Guide til Kreta

Europa, Hellas, Kreta, Reise

Favoritten

Å kalle Kreta noe annet eller mindre enn favoritten blir helt feil. Helt siden 1996 har jeg vært på den greske øya minst en gang i året. Turen har så å si alltid gått til Chania-kysten. Jeg vet at mange nordmenn har et spesielt forhold til Chania og Kreta, og kan godt skjønne hvorfor. Naturen, maten, menneskene, været… alt stemmer, og danner grunnlaget for den perfekte avslapningsferien. Kreta har forandret seg mye på 20+ år, men antall soldager og det gresk lynnet er heldigvis det samme.

Kreta 5
Kreta 7
Processed with VSCO with f2 preset
Kreta 16
Processed with VSCO with f2 preset

Mini-guide

Kreta er stort, og i denne guiden finner du flest anbefalinger til de beste stedene som ligger ved Chania-kysten. En større guide med flere innside-tips kommer etter hvert.

HER SPISER DU

Symposium (Platanias)
Om du har vært i Platanias har du sannsynligvis lagt merke til denne restauranten. Menyen er variert, og helt unik. Innehaver og eier, Mihalis Moraitaki, har nemlig latt signaturretten til samtlige av kokkene som har jobbet for ham stå på menyen. Han er ganske glad i å kokkelere selv også, og har eksperimentert seg frem til flere av rettene.

Selv har jeg spist meg gjennom menyen på Symposium opptil flere ganger, og må anbefale forrettene blinis med røykelaks, bakte fiken med gorgonzolasaus og bakt halloumi med bjørnebærsaus. Av hovedretter er kylling med safransaus, spareribsene og peppersteken gode valg.

Rustic Garden (Agia Marina)
Superhyggelig sted som serverer gresk tapas i fine omgivelser. Rustic Garden har samme eier som Symposium, men annerledes konsept. Mens Symposium er innredet stilfullt og moderne, har Rustic Garden en mer rustikk og sjarmerende stil. Bestill en flaske god vin og 2-6 tapasretter på deling, og nyt kvelden.

Zafferano (Platanias)
Er du keen på italiensk mat i form av pizza, pasta og salat i løpet av ferien er Zafferano verdt et besøk. Samtlige av rettene inneholder trøfler, og de er bare helt magiske. Drømmer om pastaen med sopp og trøffel ganske mange ganger i løpet av vinteren. Zafferano har kanskje også Chaniakystens beste avec – når regningen kommer får du hjemmelagde sjokoladetrøfler og gresk dessertvin. Nam! PS: Det ligger en Zafferano-restaurant i Chania også.

Sonio (Platanias)
Familiedrevne Sonio er strandbar på dagen og restaurant om kvelden, men menyen er den samme. Besøk Sonio for en hyggelig og rolig middag ved havet. Pizzaen er supergod, det samme er de greske spesialitetene.

Cosmos  (Platanias)
Nesten øverst i gamlebyen i Platanias ligger Cosmos. Hit drar du for å nyte solnedgangen og hjemmelaget, gresk mat.

Vigli (Platanias)
Ligger også i gamlebyen i Platanias. Bestill gjerne greske forretter og spis som tapas.

Gelateria L’artigiano (Chania)
Chanias aller beste iskrem finner du her. Alle sortene er hjemmelaget med naturlige ingredienser. Pistasje, hasselnøtt og nutella er absolutte must om du har en skikkelig søt tann. Om man er mer glad i noe friskt, har stedet også flere sorbetvarianter og mindre, hjemmelagde småis.

Kross Coffee (Chania)
Med lounge-musikk, pastellfargede kopper og trendy tekaker kunne dette stedet lett glidd inn i New York eller København, men det er faktisk på Kreta. God kaffe og god kake, et sted å stikke innom om du savner «norsk» kaffe på ferien. Perfekt for people-watching om du ønsker en liten pause fra de verste turistområdene.

Når det gjelder frokost og lunsj er dette nesten aller best å lage selv av gode, lokale råvarer. Tomater, fetaost, ferskener, fikener, honning og gresk yoghurt smaker aller best i Hellas.

HER BOR DU

Archipelagos (Platanias)
Tidenes koseligste familiehotell. Søstrene Kiki og Maria har drevet hotellet i flere tiår, og er opptatt av at gjestene skal få en god og personlig hotellopplevelse. Moren til Kiki og Maria sørger for at hagen til enhver tid er velholdt og full av friske blomster og planter. Hotellet er meget populært og har mange stamgjester, så det er lurt å bestille tidlig om man vil sikre seg en uke i høysesongen.

Rebekka (Platanias)
Nydelig hotell med den fineste blomsterhagen. Alle rommene er innredet forskjellig av innehaver Rebekka. Hotellet ligger like ved strandbaren Gregorys som har både basseng- og strandområde.

Porto Platanias (Platanias)
Porto Platanias er et stort, velholdt og moderene spa- hotell. Hotellet har flere bassengområder, spisersteder og fasiliteter som bordtennis, treningsrom og biljard.

STRENDER

Elafonisi
Omtrent to timer unna Chania ligger stranden Elafonisi. Turkist vann og kritthvit sand så langt øyet kan se.

Marathi
Strand som ligger like ved Chania. Rolig område, passer for par så vel som familier.

Stavros
Fin strand som ligger i en bukt. Lett å finne, passer spesielt for barnefamilier (det er veldig langgrunt her).

Maleme beach
Maleme er et koselig, lite sted som ligger like utenfor Platanias. Om du ikke er fan av sandstrender er Maleme beach verdt å sjekke ut; der er det bare steiner.

Fem ting du bør gjøre på Kreta

Gå ned Samaria-ravinen
En av Kretas mest spennende turistattraksjoner er Samaria-ravinen, som er Europas lengste bergkløft. En vandring gjennom ravinen tar mellom to og fem timer, og passer for de aller fleste (husk å ta på gode sko og ha med rikelig med vann). Turen er på tilsammen 16 kilometer, og byr på flotte naturopplevelser. Du kan ta buss til Samaria fra Chania, det koster ca. 50 kroner. Adgang til selve turstien koster rundt 40 kroner.

Besøke et raki-destilleri
Å smake på raki er nesten ikke til å unngå når du besøker Hellas. Grekerne byr gjerne på en shot eller to sammen med regningen. Om du ønsker å se og lære mer om raki, er det mulig å besøke et destilleri.

Spise moussaka, tzatsiki og gresk salat 
Gjerne flere ganger. På så å si alle restauranter får du god, hjemmelaget, gresk husmannskost. Gresk mat er det tryggeste å bestille om du er ute etter gode matopplevelser.

Dra på gresk aften
Grekerne kan virkelig sakene sine når det kommer til å arrangere fester, og du vil nødig gå glipp av en ekte gresk aften med zorba-dans, drikkeleker og herlig, grillet mat.

Ta en dagstur
Besøk en ekte kretisk landsby som for eksempel Sougia, eller innsjøen Kournas. Er du klar for en litt lenger reise er vakre Santorini eller den tidligere kolonien Spinalonga bare en båttur unna.

Kreta 17
Kreta 15
kross 2.00
kross 1
Kreta 10
(Visited 4 127 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar