Julesnacksen du bør lage i år

Aktiviteter, Inspirasjon, Mat og drikke, Søtt

punsjboller

Hura, snart er julaften her – og det gjør meg så utrolig glad! For meg er jul synonymt med hygge og godterilaging. Syv slag blir i overkant å lage, men 3-4 godtevarianter er det både tid og hyggelig å lage.

Dette er mine favoritter:

SONY DSC

Oreokuler

Tidenes enkleste julesnacks? Oreokuler er er utrolig godt og utrolig enkelt å lage. Her trenger du bare tre ingredienser og en liten time og vipps – så er du ferdig.

Dette trenger du:

  • 1 pakke Oreo-kjeks
  • 200 gram kremost (jeg bruker Philadelphia)
  • 200 gram sjokolade av eget valg
  • 50 gram hvit sjokolade

Slik gjør du:

  1. Knus kjeksene i en foodprocessor
  2. Rør sammen kjeksene og kremost, pass på at alt er godt blandet. Sett røren i kjøleskapet i omtrent 15 minutter
  3. Ta ut røren og form kuler som du legger på en tallerken dekket med matpapir. La kulene stå i kjøleskapet en liten stund
  4. Smelt sjokoladen over vannbad, gjerne sammen med litt kokosolje, og avkjøl noe før du dypper kulene i sjokoladen. Et tips er å feste kulen på en gaffel, og bruke en skje til å helle sjokolade over
  5. Når alle kulene er dyppet i sjokolade, setter du dem tilbake i kjøleskapet
  6. Smelt hvit sjokolade i vannbad og hell over i sprøytepose med tynn spiss eller en vanlig plastpost du lager et lite hull i. Lag fine mønstre med hvit sjokolade på oreobitene

Punsjboller

punsjboller

Punsjboller er noe av det beste jeg vet. Punsjboller er vanskelig å få tak i hos bakeren, men hva gjør vel det når du kan lage det selv?

Dette trenger du:

  • 150 gram melis
  • 3 egg
  • 300 gram malte kakesmuler (du kan enten lage et sukkerbrød noen dager i forveien, eller bruke annen småtørr kake)
  • 80 gram smeltet smør
  • 3 ss kakao
  • 2 ss romessens
  • Fyll (cocktailbær, nøtter, nonstop eller annen sjokolade)
  • Kakestrø
  • 1 rull marsipan

Slik gjør du:

  1. Lag eggedosis av egg og melis
  2. Tilsett malte kakesmuler, kakao, romessens og smør. Om du ikke syns 2 ss med essens er nok, tilsetter du mer. Det går også an å bruke ekte rom. Tilsett mer kakao om ønskelig.
  3. Hakk opp fyllet og tilsett blandingen
  4. Smelt sjokolade i vannbad
  5. Kjevle ut marsipanen til den er ca. 0,5 cm tykk. Ønsker du farget marsipan kan du tilsette fargeessens, gjerne grønn. Legg deigen i en remse i midten av den utrullede marsipanen, diameter skal være ca. 10 cm. Rull marsipanen rundt deigen, og del i like store biter. Dypp hver av sidene i den smeltet sjokolade, sett på brett og avkjøl i kjøleskapet
  6. Om du ønsker kuler uten marsipan, lager du kuler av ca. 1,5 ss deig og ruller i kakestrø

Dette er oppskriften jeg har pleid å bruke, men i år har jeg også lyst til å teste danske træstammer, kanskje denne oppskriften?

Deler også et litt sunnere alternativ, denne oppskriften er laget av min venninne Christina Loe Øqvist som er ernæringsfysiolog.

Sjokoladepletter med frukt og nøtter

sjokoladepletter 2

Julen er som regel ikke tiden for å telle kalorier, men det er lov å gjøre julemat og julegodt litt sunnere. Med enkle grep kan det lett gjøres. Nå i førjulstiden kan det være godt å kose seg med litt mørk sjokolade, frukt og nøtter. Dessuten kan sjokoladepletter bli en super julegave pakket inn i cellofan og silkebånd.

Velg usaltede nøtter og den mørkeste sjokoladen du finner. Over 70 % er å anbefale. Jo mørkere sjokolade, dess mer næringsstoffer. Nøtter og mørk sjokolade gjør disse sjokoladeplettene litt mer næringsrike, og man blir nok fornøyd med et par biter.

Dette trenger du:

  • Mørk sjokolade, minst 70 %
  • Nøtter, f.eks mandler, valnøtter, pistasjenøtter
  • Tørket frukt, for eksempel aprikos og tranebær
  • Evt. kokos
  • Evt. hvit sjokolade

Slik gjør du:

  1. Smelt mørk sjokolade i vannbad, og legg ca én teskje med smeltet sjokolade på bakepapir, smør litt utover.
  2. Grovhakk nøtter og tørket frukt, og strø over så mye nøtter, tørket frukt og kokos du vil.
  3. La stå i kjøleskapet noen timer til plettene er stivnet.
  4. Smelt evt. litt hvit sjokolade i vannbad og pynt plettene med det. Oppbevares kjølig.
(Visited 61 times, 2 visits today)

Legg igjen en kommentar