Lussekatter, slott og svensk julebord – her får du julestemning i Vest-Sverige

Gøteborg, Sverige

Et natt på flytende hotell

Sponset tur – Visit Sweden

I helgen var jeg i Vest-Sverige for å få opp julestemningen. Turen startet på det flytende hotellet Salt og Sill i Tjörn for å spise svensk julebord. Svenskenes julebord er det vi på godt norsk kaller buffet. Man skal forsyne seg mange ganger av de mange rettene som settes frem. Salt og Sill har som navnet avslører et fokus på sild, og på buffeten er det hele 36 typer. I tillegg var det masse varme og kalde retter, og et helt enormt dessertbord.

Når vi besøker Salt og Sill er det storm i luften, og man kjenner at rommet gynger litt. Dersom du lett blir sjøsyk er ikke dette hotellet å velge om høsten eller vinteren om værmeldingen er dårlig, men med egen badestige og havet rett utenfor hotellrommet er dette et perfekt reisemål om sommeren.

Bjertorp slott 4
Bjertorp slott 3
bjertorp slott 10
bjertorp slott 11
Bjertorp slott 2

Lussekatter, slott og julebord

Etter en litt gyngete natt går ferden videre til Norsesund, der vi skal bake lussekatter med Anna. Anna startet organisasjonen Meet the locals i Vest-Sverige, og har med jevne mellomrom gjester på besøk for å bake kanelboller eller lussekatter. Meet the locals er et initiativ der lokale arrangerer alt fra løpeturer til bakekurs.

Etter et par timer hos Anna er vi gode og mette på lussekatter, og setter snuten mot Bjertorp Slott hvor vi skal sove og spise. Turen tar bare en time, men vi har planlagt mange stopp på veien – blant annet på Nääs Fabriker. Nääs Fabriker er et historisk miljø som rommer et hotell, flere butikker, kafe og restaurant.

Hver helg i desember er det julemarked på Nääs Fabriker. I blomsterbutikker bugner det er granbar og eucalyptus, og i en av områdets flere butikker får man kjøpt delikatessevarer, interiørting og unike julegaver. Man kan ikke snakke om Nääs Fabriker uten å nevne Nääs Fabriker Hotell og Restaurant, som ligger i et gammelt bomullsspinneri fra 1800-tallet. Hotellet ligner ikke noe annet jeg har sett før, og rommene er helt fantastiske med stilrent og moderne interiør. En overnatting på Nääs står herved på ønskelisten min til jul.

Når mørket har senket seg kjører vi videre til Bjertorp slott som ligger litt «in the middle of nowhere» i Kvänum. Hotellet er virkelig stemningsfullt, og det går rykter om at det spøker i noen av rommene i andre etasje. Rommene er store og flotte, og jeg forelsker meg umiddelbart i badet som er dekket av grønne fliser.

Planen for kvelden er å teste slottets julbord. På Bjertorp er det masse retter å velge mellom. På buffeten er det satt frem kalde retter som roastbeef, røkt laks, gravlaks med sennepssaus, skinker og salater, samt varmretter, oster og dessert. Desserter og godteri plassert i et eget rom. Riskrem, creme brulee og fruktsalat står side om side med masse krukker med smågodt. Dessertrommet er virkelig en drøm, særlig for barn men også for voksne som har en søt tann.

Slottsfoajeen er koselig, og man kan fint henge noen timer i sittegruppene med et glass vin etter middag.

naas 1
naas 3
naas 4
naas 6
naas 5

Jul på Liseberg, syngende juletre og middag på Wine Mechanics

Etter en natt på hotellet går ferden videre til Gøteborg.

Les mer her: Guide til Gøteborg

Les mer her: 24 timer i Gøteborg

Les mer her: Hotell Pigalle

Les mer her: Hotell Bellora – et lite stykke Italia i Gøteborg

Denne gangen skal vi bo på boutiquehotellet Flora som ligger midt i sentrum, men i en rolig sidegate. Perfekt utgangspunkt for juleshopping. Planen for dagen er å få unna noen julegaver og besøke et par julemarked. Ferden går først til Liseberg som er julepyntet med masse lys og falsk snø. Når vi besøker markedet på dagtid har vi selskap av veldig mange barnefamilier, så om man er et par eller en vennegjeng er det nok best å dra sent på ettermiddagen eller på kvelden. Er du glad i å ta karuseller er dette absolutt tiden å besøke Liseberg, for det finnes ikke kø foran noen av karusellene. Selvom snøen er falsk setter det stemningen, og det er koselig å gå rundt og titte. Ta for all del også Liseberg-trikken til og fra, den er virkelig sjarmerende!

Når Liseberg er unnagjort beveger vi oss videre til Haga julemarked. I Haga er det flere kafeer som selger gløgg og hjemmelagde kaker ute på gaten, alt ser veldig fristende ut. Flere boder selger julegaver. Noe er litt jalla, men jeg ender opp med å kjøpe enhjørning-pepperkakeformer i en av bodene.

Dagens siste julestopp er på Kungsportsplatsen for å se det syngende juletreet – en fin tradisjon i byen.

Flere timer på farten gjør oss litt sultne, og vi legger inn et fika-stopp på Brogyllen før middag. Brogyllen er et tradisjonelt konditori i Gøteborg, og det er vanskelig å velge bare én kake i kakedisken. Siden jeg er så svak for punsjboller faller valget på en julepunsjbolle rullet i marsipan og pepperkakedeig.

En av de mest spennende nyåpningene i Gøteborg i år, er Wine Mechanics, et urbant vinbryggeri i Gøteborgs «gamla stan». Kveldens middag finner sted på Wine Mechanics, og vi får servert en treretters bestående av aubergine med mozzarellakrem til forrett, and med jordskokk og eplemos til hovedrett og sjokoladekake med kanelis til dessert. En tre-retters på Wine Mechanics koster 400 svenske kroner. Maten var helt ok, så vil heller anbefale å gå hit for et glass vin med oster og skinker til heller enn en helaften. Det er veldig mange gode restauranter i Gøteborg, og ville heller gått for middag et annet sted.

haga 1
wine mechanics 3
wine mechanics
haga 2

Juledesignmarked, Vallgatan 12 og nytt lunsjsted

Siste dag brukes til å titte etter julegaver i sentrum og designjulemarked på Rödasten Konsthall.

I løpet av handlerunden i sentrum rekker jeg innom Vallgatan 12 og Grandpa, hvor det er veldig mye fint både av klær og interiørting. Da Matteo er også et obligatorisk stopp for å kjøpe godt brød og boller, samt syltetøy.

På julemarkedet til Rödasten kan man finne unike gaver som hjemmelaget keramikk i fine farger, kaffekopper med påmalte hunder (flere raser tilgjengelig selvsagt), hjemmestrikkede votter, kunst og annet.

Kafeen til galleriet er veldig bra, her er det masse hjemmelagde kaker og vegetarisk lunsj. Vi tester noen raw-kuler og ostekake med pepperkake, og selvsagt gløgg.

Har du tenkt deg på julemarked i Vest-Sverige?

Les mer her: Julemarkeder i Vest-Sverige

Les mer her: Julemarkeder i Gøteborg

vallgatan 12 3
flora 20
Flora 1
naas 2
vallgatan 12
rode sten

Turen til Vest-Sverige var en sponset pressetur i regi av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innhold.

(Visited 1 207 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar