Surf, shop og race gullfisk i San Diego

Reise, USA

SONY DSC

I San Diego får du storbyfeeling, småbysjarm og strandliv samlet på ett og samme sted.

To knappe timer fra Los Angeles og like ved grensen til Mexico ligger San Diego – en sjarmerende og koselig by hvor bare knapphet på feriedager kan sette en stopper for opplevelsene. Med sine 1.3 millioner innbyggere er San Diego den nest største byen i California, og mest kjent for sitt milde klima, langstrakte strender og luksuriøse boligområder. I San Diego stråler sola om kapp med den gyllenbrune lokalbefolkningen, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor kombinasjonen av ”California” og ”dreaming” går igjen i samtlige kjente sangtekster.

Lei sykkel i Pacific Beach
San Diego har mye å by på, og områdene Pacific Beach, La Jolla, Old Town og Downtown er alle verdt å få med seg når man besøker byen. Spesielt den sjarmerende strandbyen Pacific Beach ser ut til å ta besøkende med storm. I Pacific Beach kan man lett komme seg rundt til fots, eller ved å leie sykkel fra en av de mange bodene på stranden. Både stranden og den sideliggende strandpromenaden strekker seg over flere kilometer, og sistnevnte er ypperlig å sykle på for å observere californiske skatere og joggere.

En av mange som flittig anvender sykkel for å komme seg rundt er norske Therese Myrstad Dybvik, som flyttet til Pacific Beach i fjor i forbindelse med utvekslingsstudier. Hun er strålende fornøyd med området.

– Det er umulig å ikke like seg her i Pacific Beach! De lokale er veldig hyggelige, og man har alt man trenger i nærheten. Dersom man har lyst på en liten helgetur så er både Los Angeles, Las Vegas og San Francisco like i nærheten, sier hun.

SONY DSC
Therese Myrstad Dybvik har bodd i San Diego i ett år, og deler sine beste tips. Foto: Camilla Hellum

Myrstad Dybvik har allerede rukket å teste ut samtlige kafeer og utesteder i Pacific Beach, og anbefalingslisten er lang. – Et obligatorisk sted å spise frokost eller lunsj er Cafe 976 som ligger på Cass Street. Acai Bowlen der er supergod, men de har mye annet godt også.

Skal det være en ”Two’Pac Shakur”?
Fenomenet Acai Bowl (uttales a-cai-eee) er superpopulært i California. En Acai Bowl består av en slags tykk smoothie laget av frosne acaibær, banan og juice. Smoothien toppes med diverse frukt, bær og hjemmelaget granola. Besetningen på Mad Beet (4508 Cass Street) blender fantastiske Acai Bowl’s, og alle variantene på menyen er oppkalt etter popartister og man kan blant annet bestille ”Black Eyed Beets” eller ”Fruit Par’Faith Hill”, eller min favoritt: Two’Pac Shakur.

SONY DSC
Acai-bowl menyen på The Mad Beet i Pacific Beach. Foto: Camilla Hellum

Fortsetter man ned Cass Street ligger lokale butikker og puber på rad og rekke, og ved enden av gaten brer stranden seg ut. På strandpromenaden er det flere toetasjes kafeer som er bygget for people-watching. Therese anbefaler spesielt takterassen på Pacific Beach Alehouse (721 Grand Avenue) på både dagtid og kveldstid.

– De har masse god mat og flere varianter av lokalt øl fra mikrobryggerier. Hvis man vil ha en litt sunnere variant av den amerikanske burgeren så kan jeg også anbefale Bare Back. Søtpotet-friesene er veldig gode der, sier hun.

Har man bare tid til å dra ut én kveld i San Diego bør valget falle på tirsdag. Hver tirsdag arrangeres nemlig Taco Tuesday i hele byen. – Det er en veldig big happening her i Pacific Beach. Tradisjonen er at man spiser taco og drar ut etterpå. Mange restauranter har tilbud på både taco og drinker hver tirsdag. Det er spesielt bra liv og god stemning på Typhoon.

– Stilen i Pacific Beach er ganske avslappa, så dersom man er på jakt etter litt finere og trendy nattklubber så må man reise til Downtown. Det eneste man bør være obs på når man skal ut der er at det, i motsetning til her i Pacific Beach, er kleskode, så man bør tenke litt mer over antrekket. Therese anbefaler spesielt nattklubben Stingaree (454 6th Avenue). – Det er en treetasjes nattklubb med masse liv og kjempestilig takterrasse.

Ta en gullfisk, la den race
Det er ikke bare på tirsdager det skjer i Pacific Beach. På onsdager kan man delta på noe så spesielt som gullfisk-race på Pacific Beach Shore Club (4343 Ocean Blvd.). Et gullfisk-race er intet mer eller mindre enn navnet gir uttrykk for; man kjøper simpelthen en gullfisk og deltar i race. – Det er ganske spesielt, men absolutt en opplevelse, sier studenten.

Ønsker man heller å være i sjøen blant fiskene er utleie av både surfebrett og instruktørtimer lett tilgjengelig. Surfeinstruktør Shane Orr er en av mange som står i strandbod merket med ”Surf Lessons”, og livnærer seg av å leie ut surfebrett. Orr er født og oppvokst i San Diego, og har drevet med surfing siden han var 12 år.

– Jeg har jobbet som surfeinstruktør i 10 år nå, og har i løpet av den tiden instruert ganske mange skandinavere. Folk er helt ville når de kommer hit og ser sola, det er ganske morsomt, sier Orr.

SONY DSC
Surfeinstruktør Shane Orr har instruert nordmenn i surfing i over ti år. Foto: Camilla Hellum

Dersom Pacific Beach faller i smak bør man også ta turen innom La Jolla. Navnet uttales ”la-hoy-ja” og er sannsynligvis en omskrivning fra spanske ”la joya”, som betyr juvel. På folkemunne kalles stedet ”juvelen ved havet”. I velstående La Jolla er husprisene blant de høyeste i USA, en fireroms leilighet i området ble rapportert å ligge på rundt 11 millioner kroner i 2009.

sjøskilpadde
I La Jolla kan man oppleve sjøløver på nært hold. Foto: Marte Talberg.

La Jolla er et sjarmerende område med fantastiske strender, og man kan oppleve eksotisk dyreliv på nært hold ved å snorkle med sjøløver eller seler. Det er ikke så rent sjelden sjøsløvene slår leir på stranden, heller, og er man heldig får man tatt bilde sammen med dem. Et bedre måltid kan nytes på den lokale restauranten Nine-Ten (910 Prospect Street, La Jolla) hvor slagordet er at man skal “utvikle californisk matkunst”. Menyen skiftes ut etter årstider og tar utgangspunkt i lokale råvarer.

Ta en tur til Old Town
Midt mellom Downtown og Pacific Beach ligger Old Town, som er et slags Mexico i miniatyr. I 1821 ble Mexico frigjort fra Spania, og San Diego ble en del av den tidligere meksikanske staten Alte California. Som følge av den meksikansk-amerikanske krigen (1846-48) ble området overgitt til USA, men San Diego er fortsatt preget av meksikansk kultur i stor grad.

SONY DSC
Meksikanskinspirerte Old Town er verdt et besøk når man er i San Diego. Foto: Camilla Hellum

Old Town har flere museer og morsomme butikker, og man rekker innom det hele på et par timer. Sightseeingen bør avsluttes med et ekte, meksikansk måltid og en iskald Corona. Så og si alle restaurantene serverer hjemmelaget, meksikansk mat – tortillaene kjevles ut og stekes i åpne kjøkken. For de som ikke våger seg over den meksikanske grensen er et besøk til Old Town en perfekt erstatning, og det lille ekstra som gjør ferien komplett.

Overnattingsmuligheter

Pacific Terrace Hotel (610 Diamond Street, San Diego, CA 92109 Pacific Beach). Tre (nesten fire) stjerners hotell rett på stranden med havutsikt og basseng.

Lei hus! Det er gode muligheter for å leie hus i San Diego, og de fleste holder høy standard. Nettsidene  www.vacationrentals.com og www.airbnb.com er gode å leie gjennom.

4 gode spisesteder i Pacific Beach

Kono’s Cafe (704 Garnet Ave, San Diego, CA 92109-2408) Koselig, liten frokostbar rett på stranden. Se ut på bølgene og nyt en frokostburrito eller amerikanske pannekaker.

Fire House (722 Grand Ave San Diego, CA 92109) Serverer blant annet fantastiske kalkunwraps og søtpotet-fries. Avslappet stemning på dagen, og liv på kvelden. Woody’s (4111 Ocean Blvd, San Diego, CA 92109b/t Pacific Beach Dr & Oliver Ave in Pacific Beach) Cafe langs boardwalken. Nye et bedre måltid i annen etasje mens du ser ned på stranden.

Bare Back (4640 Mission Blvd. San Diego, CA 920109) Bare Back er stedet for en litt sunnere variant av den amerikanske hamburgeren. Serveres med spennende tilbehør og hamburgerbrød laget av surdeig eller focaccia.

Shopping

Smykker og elektronikk kan handles på shoppingsenteret Fashion Valley (7007 Friars Road, San Diego, CA 92108), hvor de har merker som Apple og Tiffany’s.

Klær av amerikanske merker som Polo Ralph Lauren, Banana Republic, Tommy Hilfiger og Coach finner man på Carlsbad Premium Outlets (5620 Paseo del Norte) og Las Americas Premium Outlets (4211 Camino de la Plaza).

Lokale mat- og bakevarer finner du på det lokale Farmer’s Market som arrangeres hver tirsdag i Pacific Beach. Bøndene setter opp boder og frister blant annet med solmodne jordbær, californisk appelsinjuice og hummus.

Ting å gjøre i San Diego

Besøke Downtown

For den storby- og shoppingglade er Downtown San Diego rett sted å slå leir. Her ligger restauranter, barer og butikker side om side. Et stopp innom iskrem- og sjokoladeforretningen Ghirardelli (643 5th Ave) er et must. Er man innom en dag med særdeles sterk søthunger bør iskremen ”Butterscotch hot fugde sundae” testes ut.

San Diego Zoo

Verdens sjette største zoologiske museum med over 4000 dyr av mer enn 800 arter. Det milde og varme klimaet i California tillatter at de fleste dyrene er å finne ute under åpen himmel, og man kan oppleve blant annet koala, flamingo og rød pandabjørn på nært hold.

SeaWorld

I SeaWorld kan man svømme med eller klappe delfiner, oppleve pingviner på nært hold, eller se et at de spektakulære spekkhogger-showene.

Kjør i vei

Fra San Diego er Los Angeles, Malibu, Las Vegas, Palm Springs og Mexico bare en kjøretur unna. Vær obs på at det kan være noe problematisk og tidkrevende å komme over grensen fra Mexico til USA.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar