodukter som belter og lommebøker, i tillegg til jeans og skjorter. Man kan heller ikke ekskludere Acne Studios i omtalen av Broadway som holder til i LAs vakreste art decobygg, Eastern Columbia-bygningen, der ryktene sier at både Ryan Goseling og Johnny Depp skal eie toppleiligheter. Ace Hotel åpnet årsskiftet 2013/2014 med pomp og prakt, og rommer restauranten LA Chapter som er LA filialen til Heath Ledgers New York-konsept ”Five Leaves”, samt en rooftopbar med loungestemning og en vanvittig utsikt. Grand Central Market ved Pershing Square har også gjennomgått et totalløft den siste tiden. Du får alt fra de mest fantastiske eggesandwichene hos Eggslut og jødiske delisandwicher på Wexel’s Deli, til spennende iskremsorter hos McConnell’s og nydelig kaffe på G&B. Gjør du et lite Googlesøk i forkant av besøket kan det også hende at naboen Million Dollar Theater viser en gammel filmklassiker for en billig penge når du er der.

LA Chapter, Ace Hotel. Foto: Devan Wells
LA Chapter, Ace Hotel. Foto: Devan Wells

Arts District
The Arts District er et industrielt område i LAs Downtown med butikker, kafeer og restauranter. Det er ikke uvanlig å komme over en filmshoot når man vandrer mellom fantastisk street art og artsy mennesker i alle aldre. Selv om mange godbiter i Arts District er spredd over et større område, finner du ved East 2nd Street/Traction Avenue mye samlet på ett sted. For er du ute etter gaver eller unike plagg er både Poketo, Alchemy Works og Woo å anbefale. Apolis selger fair trade herreklær og du blir ønsket varmt velkommen i butikken med tilbud om kaffe eller te når du kommer inn døren. Skulle sulten by seg har Wurstküche de mest vanvittige pølsekombinasjonene, der rattlesnake/rabbit kanskje er den mest spenstige. Er du ute etter et lettere måltid har Zinc på Mateo Street vegetarianske retter, kaker og kaffe, mens Blue Bottle Coffee nettopp har tatt over for legendariske Handsome Coffee Roasters ved siden av. Rundt Santa Fe/7th finner du en av LAs aller beste italienske restaurantopplevelser på Bestia, men her kan det lønne seg å reservere bord i forveien. I samme område ligger også Bread Lounge med de herligste israelske bakverk, der rugelachen er til å dø for.

Arts District. Foto: Marius Rønnekleiv
Arts District. Foto: Marius Rønnekleiv

Highland Park
Er man av den veldig eventyrlystne typen er Highland Park virkelig verdt ett besøk. Dette området er enda ikke oppdaget av den gjengse turist. Selv for alle angelenos er ikke nabolaget hvor Barack Obama tilbrakte sitt første år på college (Occidental College) et opplagt oppdagelsesmål. Er man på jakt etter fantastiske vintagefunn, er Highland Park imidlertid stedet å dra. Steder som Honeywood og Avalon er absolutt verdt en kikk for både vintageklær og andre vintagegodbiter. Donut Friend byr på den andre siden på de mest bisarre, men fantastiske donutkreasjoner. Prøv en Bacon 182 med lønnesirup glasur og bacon, eller en Nutellavision med Nutella, olivenolje og kosher salt for en annerledes smaksopplevelse. En tur til Los Angeles er heller ikke komplett uten et måltid eller to med mexicansk mat. Huarache Azteca Restaurante er et klassisk eksempel på at LA gjør mexicansk mat bedre enn noe annet sted utenfor Mexicos grenser.

10595844_10154450043460650_1940265723_n
Taco fra Huarache Azteca Restaurante. Foto: Silje Rønnekleiv

Hvordan komme seg rundt i LA
Los Angeles er en autosentrert by, så det er liten tvil om at man kommer seg enklest rundt med en bil og en GPS. Skulle man kvie seg for å sette seg bak rattet i denne byen, er det likevel mulig å komme seg rundt med kollektivtransport – selv om dette ikke er stuerent blant alle ennå. Uansett hva ryktene skal ha det til er offentlig transport like trygt som noe annet, så lenge man tar forhåndsregler og kanskje ikke setter seg på en buss etter mørket har falt. Med Google Maps og litt planlegging, samt god tid, kommer man seg relativt enkelt rundt med LA Metro og buss. Det hjelper imidlertid å ha en viss oversikt over hvilken bydel som ligger hvor før man legger ut på tur. Mellom Hollywood og Downtown er for eksempel metroen et mye raskere alternativ enn bil under rushtrafikken, og bussene går ofte i rak linje i alle de lange, store gatene fra nord til sør, eller øst til vest. Uansett om man velger bil eller kollektivtransport kan det bli nødvendig med andre transportmidler enn bil og buss når kvelden senker seg – enten pga. alkoholinntak eller trygghet. Lyft og Über er applikasjoner som er verdt en kikk og som er betraktelig billigere enn vanlige drosjetjenester. Disse appene blir brukt av alle typer angelenos i alle aldre og samfunnslag.

Foto: Marius Rønnekleiv
Hello Los Angeles. Foto: Marius Rønnekleiv
(Visited 444 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar