Oppskrift: Fristende fastelavnsboller

Mat og drikke, Søtt

SONY DSC

Endelig er februar her. Ja, jeg sier faktisk endelig, for det er mye hyggelig som skjer i februar, blant annet fastelavn – som igjen betyr fastelavnsboller!

Det er morsomt å se at flere av de skandinaviske landene har fastelavnsboller, men at alle har hver sin variant. I Sverige serveres den tradisjonelle versjonen med krem og mandelmasse, mens i Danmark lages bollene med innbakt fyll og glasur oppå. I Norge fyller vi gjerne bollene med syltetøy og krem, og drysser litt melis på toppen. Med inspirasjon fra Sverige og Danmar bestemte jeg meg for å lage litt annerledes variant av de tradisjonelle fastelavnsbollene i år. Resultatet ble boller bakt med mandelmasse, fylt med bringebærkrem og toppet med hvite sjokolade og bær.

FASTELAVNSBOLLER MED EN VRI

Boller

  • 8 dl hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 3 dl melk
  • 25 g fersk gjær
  • Litt salt
  • 1 egg
  • 1/2 ts salt
  • Ca. 80 gram smør (romtemperert)

Bland alt det tørre i en bakebolle, del opp gjær og legg oppå det tørre. Varm melken til 38 grader og bland inn egget. Hell væsken over det tørre og elt i kjøkkenmaskin med eltekrok i 8-10 min. Mot slutten tilsetter du smør i terninger, og elter det hele 5-10 minutter ekstra. La deigen heve minst en time, når den er dobbelt så stor kan du lage runde boller fylt med marsipanfyll.

Marsipanfyll

  • 100 g marsipan
  • 100 g smør (romtemperert)
  • 50 g melis

Bland alt til en luftig krem i miksmaster.

Bringebærkrem

  • 2 dl kremfløte
  • Litt sukker
  • 1 dl vaniljekrem
  • 1-2 dl bringebær
  • 2 ss bringebærsyltetøy

Lag krem av kremfløte og litt sukker, og vend inn syltetøy, vaniljekrem og bringebær.

topping

  • Hvit sjokolade
  • Bringebær
  • Jordbær
  • Blåbær

Når bollene er noe avkjølt kan du dele dem i to og fylle med bringebærkrem. Smelt sjokolade over vannbad, når den er flytende pynter du hver bolle med ca. en teskje. Dander med bær.

SONY DSC

HER ER FLERE INSPIRERENDE OPPSKRIFTER:

Alltid inspirerende Emily Salomon har i år laget boller fylt med remonce (marsipan- og smørkrem), skogsbærkrem, toppet med hvit sjokolade, pistasje, toffifee, rips og frysetørkede bringebær. Oppskriften finner du her.

Fastelavn Emily Salomon
Bildet er tatt av Emily Salomon og gjengitt med tillatelse.

En av mine favorittkakebloggere, Anne au Chocolat, har laget boller med vaniljekrem toppet med sjokolade.

Anne au chocolat fløtebollene
Bildet er tatt av Anne Moltke Dahl og gjengitt med tillatelse.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar